TAAKANVETO™ • WEIGHT PULLING

www.sathy.fi/taakanveto.php • www.taakanveto.com


 


Treenaaminen

Voit aloittaa taakanvetoharjoittelun missä koiran iässä tahansa, kunhan se on ensin oppinut perustottelevaisuuskomennot. Riippuu siis koirasta yksilönä, milloin se voi opetella alkeita taakanvetoon liittyen. Neljän kuukauden iästä alkaen periaatteessa mihin ikään tahansa koira on kuitenkin pystyväinen oppimaan pikkuhiljaa hyväksi taakanvetäjäksi. Kaksitoistavuotiaatkin koirat ovat olleet vielä mukana kilpailuissa tekemässä hyviä tuloksia. Taakanvetoharjoittelu ei vahingoita koiraa, mikäli koira koulutetaan hitaasti ja varmasti.

Koulutus
Ensimmäinen asia, jota tarvitset taakanvetokoulutuksessa, on äärimmäinen kärsivällisyys. Jos Sinulla ei ole kärsivällisyyttä, älä kouluta koiraasi itse.

Toinen asia, jota tarvitset taakanvetokoulutuksessa, on hyvä työkoira hyvästä työkoirapentueesta, jolla on hyvä henkinen ja ruumiillinen tasapaino ja kunto.

Kolmas asia, jota tarvitset taakanvetokoulutuksessa, on taakanvetovaljaat. Tässä asiassa voit ottaa yhteyttä SATHY ry.:hyn ja sieltä saat tarvitsemasi avun päästäksesi alkuun.

Ensimmäisenä kuukautena nämä kolme asiaa riittävät, jotta pääset alkuun.

Perustottis kuntoon
Aluksi koiran täytyy osata muutamia peruskomentoja, kuten istu, paikka, tänne, seuraa. Mikäli nämä komennot ovat Sinulle ja koirallesi tuntemattomia, on ne välttämätöntä käydä läpi kouluttamalla koira peruskomentoja tottelevaisuudessa.

Aloitus
Kun koira on käynyt läpi perustottelevaisuuskoulun, on se valmis pistämään ylleen taakanvetovaljaat. Alussa voit vielä unohtaa painot ja taakat ja keskity vain totuttamaan koirasi uusiin taakanvetovaljaisiin. Laita nämä uudet valjaat päälle joka kerta, kun viet koirasi lenkille. Näin koira vähitellen tottuu niihin.
Vie koirasi lenkille nämä valjaat päällä mahdollisimman erilaisiin olosuhteisiin, jotta se ei häiriintyisi mistään. Vie se eri koirapuistoihin, kaupunkialueelle, paikkoihin, jossa on paljon muita koiria ja mölyä. Tästä on apua myöhemmässä vaiheessa, jos viet koirasi taakanvetokilpailuihin, jossa on paljon muita koiria ja ihmisiä.

Ensimmäiset painot
Kun koirasi on tottunut täydellisesti uusiin taakanvetovaljaisiinsa, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen taakanvetokoulutuksessa. Laita hieman pientä painoa valjaiden taakse. Hyvä ensimmäinen paino on puolentoista litran muovinen limupullo, jonne on laitettu hiekkaa sisään. Se on kevyt, mutta siitä lähtee ärsyttävää ääntä ja näin koira tottuu ääneen jo alusta alkaen. Laita pullon kaulaan riittävän pitkä naru, noin 120 senttiä pitkä, jotta se ei missään tapauksessa osu koirasi takajalkoihin!

Taakanveto on hyvä harrastus koiralle. Koira tarvitsee taakanvetovaljaat ja omistaja intoa osallistua harjoituksiin. Taakanvedossa tärkeintä ei ole voima vaan päättäväisyys.

Aloita taakanvetoharjoitukset tämän sorapullon kanssa viemällä koirasi lyhyille kävelylenkeille. Koira on luonnollisestikin kiinnostunut siitä, mikä on tarrautunut sen taakse ja mikä pitää ääntä. Anna sen rauhassa tarkkailla tilannetta, jotta se tajuaa, ettei pullossa ole mitään pelättävää tai vahdittavaa. Tärkeintä on se, että koira ei tunne oloaan tukalaksi, vaan että sillä on hauskaa koko ajan. Tee tästä taakanvetoharjoituksesta koirallesi leikki.

Tarvitset aivan oman komennon taakanvetoa varten. Sen olisi syytä olla lyhyt ja ytimekäs, kuten "veto" tai "vetoa". On tärkeää toistella tätä komentoa jatkuvasti, kun koiralla on taakka takanaan ja varsinkin alkuvaiheen harjoittelussa sen on syytä oppia, mikä komento yhdistyy juuri tähän omituiseen, rahisevaan pulloon pepun takana.

Lisää painoja
Kun Sinä ja koirasi olette tottuneet täydellisesti tähän ensimmäiseen vaiheeseen, on aika siirtyä seuraavalle asteelle. On aika lisätä painoja. Tässä vaiheessa suurin osa noviisi-taakanvetäjäharrastajista tekee isoimmat virheet, joten toimi erittäin maltillisesti. Kun kyseessä on SATHY-rotuinen koira, eli esimerkiksi amerikanbulldoggi tai amerikanpitbullterrieri, lisätään painoa kerrallaan 2,5 kiloa, ei enempää, eikä vähempää. Älä huolehdi siitä, että painoa tulisi liikaa. Vankkarakenteinen ja hyväkuntoinen koirasi kyllä kestää sen. On kuitenkin syytä huomata, että aivan pentua ei voi kovilla painoilla treenata. Koiralla olisi syytä olla ikää vähintään vuoden verran, joissain tapauksissa jopa kaksi vuotta. Riippuu todella paljon koiran koosta ja rakenteesta, mikä on hyvä ikä aloittaa vetämään isompia painoja.

Hanki sellaisia painoja, jotka on helppo sitoa valjaisiin, ja jotka eivät takerru lenkillä ollessasi maastoon. Muista, että samalla kun lisäät painoa, lisäät koirasi itseluottamusta. Jokainen painonlisäys tulisi olla painoltaan 2,5 kiloa ja jokaisen painonlisäyksen välillä tulisi olla ainakin kaksi viikkoa totuttelua uuteen painoon. Hyvä treeni taakanvetoa varten on vetää perässä painavaa rengasta. Koiran kunnon karttuessa voi rengasta suurentaa ja vedettävää matkaa pidentää. Kovakuntoiset kisakoirat vetävät perässään painavaa rengasta, epätasaisessa maastossa jopa puolen tunnin - yhden tunnin lenkkejä kerrallaan.

Taakanvedossa tärkeintä ei ole voima vaan päättäväisyys.

Nyt kun koirasi valjaissa raahautuu suurempia painoja, tarvitsee koirasi erittäin paljon rohkaisua osakseen. Toistele opettamaasi komentoa erittäin useasti ja anna koiran tottua tähän uuteen leikkiin pikkuhiljaa. Ensimmäisen 2,5 kilon painonlisäyksen jälkeen olisi hyvä antaa koiran vetää taakkaa kuusi metriä. Tarvitset luultavasti pannan ja taluttimen, jotta koirasi seuraa vierelläsi. Muista hokea opettamaasi taakanvetoon liittyvää komentoa koko sen ajan, kun koira aktiivisesti vetää taakkaa. Kun kuuden metrin raja on ylitetty, kehu koiraasi ylenpalttisesti.

Yritä saada koirasi vetämään taakkaa yhtäjaksoisesti mahdollisimman pitkiä matkoja. Pyri siihen, ettei koirasi pysähtyisi ollenkaan ennen viivaa. Älä pakota koiraa, älä houkuttele sitä lelulla tai ruualla, vaan hauskanpidon muodossa kannusta koiraasi aina vain parempiin suorituksiin.

Koirasi tekee kovemmin töitä vain ja ainoastaan Sinun vuoksesi, joten muista olla pitkäjännitteinen, älä säästele kehuissa, äläkä koskaan hermostu koiraasi.

Taakanvedossa tärkeintä ei ole voima vaan päättäväisyys.

Pidä taakanvetoaikataulu mahdollisimman säännöllisenä. Päivittäinen treenausaika riippuu kustakin koirasta yksilönä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lopeta harjoitukset, ennen kuin koiran kunto ja innostus loppuu.

Kun vedätät taakkaa koirallasi muualla, kuin omalla takapihalla, pienennä painoja, jotta koirasi itsetunto ei romahda.

Taakanvetokärryt
Kun koirasi vetää taakkaa, jonka paino on sen oman painon verran, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. On aika hankkia taakanvetokärryt. Rakenna kärryt itse tai osta ne valmiina.

Jos rakennat kärrysi itse, huomioi, ettei niistä tule liian korkeat, ja että kärryjen ja valjaiden välinen kiinnike ei petä saaden painon vyörymään koirasi päälle pelästyttäen sen pahanpäiväisesti. Painoina voit käyttää hiekkasäkkejä, vesikanistereita ja melkeinpä mitä tahansa. Pidä huoli omasta ja koirasi turvallisuudesta.

Taakanveto on SATHY-yhdistyksen maahantuomia koiraurheilulajeja.

Hyvä olisi myös hankkia sellainen alusta, josta koirasi kynnet saavat pitävän otteen ja jossa on hieman kitkaa koiran vetää.

Seuraavaksi koirasi täytyy totuttaa kärryihin. Vaikka tiedät koirasi pystyvän jo vetämään taakkaa, täytyy Sinun edelleen olla kärsivällinen koirasi kanssa ja antaa sille aikaa totutella uusiin asioihin. Paras tapa on laittaa kärryt koiran valjaisiin kiinni, laittaa koiralle panta ja talutin ja kävellä pieniä lenkkejä koiran kanssa. Näin se ei saa päähänsä juosta kärry perässään vaan tottuu heti alusta alkaen maltilliseen vetämiseen.

Kun koira on tottunut kärryihin - ja tämä saattaa viedä pitkänkin aikaa - on aika laittaa kärryihin hieman painoa. Kärryt luonnollisestikin kulkevat jouhevammin, kuin maata viistävä paino, joten laita tarpeeksi painoa kärryihin. Muista käyttää sitä samaa vanhaa, tuttua taakanvetokomentoasi useasti, jotta koira tajuaa, mistä on kysymys. Voi olla hyvä käyttää jotakuta apuna työntämässä kärryä alussa, jotta koira luulee vetävänsä sitä itse, eikä menetä itseluottamustaan.

Pidä taakanvetojen välillä minuutin pausseja. Vetojen määrä päivittäin riippuu tietysti koirastasi, mutta aloita varovasti pienillä painoilla siten, että koirasi jaksaa vetää kärryä hyvin perässään 12 - 16 kertaa hengästymättä kovin.

Kun lisäät painoa, anna koirasi vetää kärryä vain kaksi kertaa viikossa ja jatka "tavallisella", vanhalla tutulla maata viistävällä painolla harjoituksia kolme kertaa viikossa. Muista, että treenaat erityisesti koiran henkistä puolta ja tässä vaiheessa ei ole tärkeää, kuinka painavia lasteja se vetää.

Hitaasti hyvä tulee
Jos etenette hitaasti ja varmasti, työkoirasi itseluottamus kasvaa terveesti ja siitä kehkeytyy ja kypsyy raudanluja taakanvedon ammattilainen! Jos missään vaiheessa treenausta hermostut tai turhaudut, lopeta harjoittelu siltä päivältä ja aloita seuraavana päivänä jälleen puhtaalta pöydältä.

Tämä artikkeli on erittäin yleispätevä ja ei välttämättä toimi kaikille koirille, mutta jos Sinulle on hyvä työkoira, tarpeeksi innostusta ja kärsivällisyyttä, niin suosittelemme kokeilemaan pikkuhiljaa tätä hienoa harrastusta koirasi kanssa!

Mukaan treeniporukkaan
Taakanvetotreenejä vetää tällä hetkellä kuusi erillistä taakanvetoporukkaa ympäri Suomea. Lähtemällä mukaan treeneihin pääset mukaan aitoon taakanveto-fiilikseen, kyselemään neuvoja ja ohjeita taakanvedon asiantuntijoilta ja ylipäätään vain pitämään mukavaa koirien kanssa.
Treenikalenterin löydät tästä linkistä >>

Taakanveto on SATHY-yhdistyksen maahantuomia koiraurheilulajeja.


Pidemmälle edistyneet treenaajat
Tässä pitkälle edenneille taakanvetoharrastajille erittäin tiukkoja treeniohjeita, miten valmistautua kisoihin ja miten menestyä kisoissa. Ohjeiden takana P.H.

Kovaa treeniä
Kun ruvetaan olemaan kovalla taakanveto-tasolla, treeniä pitäisi aina vaan lisätä ja parantaa, vaikka välillä ei innostaiskaan. Kuitenkin täytyy myös muistaa treenata välillä pienemmillä painoilla, jotta ei tule "sokeaksi". Koiran lihaksen syntyy ja kasvaa pienemmillä ja useilla toistoilla. Välillä on paussin ja levon aika, sekä koiralle että omistajalle. Vaikka taakanveto olisikin jo vakava harrastus, täytyy silti pystyä pitämään hauskaa!

Talvitreenit
Talvella treenataan enemmän kovaa kuntoa ja pitkäjänteisyyttä. Pienemmillä painoilla useampi kerta viikossa, vaikka kärryä kolme kertaa viikossa sellaisella suhteellisen sopivalla painolla, esimerkiksi 40-50 kiloiselle koiralle 250-300 kg. Näitä vetoja useita toistoja ja pitempää matkaa, 20-30 metriä per veto. Puolessa välissä voi pysäyttää ja ottaa lähtöjä näin enemmän. Mutta esimerkiksi kerran viikossa olisi hyvä vetää painavia vetoja, kuten kisoissa. Tämän lisäksi ilman kärryä, eli esimerkiksi autonrengas perään ja rengaslenkkejä 3-5 kertaa viikossa, 30-60 minuuttia suhteellisen ripeää vauhtia. Tämä on mukavaa puuhaa, pysyy itsekin kunnossa. Näiden lisäksi tietenkin normaalit lenkit ja riehumiset, muistaen kuitenkin pyhittää lepopäivä.

Kesätreenit
Kesällä on parempi keskittyä enemmän siihen taakan suureen painoon ja oikeaan tekniikkaan. Treeneissä on syytä ottaa toistoja paljon isommilla painoilla kun talvella. On tärkeä saada koiralle vedon liikkeellelähtö-kynnystä treenattua ja se onnistuu isoilla painoilla. Muuten koira saattaa luovuttaa kisatilanteessa, koska sen oma usko horjuu. Tässäkään ei kuitenkaan saa liioitella, vaan täytyy aina olla koiran puolella ja kannustaa sitä positiivisesti hyvään treeniin ja hyvään tulokseen.

Myös pieniä painoja on tärkeä vetää, ettei koiralla mene into kokonaan, sillä taakanvedon pitäisi kuitenkin olla mukava harrastus sekä koiralle että omistajalle. Kesällä ei tarvita ihan niin monipuolista treeniä kuin talvella, sillä talvikausi on meillä Suomessa erittäin pitkä.

Kisaan valmistautuminen
Kisoihin valmistautuminen on syytä aloittaa neljä viikkoa ennen itse kisaa. Ensin aloitetaan kovemmalla treenillä, jota jatkuu noin kolmen viikon ajan. Välillä vedetään aivan äärirajoilla. On syytä treenata useita kertoja viikossa, ja koira täytyy lämmitellä hyvin ennen treenejä ja palauttaa ja jäähdyttää hyvin treenien jälkeen. Tärkeää on myös treenin jälkeinen lihasten hieronta. Tämän kolmen viikon aikana treenataan pelkästään kisamatkan pituisia vetoja ja isoja painoja, ei mitään muuta.

Viikko ennen kisaa kevennetään treeniä kevyeksi treenaamiseksi kevyillä painoilla. Pari kolme päivää ennen kisaa kannattaa ottaa testin vuoksi "kisavedot" ja katsoa koiran kisakunto, että tietää mikä olisi mahdollinen kisan vetotulos, millä vetopainoilla on hyvä aloittaa ja että koiran paikat on varmasti vetreinä ja kunnossa.

Kilpaileminen
Kilpailussa kannattaa aina muistaa tehdä asiat samalla tavalla kuin treeneissä. Äärettömän tärkeä asia on muistaa pitää yhteys koiraan koko ajan, vaikka olisi millainen hälinä ympärillä. Kisatilanne on koiralle kuitenkin aivan eri juttu kuin kotitreenit, ympärillä on paljon vieraita ihmisiä ja koiria ja tilanteesta riippuen jopa tosi kova häly. Kovat vetäjät, mutta ei välttämättä niin kokeneet, ovat sortuneet itse siihen hälinään ja menneet sekasin. Samalla koira ei tiedä enää mitä tehdä. Kuitenkin jännittää saa ja pitää, mutta yrittää pitää pää kylmänä.

Kisassa ei muuta kuin kokeillaan sitä painoa, mitä itse luulee että koira vetää, esimerkiksi kolmannella yrityksellä. Jos koira onnistuu ja vetää yli odotusten, niin mikäs sen hienompaa. Mutta kannattaa odottaa vähemmän kuin treeneissä, niin ei pety eikä tule yllätyksiä.

Muistakaa: ei se niin vakavaa ole, vaikka onkin kisatilanne. Ja sitten ei muuta kuin treenaamaan ja kilpailemaan tosissaan!

Copyright © SATHY ry.