Tämä artikkeli julkaistiin Lemmikki-lehdessä.

Takaisin terapiakoira-sivulle

 

Frisco tuo hyvän mielen
Yleensä Frisco viettää tavallisia koiranpäiviä riehumis- ja ruokahetkineen. Noin kerran kuukaudessa on kuitenkin vastuullisten hommien vuoro. Silloin terapiakoira lähtee piristämään ihmisten arkea vaikkapa sairaalaan tai vanhainkotiin.

Saapuupa amerikanpitbullterrieri Frisco minne tahansa, sen ympärille kerääntyy joukko uteliaita ihmisiä. Kaikki haluavat halata haukkujaa. Koira suhtautuu hulinaan tottuneesti ja nuuhkii iloisena uutta ympäristöään. Heiluva häntä paljastaa, että terapiakoiran työ tuntuu mukavalta.
Kun ensimmäiset silitykset on vaihdettu, Frisco usein esittää taitavimmat temppunsa. Se osaa ojentaa vuoronperään molemmat tassunsa, kunnes saa kuivattuja maksanpaloja palkkiokseen.
Näky on niin hellyttävä, että yleisö yleensä purskahtaa nauruun. Terapiakoiran tapaaminen ei ole turhan totista touhua.
Invalidisäätiön Orton-sairaalassa hoidossa olevat Emilia Stenman, Anette Jakobsson ja Stina Einola rapsuttelevat Friscoa innoissaan. Emilia kaipaa kotona odottavaa Nappi-koiraansa. Friscon läheisyys tuo hiukan lohtua ikävään ja sen menoa on hauska seurata muutenkin.

Odotettu vieras
Kun terapiakoira saapuu paikalle, ei vierailun ohjelma ole virallinen. Lemmikkiin voi tutustua rauhassa. Yleensä Friscoa odotetaan kovasti. Vanhat tutut ovat varanneet taskunsa täyteen keksejä hemmotellakseen haukkua. Ja tälle koirallehan maistuu!
Frisco selvästi nauttii paitsi sille varatuista herkuista myös huomion keskipisteenä olemisesta.
Varsinainen vierailu ei yleensä kestä kauan, sillä sairaaloiden ja vanhainkotien on noudatettava omia aikataulujaan. Reilussa tunnissakin ehtii tapahtua paljon. Lisäksi vierailua on hauskaa muistella jälkeen päin, samoin kuin odotella seuraavaa kertaa.
Koska erilaisten laitoksen arkielämässä on vain vähän vaihtelua, tuo terapiakoira tervetullutta vaihtelua tasaisiin päiviin.
– Eräässä vanhainkodissa oli yli 90-vuotias mummo, joka ei enää muistanut edes omaa nimeään. Terapiakoiran vierailun hän kuitenkin muisti vielä seuraavana päivänäkin! Hoitajat olivat niin yllättyneitä, että soittivat minulle kertoakseen asian, iloitsee Friscon omistaja.

Lempeä ja luotettava terapiakoira
Kuka tahansa karvakorva ei kelpaa terapikoiraksi. Koska työssä joutuu tapaamaan paljon uusia ihmisiä, täytyy koiran olla ennen kaikkea luotettava ja rauhallinen. Se ei saa säikähtää yllättävissäkään tilanteissa.
– On tärkeää, että koira nauttii siitä, mitä tekee. Vain iloinen koira voi levittää hyvää mieltä ympärilleen, kiteyttää Friscon omistaja.
Terapiakoiraksi haluavat haukut testataan ja koulutetaan tarkoin. Vain näin voidaan varmistua siitä, että vierailut moniin paikkoihin sujuvat mukavissa merkeissä.
Monet ajattelevat, että koska pienet pennut ovat hauskoja ja hullunkurisia leikkikavereita, ne olisivat myös mainioita terapiassa. Terapiakoiralta täytyy kuitenkin löytyä iän mukanaan tuomaa arvokkuutta.
Melkein kaksivuotias Frisco osaa jo käyttäytyä hienosti. Kotona sille opettavat sosiaalisuutta myös karvaiset kaverit amerikanpitbullterrierit sekä amerikankääpiöterrieri.
Kohteliaasti koira käy tervehtimässä kaikki huoneessa olevat ihmiset ja nuolaisee kierroksen päätteeksi valokuvaajan kameran linssin puhtaaksi!
- Frisco rakastaa uusia paikkoja ja vieraitakin tyyppejä yli kaiken, kertoo omistaja.
Toisaalta koira haluaa vakavan työn vastapainoksi kotioloissa myös hullutella. Se on mestari siirtelemään tavaroita pois niiden oikeilta paikoilta.
- Jos kengät ovat kadonneet, niin tietää kyllä, että tämä kaveri on ollut asialla, omistaja nauraa.

Frisco opettaa myös muita
Jos koirassa tuntuu olevan terapeutin ainesta, sille tehdään ensin luonnetesti. Tässä tutkitaan, kuinka hyvin eläin pystyy sopeutumaan stressaaviin tilanteisiin, kuten koviin ääniin. Testi kestää korkeintaan kolme tuntia.
– Testi voi tuntua hiukan julmalta, mutta se ei missään tapauksessa vahingoita koiraa. Vain näin saadaan varmistettua, ettei eläin hyökkää tai lähde karkuun joutuessaan yllättävien tapahtumien keskelle, kuvailee omistaja.
Seuraavana vuorossa on harjoitusvisiitti kokeneemman terapiakoiran kanssa. Ensimmäistä käyntiä ei koskaan tehdä yksin. Tässä koulutuksessa Frisco on korvaamaton apu.
– Friscon vaikutusvoima on niin suuri, että oppilaat ottavat siitä automaattisesti mallia. Ne katsovat, mitä koira tekee ja toimivat sitten samalla tavalla, kehaisee omistaja lemmikkiään.
Terapiakoiran omistaja ei saa vierailuista palkkaa, vaan kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Palkinnoksi riittää yleensä hyvä mieli ja iloiset ilmeet, joita pystyy antamaan ihmisille, jotka saattavat olla esimerkiksi sairaita tai väsyneitä.
– Koira on ihmisen paras ystävä ja tällaisissa tapaamisissa sen todella huomaa, omistaja toteaa.

Mikä ihmeen terapiakoira?
Terapiakoiratoiminta on lähtöisin Yhdysvalloista. SATHY ry. eli Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys on ainoa Suomessa toimiva terapiakoiratoimintaa harjoittava järjestö.
Laitokset kuten lastenkodit, vanhainkodit ja sairaalat voivat ottaa yhteyttä SATHY ry.:hyn ja pyytää terapiakoiraa kyläilemään luokseen. Noin tunnin kestävän, virkistävän vierailun ohjelma on vapaa.
Terapiakoiratoiminta on vapaaehtoistyöhön perustuvaa ja maksutonta. SATHY-koirien työkoiraperimä takaa ihmisystävällisen ja rauhallisen mielenlaadun, joka on terapiakoiratoiminnan ehdoton edellytys.

Lisätietoja terapiakoirista: www.sathy.fi ja info@sathy.fi

Takaisin terapiakoira-sivulle