KOIRAN MAAHANTUONTIOPAS
Netti-versio, pahoittelemme virheellistä kappalenumerointia.
Versio 3 © 2006 by SATHY ry.
EU-säädökset maahantuontia
koskien.
Euroopan Unionin säädökset liittyen koirien maahantuontiin ovat
muuttuneet radikaalisti 1.10.2004 alkaen. Amerikkalaisperäisten koirien
ystäville tämä tietää lisää kuluja ja vaivaa
sekä entistä vaikempaa koiran saantia Yhdysvaltalaisilta kasvattajilta.Muutokset
ovat kovia varsinkin jos koira matkustaa cargona, sillä silloin tuontiin
sovelletaan kaupallisen tuonnin säädöksiä. Tämä
tarkoittaa mm. sitä, että jokainen koira tarkastetaan rajalla rajaeläinlääkärin
toimesta, riippumatta siitä, mitä papereita koiralla on mukana ja
miten koiran on tunnistusmerkitty.Koira tulee Suomeen
omistajan kanssa
Jos koira saapuu Yhdysvalloista Suomeen omistajan tai handlerin kanssa lentokoneessa, ovat säädökset seuraavat:
1) Koiran täytyy saapua hyväksytylle saapumispaikalle, esim. Helsinki-Vantaan lentokentälle.
2) Koiran on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla. Jos mikrosiru ei ole ISO 11784 -standardin mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite. 3.7.2011 alkaen ainoastaan mikrosirumerkintä hyväksytään tunnistusmerkinnäksi. Koiran tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Koiran tunnistusmerkintää koskevat tiedot on merkittävä myös rokotustodistuksiin.
3) Koiran on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella, joka sisältää vähintään yhden antigeeniyksikön annosta kohti. Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistaneen laboratorion suositusten mukaisesti. Eläinlääkäri merkitsee raivotautirokotuksen viimeisen voimassaolopäivän rokotustodistukseen.
Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat raivotautirokotteet ovat voimassa kaksi vuotta, jos rokotus on annettu yli vuoden ikäiselle koiralle.4) Koiralla on oltava eläinlääkärin antama todistus, josta ilmenee, että koiralle on enintään 30 päivää ennen sen saapumista Suomeen annettu asianmukainen annos pratsikvantelia sisältävää, koiralle hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan.
Koirilta ei vaadita heisimatolääkitystä, jos eläin tuodaan Suomeen 24 tunnin kuluessa siitä, kun se on viety pois Suomesta. Heisimatolääkitystä ei myöskään vaadita alle 12 viikon ikäisiltä eläimiltä, jotka tuodaan suoraan Yhdysvalloista.5) Koiran mukana on oltava Yhdysvaltalaisen virkaeläinlääkärin tai muun toimivaltaisen viranomaisen hyväksymän eläinlääkärin antama komission päätöksen 2004/203/EY mukainen todistus, josta käyvät ilmi eläimen tunnistusta, raivotautirokotusta ja heisimatolääkitystä koskevat tiedot. Tämän todistuksen saa Suomen Maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosastolta erikseen tilaamalla.
Jos todistus ei ole virkaeläinlääkärin antama, tulee lähtömaan toimivaltaisen viranomaisen vahvistaa todistus. Heisimatolääkitystä koskevan merkinnän voi tehdä eläinlääkäri, jolla on lupa harjoittaa eläinlääkintää lähtömaassa. Todistus tulee olla täytetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Eläinlääkärin todistukseen on liitettävä alkuperäiset rokotustodistukset. Myös alkuperäisissä asiakirjoissa on oltava eläimen tunnistusmerkintää koskevat tiedot.
Jos koira on alun perin lähtöisin EU-maasta ja sen mukana lemmikkieläimen todistus (ns. lemmikkieläinpassi), jossa on maahantuonnissa vaadittavat merkinnät, korvaa lemmikkieläinpassi eläinlääkärin todistuksen.Koira matkustaa
cargona
Koirien tuontiin Yhdysvalloista Suomeen sovelletaan kaupallisen tuonnin säädöksiä, jos koira ei kulje omistajan tai eläimestä kuljetuksen aikana vastaavan muun luonnollisen henkilön mukana, eli jos koira tulee cargona Suomeen. Kaupallisen tuonnin säädökset ovat seuraavat:
1) Koiran tuonnissa on noudatettava vastaavia vaatimuksia, jotka koskevat matkustajan mukana kuljetettavien lemmikkieläinten tuontia: tunnistusmerkintä, raivotautirokotus, lääkitys ekinokokkoosia vastaan ja tapauksen mukaan raivotautivasta-ainetutkimus. (Katso tarkemmin ostikon Koira tulee Suomeen omistajan kanssa-alta.)
2) Lähtömaan toimivaltaisen viranomaisen hyväksymän eläinlääkärin on suoritettava koiralle kliininen tutkimus enintään 24 tuntia ennen koiran lähettämistä todeten, että koira on terve ja kykenee kestämään kuljetuksen määränpäähän.
3) Koiran mukana on oltava lähtömaan virkaeläinlääkärin tai toimivaltaisen viranomaisen hyväksymän eläinlääkärin antama komission päätöksen 2004/595/EY mukainen eläinlääkärin todistus, josta käyvät ilmi koiran tunnistusta, raivotautirokotusta, heisimatolääkitystä ja kliinistä tutkimusta koskevat tiedot sekä tarvittaessa serologista tutkimusta koskevat tiedot.
Todistus tulee olla täytetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Todistuslomake koirien kaupallista tuontia varten on saatavissa maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosastolta.4) Koira voidaan tuoda Suomeen vain sellaisen rajanylityspaikan kautta, missä sijaitsee eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema. Rajatarkastusasemien sijainnit voi tarkastaa Internet-sivulta: http://www.mmm.fi/el/raj/tuovie_rajatarkastus.html
Koiralle on tehtävä maksullinen eläinlääkinnällinen rajatarkastus, johon tulee ilmoittautua vähintään vuorokautta aikaisemmin esitäyttämällä ja lähettämällä asianomaiselle rajatarkastusasemalle komission asetuksen (EY) N:o 282/2004 liitteen I (muutettu komission asetuksella (EY) N:o 585/2004) mukainen rajatarkastustodistus eläville eläimille, CVED.
Ennakkoilmoitusta sekä CVED-todistusta koskeva komission asetus (EY) N:o 282/2004 muutoksineen on maa- ja metsätalousministeriön Internet-sivulla osoitteessa: http://www.mmm.fi/el/raj/lomake.html
Eläinten eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen maksuista säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 832/2001, joka on muutoksineen kohdassa C3 Internetsivulla osoitteessa: http://www.mmm.fi/el/laki/c/default.html5) Komission päätöksen 2004/292/EY mukaisesti on eläinlääkinnälliselle rajatarkastusasemalle toimitettava ennakkoilmoitus tehtävä TRACES-järjestelmää käyttäen 1.4.2004 alkaen silloin, jos tuontilähetyksen eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään muussa kuin lähetyksen määränpäänä olevan jäsenmaan rajatarkastusasemalla. Näin ollen silloin, jos Suomeen tarkoitettu eläin saapuu EU:n alueelle toisen EU:n jäsenmaan eläinlääkinnällisen rajatarkastusaseman kautta, tekee maahantuoja ennakkoilmoituksen kyseiselle rajatarkastusasemalle täyttämällä elävien eläinten CVED-lomakkeen TRACES-järjestelmässä. Vuoden 2005 alusta siirrytään käyttämää TRACES-järjestelmää kaikkien EU:n alueelle tuotavien elävien eläinten tuonnin ja kauttakuljetuksen osalta.
Lisätietoja TRACES-järjestelmästä antaa eläinlääkintöylitarkastaja Tarja Lehtonen tarja.lehtonen@mmm.fi / Puh. (09) 1605 2783.
SATHY ry.:n kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.sathy.fi