Dialogi-lehti kertoo ammattilaisille terveydenhoidosta. Tässä numerossa on yhtenä artikkelina Eläimet terapoivat maailmalla, entä Suomessa. Jutussa on hieno artikkeli suomalaisista pitbulleista ja muista työkoirista, jotka tekevät uraa uurtavaa terapiakoiratoimintaa. Suomalainen terapiakoira pitbulli ja koulutettu terapiakoira-handleri, ilahtuneen asiakkaan luona. Dialogi-lehden aukeama. SATHY järjestämä terapiakoiravierailuja. Kuvissa pitbulleja ja asiakkaita. Terapiakoirat tekevät tärkeää työtä.

 

Tämä artikkeli julkaistiin Dialogi-lehdessä.

Takaisin terapiakoira-sivulle

 

Pitbullit terapiakoirina
Koirayhdistyksistä ehkä järjestäytyneimmin terapiakoiratoimintaa tekee amerikkalaisperäisten työkoirarotujen yhdistys SATHY ry. Yhdistyksen tärkein terapiakoirarotu on amerikanpitbullterrieri.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja sanoo, että totuus rodun luonteesta on toinen kuin julkisuudessa on esitetty: purematilastoissa amerikanpitbullit ovat loppupäässä, kaukana kultaisistanoutajista ja cockerspanieleista.

- Rotu sopii hyvin terapiakoiratoimintaan, koska sen kanssa on helppo tehdä töitä, vpj sanoo. - Se on avoin ja aktiivinen, se nuolee ja antaa tassua eikä vain ole. Se ei pelkää ihmisiä eikä uusia tilanteita, mikä on terapiakoiralle välttämätöntä. Se ei myöskään merkkaa paikkoja.

Yhdistyksellä on koko maassa nelisenkymmentä viikoittain laitoksissa käyvää koulutettua terapiakoiraa, joista 90 prosenttia on pitbulleja. Pääosa toimii pääkaupunkiseudulla, lähinnä vanhainkodeissa, mutta myös kuntoutuslaitoksissa.

Terapiakoiran koulutukseen kuuluu testi, jossa kouluttaja testaa koiran henkisen kestävyyden. Koira ei saa pelätä uusia tilanteita eikä hermostua. Aloite terapiakoiraksi ryhtymisestä tulee koirien omistajilta. Halu toimintaan on palautteiden mukaan valtava. Selitys on tässä:
- On aivan mieletön tunne, kun näkee, miten suurta iloa voi ihmisille tuottaa, hän sanoo, itsekin kahden terapiakoiran omistaja. - Eräs dementoitunut vanhus ei ollut vuosiin puhunut mitään, mutta kun koira tuli, hän alkoi puhua - koiralle!

Varapuheenjohtajan mukaan terapiakoiratoiminta on "kopioitu" Sathyyn Yhdysvalloista, joihin yhdistyksellä on tiiviit suhteet rotujen amerikkalaisperäisyyden takia. Sathyssä toimintaa on harrastettu järjestäytyneesti viitisen vuotta. Yhdysvalloissa sitä on tehty jo 40 vuotta.

Lisätietoja terapiakoirista: www.sathy.fi ja info@sathy.fi

Takaisin terapiakoira-sivulle