Taakanveto™
Katso myös taakanvetoartikkeli SATHY Uutiset 5/99 -lehdessä.

Tälle sivulle tulossa koko joukko muutoksia 2017 - 2018 aikana.
Pysy kuulolla!

Klikkaa tästä ja saat tiedot ensimmäisenä.

Katso myös Taakanveto™ sivut tästä linkistä >>

Taakanveto™ on SATHY ry.:lle Suomessa rekisteröity työkoiralaji, jossa koirat vetävät perässään taakanvetokärryä.

KATSO YOUTUBE-VIDEO TAAKANVEDOSTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Suomalaisen taakanvedon historiaa: SATHY Expo -99 tilaisuudessa järjestettiin taakanvetonäytös, johon osallistui muutama amerikanbulldoggi ja muutama amerikanpitbullterrieri. Vuotta myöhemmin, 2000, järjestettiin ensimmäinen Suomenmestaruuskilpailu koirien taakanvedossa. Vuonna 2001 järjestettiin jo erittäin kovatasoiset taakanvedon Suomen-mestaruuskisat.

YOUTUBE-VIDEO
1 500 KG!
TAAKANVETOA VUODEN 2005 SATHY EXPOSSA
KLIKKAA TÄSTÄ!

 

Vuoden 2002 alussa siirryttiin kokonaan uuteen aikakauteen. Suomalaisten taakanvetokoirien tekniikka on niin hyvä, että virallisissa taakanvetokisoissa siirryttiin kokonaan käyttämään kiskoilla kulkevia taakanvetokärryjä. Kiskojen etu on kaikille kilpailijoille samat olosuhteet. Kiskokärryjen myötä otettiin käyttöön pakollinen taakanvetolisenssi, jolla nopeutetaan kisajärjestelyjä ja taataan koirien turvallinen veto. Taakanvetolisenssi on maksuton ja se on helppo hankkia. Lisätietoja tästä.

Vuonna 2002 SATHY ry. järjesti ensimmäiset viralliset Pohjoismaiden Mestaruuskisat taakanvedossa. Vuosina 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 ja 2009 SATHY ry. on järjestänyt viralliset Pohjoismaiden Mestaruuskisat taakanvedossa™.

YOUTUBE-VIDEO
TAAKANVETOA VUODEN 2005 SATHY EXPOSSA
KLIKKAA TÄSTÄ!

Suuren osanottajamäärän sekä eri maista tulevien osallistujien johdosta vuonna 2007 sekä tulevina vuosina SATHY ry. järjestää viralliset Euroopan Mestaruuskisat taakanvedossa™.

Osallistu!

Leivotaan lemmikeistä aitoja taakanveto-koiria!

SATHY ry. järjestää alkukeväästä myöhäissyksyyn muutaman kerran kuukaudessa taakanvetoharjoituksia. Paikka vaihtelee mutta joka kerta on yhtä hauskaa. Kaikki amerikkalaisperäisten työkoirarotuisten koirien omistajat koirineen ovat tervetulleita.

Edellytykset osallistumiselle ovat:

- innostus harrastukseen
- oma SATHY-rotuinen koira
- omat taakanveto-valjaat
- mahdollisuus osallistua harjoitteluun

1) Mukaan pääsee täysin ilmaiseksi.
Ilmoittaudu tästä klikkaamalla.

2) SATHY:n kautta saat hankittua erittäin laadukkaat taakanvetovaljaat omalle koirallesi yhteistilauksena. Klikkaa tästä lisätiedot/tilaus.

TAAKANVETOA VUONNA 2001
KATSO YOUTUBE-VIDEO
KLIKKAA TÄSTÄ!

Taakanvetokoulutus

SATHY Expo 2005 -tapahtuman jälkeen on käynnistetty laajempi taakanvetokoulutus. Taakanvetotapahtumia vetävät kuusi erillistä taakanvetoporukkaa ympäri Suomea. Katso kalenteri, josta näkee missä on seuraava tapahtuma ja mihin voi osallistua oman SATHY-rotuisen koiransa kanssa.

TAAKANVETOA VUONNA 2001
SUOMEN MESTARI
KATSO YOUTUBE-VIDEO TÄSTÄ LINKISTÄ - KLIKKAA TÄSTÄ.

Taakanvetotuloksia kärryillä vedettäessä

Tuoreimmat ennätykset 2009 mennessä taakanvedossa ovat:

amerikanbulldoggi 4 001 kg
amerikanpitbullterrieri 3 385 kg
amerikankääpiöterrieri 61 kg

Paras kerroin (taakan kuorma / koiran oma paino) on 150,3.
Tämän tuloksen teki amerikanbulldoggi vuoden 2009 SATHY Expossa.

Huomaa, että näitä tuloksia ei voi verrata muihin tuloksiin.
Taakanvetotulokset ovat aina tapahtumakohtaisia.

 

 
December rules

Ylläolevassa kuvassa 23 kg painava amerikanpitbullterrierinarttu harjoittelee vetämällä henkilöautoa. Tärkeintä ei ole pelkkä voima vaan asenne, koiralla on oltava malttia vetää liikkeelle taakka, joka aluksi saattaa tuntua hyvinkin painavalta.

Ylläolevassa kuvassa 1,7 kg painava amerikankääpiöterrieriuros vetää SATHY Expo työkoirien suurtapahtumassa mahtituloksen, 55 kg. Koiran pieni koko ei ole taakanvedon este.

 

Taakanvedossa koirilla on kivaa!

Juorut kertovat, että ilkeämieliset ihmiset ovat väittäneet taakanvedon olevan eläinsuojelulain vastaista. Näin EI ole. SATHY ry. on konsultoinut asiasta useiden eri eläinlääkäreiden kanssa. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisema eläinsuojelulaki 247/199 sanoo myös yksiselitteisesti, että taakanveto on kilpailuna täysin hyväksyttävää koska koira ei joudu alttiiksi kivulle, tuskalle eikä kohtuuttomalle rasitukselle.

Koiraa ei pysty sääntöjen mukaan kilpailtaessa mitenkään pakottamaan vetäämään yhtään sen enempää kuin mitä se itse haluaa - tämä onkin monen väkivahvaksi luullun koiran omistajan pettymys. Tärkeintä on, että koirilla ja omistajilla on kivaa, ei hampaat irvessä voitto.

SATHY ry.:n ja IWPA:n yhteistyö käynnistyy virallisesti 16.9.2006 SATHY Expo 2006 -tapahtumasta. Itse asiassa SATHY ry. on ensimmäinen Euroopassa oleva työkoirayhdistys, joka näin tekee IWPA:n kanssa.

Syy IWPA-yhteistyölle on se, että SATHY:n Suomessa 1990-luvulla lanseeraamaa taakanveto on kasvanut jo sen verran isoihin mittoihin, että on järkevää yhdistää taakanvetovoimavarat.

SATHY ry.:n taakanvetotapahtumia vuosittain:
- yli sata treenitapahtumaa vuodessa, ympäri Suomen
- useita virallisia kilpailuja
- viralliset Suomen mestaruuskisat (tänä vuonna lokakuussa)
- viralliset Pohjoismaiden mestaruuskisat.

IWPA:n etu on saada eurooppalainen kumppani, jolla on ollut pitkäjänteisyyttä harrastaa ja tehdä työtä taakanvetoharrastuksen edistämiseksi, nyt jo 10 vuotta.
SATHY ry. on pitänyt omat taakanvetosääntönsä johdonmukaisesti samoina koko tämän ajan. Ainoa sääntömuutos tulevassa SATHY Expossa on vetoajan pidentäminen 60 sekunnista 90 sekuntiin.

Suuremmat muutokset ovat tulleet tuloslaskentaan ja painoluokkajakoon. Nyt tulos lasketaan taakan paino / koiran paino suhteesta. Nämä sääntömuutokset tehtiin yhteistyössä IWPA:n kanssa.

IWPA:n sääntöihin siirrytään sopimuksen mukaan pikku hiljaa, mitään suurempia muutoksia ei kuitenkaan ole tulossa.Samalla rakennetaan mekanismi, jolla eri mantereilla saadut tulokset voidaan pisteyttää yhdenmukaisesti.

Taakanvetoharrastukseen ja -kilpailuihin IWPA-yhteistyö vaikuttaa lähinnä niin, että SATHY-kisoista tulee entistä virallisempia. Taakanvetoharrastajan kannalta harrastus säilyy edelleen yhtä haastavana ja kannustavana.

Kiitos SATHY:n puuhanaisille ja -miehille, jotka ovat leiponeet IWPA-asiaa jo jonkin aikaa ja pitäneet visiot kirkkaina.

Raimo Kallio
Puheenjohtaja, SATHY ry.

Alla taakanvetoa lemmikkimessuilla
SM-kisat, 1. osa.

YOUTUBE-VIDEO KLIKKAA TÄSTÄ

* * *

Alla taakanvetoa lemmikkimessuilla
SM-kisat
, 2. osa.

YOUTUBE-VIDEO - KLIKKAA TÄSTÄ

* * *

Katso myös Taakanveto™ sivut tästä linkistä >>

* * *

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.

Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2018 SATHY
Koirien taakanveto™, Koirien voimaveto™ ja Kääpiöterriereiden tuholaistorjunta™ ovat SATHY ry.:n tavaramerkkejä.