Vanhaenglanninbulldoggi

tankki aito veb-koira


ROTUMÄÄRITELMÄ

alkuperä: Yhdysvallat
ulkonäkö: keskikokoinen koira. Vahvarakenteinen, osoittaa suurta voimaa. Rungon tulisi olla tukeva mutta silti atleettinen. Lyhytkarvainen.
korkeus: uros yli 55 cm, narttu yli 50 cm
paino: uros yli 35 kg, narttu yli 30 kg
pää: suhteessa isokokoinen ja neliömäinen, kohtuullisen poimukas, isot leukalihakset, ylöspäin kaartuva alaleuka. Korvat ruusu- tai puolipystyt, sijainti korkealla ja leveällä.
jalat: etujalat suorat tai lievästi kaartuvat, takajaloissa lihaksikkaat reidet
runko: vanharakenteinen, tukeva
väri: tiikeri, punainen, harmaa tai musta. Tiikeri laikkuja valkoisella pohjalla. Kokovalkoinen. Vaaleanpunainen kirsu ja silmänympärys ovat sallittuja mutta eivät
toivottuja. Karvapeite on lyhyt ja myötäinen. Häntä on suora tai päästä kippura.
luonne: ystävällinen mutta peloton ja aina valmiina puolustamaan isäntäänsä ja omaisuutta. Rauhallinen, mutta tuima.
rekisteröinti:
mm. ARF (Animal Research Foundation), LBA (Leavitt Bulldog Association), ARBA (American Rare Breed Association), OBCE (Olde Bulldogge Club Europe).


Vanhaenglanninbulldoggi Suomen talvessa.


HISTORIA

Historian mukaan bulldoggien, joka oli 1800-luvulla suomeksi "sonnikoira", alkuperä on Brittein-saaret. Nimitys bulldog tulee tämän koiratyypin käytöstä härkien taltuttamiseen. Tarkkaa tietoa siitä koska koirien käyttö tähän tarkoitukseen alkoi ei ole tiedossa mutta kirjallisia mainintoja löytyy niinkin varhaiselta ajalta kuin vuodelta 1209.

Tiesitkö tämän vanhaenglanninbulldoggeista? Vanhaenglanninbulldoggin jalostuksessa on pidetty erityisen tärkeänä koiran terveyttä. Esimerkiksi perinnöllinen lonkkavika on onnistuttu karsimaan pois koko vanhaenglanninbulldoggikoirarodusta pakollisilla lonkkakuvauksilla ja tiukalla linjajalostuksella.

Nykypäivänä härkätappelujen kaltaisia urheilulajeja ei ole mutta aikanaan ne loivat täysin omat vaatimukset käytettäville koirille. Koirien tuli käydä komennosta itseään moninkertaisesti isompien vastustajien kimppuun. Eikä varaa virheille ollut! Vain parhaimmat koirat selvisivät jalostuskäyttöön ja tuona aikoina luotiin perusta bulldoggeille. Ulkonäkö ei painanut vaakakupissa mitään ja tuloksena oli vähintäänkin omalaatuisen näköisiä koiria - ainakin monen muun koirarotuharrastajan mittapuun mukaan. Vuonna 1835 loppuivat härkätappelut ja samalla katosi bulldoggien härkätappelutarve. Englanninbulldoggin käyttötarkoitusta ei enää ollut. Tämän rodun harrastajat eivät kuitenkaan luovuttaneet vaan jatkoivat englanninbulldoggin jalostusta - muotojalostuksena. Lopputuloksena on nykyisin tuntemamme englanninbulldoggi.

Vaikka englanninbulldoggin alkuperä on syvällä bulldoggien pitkässä sukupuussa ei sen luonne ja fysiikka enää vastaa sitä alkuperäistä koiraa, joka on englanninbulldoggirodun esikuvana. Bulldoggiharrastajien mielissä virisi ajatus herättää henkiin tuo muinainen - ja alkuperäinen - englanninbulldoggi.
Ajatuksen mahdollisuutta ryhtyivät tutkimaan herrat Winston, Hremes ja Lewitt. Vuonna 1971  he aloittivat pitkäjänteisen risteytys- ja jalostustyön. Määränpäänä oli alkuperäinen bulldoggi, jonka nimeksi tuli vanhaenglanninbulldoggi.


Vanhaenglanninbulldoggi nauttimassa Suomen kesästä.
Kuva @ Lassi Suntio.

Vanhaenglanninbulldoggi-koirarotu vastaa siis nyt juuri sellaista koiratyyppiä, josta aikoinaan jalostettiin nykyinen englanninbulldoggi.

Monien vuosien intensiivisen linjajalostuksen tuloksena oli vuonna 1992 julkistettu uusi työkoirarotu, vanhaenglanninbulldoggi (VEB). Rodun kehittäjät olivat tyytyväisiä tulokseen ja vakuuttuneita uusvanhan koirarodun hyvyydestä. David Leavitt perusti rodun tueksi järjestön, The Olde English Bulldogge Association eli OEBA ja siinä rekisteröidään niitä VEB-koiria, jotka polveutuvat vuoden 1992 kantarekisteristä polveutuviin koiriin.

Suomen ensimmäinen VEB
Vanhaenglanninbulldoggin rakenne on tanakka.


OEBA

OEBA:n perusajatuksena oli saada rodulle kehityskaari, joka takaa toimivan rakenteen, terveen perimän, hyvän luonteen, erinomaisen muodon ja työkoirarodun edellyttämät muut ominaisuudet. Tavoitteet ovat korkealla mutta alkuun on jo päästy ja tulokset ovat edelleen hyviä.

David Leavitt with BULL MEAD'S TWEED

Originator of the Olde English Bulldogge, David Leavitt with "BULL MEAD'S TWEED"
Photo courtesy of the Olde English Bulldogge Association © Copyright 1998.

Vuonna 2007 OEBA-yhdistystä ei enää ole olemassa.
Tässä muutamia linkkejä liittojen sivuille joissa vanhaenglanninbulldoggeja rekisteröidään:

ARF - Animal Research Foundation
LBA - Leavitt Bulldog Association
OEBKC - Olde English Bulldogge Kennel Club
IOEBA - International Olde English Bulldogge Association
NBA - National Bulldogge Association
CKC - Continental Kennel Club
ARBA - American Rare Breed Association
OBCE - Olde Bulldogge Club Europe


Vanhaenglanninbulldoggi Suomen talvessa.


YLEISTÄ

Uudelleen kehitetty vanhaenglanninbulldoggi rotu eli VEB on levittänyt suosiotaan tasaisen varmasti nyt kymmenen vuoden ajan. Suomen ensimmäinen vanhaenglanninbulldoggi, eli olde endglish bulldogge, saapui maahamme onnelliselle omistajalleen vuosituhannen vaihteessa alkuperämaastaan Yhdysvalloista.
SATHY:lle tämä koirarotu on luonnollinen lisä muiden perinteisten työkoirarotujen joukkoon.

Tiesitkö tämän vanhaenglanninbulldoggeista? Vanhaenglanninbulldoggi-koirarotu vastaa sellaista koiratyyppiä, josta aikoinaan jalostettiin nykyinen englanninbulldoggi.

Vanhaenglanninbulldoggin tulisi olla valpas koira, jolla on hyvät mittasuhteet omaava keho. Koiran rakenne tulee olla tanakka, mutta atleettinen. Vanhaenglanninbulldoggin pää on iso ja neliömäinen suhteessa kehoon. VEBit ovat rauhallisia, mutta suojeluvaistoisia ja pelottomia. Vanhaenglanninbulldoggi on hyvin päättäväinen ja rohkea. Ystävällinen VEB on perheen oiva lemmikki ja pistää kaikkensa peliin puolustaessaan omistajaansa ja perhettään.

Vanhaenglanninbulldoggi on erittäin ystävällinen ja lempeä perheen tuttavia kohtaan ja VEB on välitön ja lempeä luonteeltaan.
Erityistä huomioitavaa vanhaenglanninbulldoggissa on sen pitkäikäisyys, sillä VEB elää yleensä vähintään yksitoistavuotiaaksi.

Vanhaenglanninbulldoggin jalostuksessa on pidetty erityisen tärkeänä koiran terveyttä. Esimerkiksi perinnöllinen lonkkavika on onnistuttu karsimaan pois koko vanhaenglanninbulldoggikoirarodusta pakollisilla lonkkakuvauksilla ja tiukalla linjajalostuksella.


Suomalainen vanhaenglanninbulldoggi vetämässä taakkaa.
Taakanveto on erinomainen laji työkoirille.
Lue lisää tietoa taakanvedosta täältä.

Vanhaenglanninbulldoggi sai alkunsa kun haluttiin luoda uusi rotu, joka vastaa mahdollisimman tarkkaan alkuperäistä terverakenteista ja reipasta englanninbulldoggia. Uuden rodun luominen onnistui erinomaisesti ja nyt meillä on vanhaenglanninbulldoggi, joka on oivallinen lemmikki, hyvä vahti ja ennen kaikkea terve työkoira.


LISÄTIETOA

Kirjallisuutta, joista voi löytää lisää asiaa vanhaenglanninbulldoggikoirarodusta. Kaikki kirjat ovat englanninkielisiä. Osaa kustantaa mm. TFH.

Dr. Carl Semencic: The World of Fighting Dogs
Myrus: The Dog Catalog
Reid: Canine Gladiators of Old and Modern Times
Gaunon: Rare Breed Handbook
Alderton: Eyewitness Handbooks&emdash;Dogs
DeFrisco & Johnson: The Mini Atlas of Dog Breeds