SATHY ry. uutisia
Jos Teillä on jotakin kerrottavaa, jonka haluatte tälle sivulle niin lähettäkää viesti osoitteeseen info@sathy.fi.

SATHY-rotuisten koirien kasvattajien uutisia:

DK: Pitbulleja.

Rambo's Toy Fox Terriers: Kotisivuiltamme löydät aina ajantasaiset tiedot suunnitelluista ja syntyneistä pentueista.

SnowWhite American Bulldogs: Amerikanbulldog pentuja tulossa!

Pete's Bulldogs: parhaat työkoira Amerikanbulldogit!

Toy Fox Terrier Kennel: AKT -pentuja varattavissa!

Senefi's Toy Fox Terriers: Käy kurkkaamassa pentusuunnitelmat kotisivuiltamme

Olderanch: Aidot, puhdasrotuiset vanhaenglanninbulldoggit.

Koirarekisterit kytketään toisiinsa?

19.02.2024 - Yleisradio uutisoi 18.2.2004 (teksti-tv:ssä) otsikolla
Koirarekisterit kytketään toisiinsa?
Koiranomistajia kiukuttanut lemmikin tuplarekisteröinti saattaa siirtyä historiaan, jos Suomen Kennelliiton [sic] ja Ruokaviraston neuvottelut koirarekisteriensä linkttymisestä keskenään saadaan toteutumaan.
Vielä viime kevääseen saakka koiranomistajat ilmoittivat koiransa tiedot vain Kennelliiton reksiteriin. Toukokuusta lähtien lemmikki on pitänyt rekisteröidä myös uuteen, Ruokaviraston ylläpitämään valtion koirarekisteriin.
Tuplarekisteröinti on turhauttanut koiraihmisiä, ja vasta reilu kolmasosa koirista on ilmoitettu sinne.

Uutinen on häiritsevä ja hälyyttävä
Miksi verorahoitteisen ja ilmeisesti lakisääteisen Ruokaviraston koirarekisterille tehdään rajapintaa vain yhden yhdistyksen rekisterin kanssa? Eikö tuon rekisteri- ja tietokantarajapinnan tulisi olla avoin myös muille rekistereille?

Kennelliitto ry -yhdistys ei edusta kuin osaa suomalaisista koirista
- Lue artikkeli aiheesta, napsauta tästä
- Lue Riitta Ahon toimesta gradu-tutkielma aiheesta, napsauta tästä

Yhdistys on toki suuri yhdistys mutta jutusta annetaan ymmärtää, että rekistereiden rajapintaa tehdään nyt vain ja eksklusiivisesti vain tuon yhden yhdistyksen ja Ruokaviraston rekisterin välillä.

Suomessa on valtava määrä koiria, joiden tiedot on rekisteröity muualle kuin Ruokaviraston tai Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen rekistereihin. On olemassa lukuisia rotuyhdistyksiä, jotka eivät ole tekemisissä FCI-rotujen kanssa. On jopa FCI-rotuisten koirien vaihtoehtoisia rekistereitä, jotka eivät ole tekemisissä Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen rekisterin kanssa.

On myös olemassa suuri määrä erittäin tärkeitä ja vuosikymmeniä toimineita rekistereitä, jotka eivät ole koira- tai roturekistereitä mutta, jotka ovat menestyksekkäästi ja toimivasti tallentaneet ja ylläpitäneet hyvin suuren määrän koirien mikrosiru- ja muita tunnistetietoja (esim Siruhaku, Mikrosirurekisteri, Turvasiru jne.).
Voi hyvin olla, että näissä rekistereissä on enemmän koirien tunnistetietoja kuin esimerkiksi Suomen kennellitto ry. -yhdistyksen rekisterissä.

Ruokaviraston koirarekisteriä arvosteltiin - ja vastustettiin - vuosia ennen sen käynnistämistä. Ministeriön pyytämissä asiantuntijalausunnoissa ennustettiin kaikki nyt toteutuneet ja tulossa olevat ongelmat koirarekisterin kanssa.
Arvaus on, että ongelmat eivät korjaannut avaamalla rajapinta vain Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen kanssa (vaikka tähän on taloudellinen vaikutin ko. yhdistyksen kannalta) ja sillä saataisiin rekisterivolyymit näyttämään paremmilta.

Valtion ja julkisen sektorin ei tulisi olla puolueellinen, koska sellainen haiskahtaa korruptiolta.

Lue Yleisradion artikkeli tästä linkistä https://yle.fi/a/74-20075021

Koirista ylitarjontaa?

29.09.2023 - Koirista ylitarjontaa? Päinvastoin!

Yleisradio kertoo, että »Koirista on ylitarjontaa».
Uutinen on ristiriidassa SATHY ry.:n tietojen kanssa.

Koirien kysyntä - ja tarjonta - on vakaata.
Merkittävin muutos on siinä, että kysyntä puhdasrotuisille, jalostetuille työkoirille on kasvussa, kun samaan aikaan kysyntä muun tyyppisille koirille on romahtanut.

Amerikanbulldoggi-, amerikankääpiöterrieri- ja amerikanpitbullterrierirotuisten koirien pentujonot ovat tällä hetkellä venähtäneet jopa vuoden mittaisiksi jos kiikarissa on tietty linja, sukupuoli tai tietystä yhdistelmästä, asianmukaisesti rekisteröitynä.
Näin siitä huolimatta, että inflaation myötä hinnat ovat nousseet muiden hintojen myötä huomattavasti.

Täysin päinvastainen tilanne on jos tarjolla oleva koira/pentue on rekisteröimätön, sukutaulu puuttuu tai on rekisteröity pelkästään vaikkapa AKC, ADBA, FCI tai muuhun ulkomuotopainoitteiseen rekisteriin.

Tällä hetkellä, 2023, olisi suuri tarve yllä mainitujen koirarotujen kasvattajille koska näistä koiraroduista on Suomessa huutava pula. Laatu- ja vaatimustaso on kuitenkin korkea, eikä vaatimuksista voi lipsua. Kysyntää huonolle laadulle ei ole.

YLEn kotimaan uutisten artikkelissa luki:

Koirista ylitarjontaa

Korona-ajan kasvattama koirien kysyntä näyttää palanneen tavanomaiselle tai jopa sitä alhaisemmalle tasolle.

Koirien maksimimäärä saattaa hyvinkin olla Suomessa saavutettu. Suomessa on Kennelliiton teettämän kanta-arvion mukaan nyt noin 800 000 koiraa. Kaikki koirat eivät nyt löydä ottajia.

Kyllä vaikuttaa siltä, että Suomi alkaa olla koirien kyllästämä, eli kaikki ne, jotka ovat ikinä koiran hankkimista harkinneet, ovat sen nyt hankkineet, Kennelliiton kasvattajatoimikunnan ja Suomen koirankasvattajien etujärjestön Sukokan puheenjohtaja Molli Nyman toteaa.
»


Artikkeli on omituinen.
Uutisessa tuntuu olevan ajatus, että jos joku on joskus hankkinut itselleen koiran niin tämä joku ei enää koskaan hanki itselleen toista tai seuraavaa koiraa.
Jos tuo Suomen kennelliitto ry.:n arvio Suomen 800 000 koirasta pitäisi paikkansa niin jo se tarkoittaisi, että Suomessa hankittaisiin keskimäärin vajaat 2 000 koiraa viikossa.

Todellisuudessa Suomen koiramäärä on huomattavasti vähäisempi mutta silti koirat ovat suuressa suosiossa.

Koirakiinnostus Suomessa on koko 2000-luvun ajan hajaantunut yhä tarkemmin koiraa hankkivan mieltymysten mukaiseksi. Tästä syystä suosio eri rotujen välillä tasaantuu koko ajan.Koirakilpailuihin ja näyttelyihin tulossa rajoituksia

05.07.2023 - Ruokavirasto (ennen Evira) on julkistanut luonnoksen 1.1.2024 voimaan tuleville rajoituksille ja säädöksille, jotka koskevat eläinten kilpailu- ja näyttelytoimintaa.
Pääpaino on koira- ja hevosharrastuskilpailuiden rajoituksissa ja määräyksissä, joita luonnoksessa ehdotetaan reilusti nykyistä enemmän.

Luonnos saa pohtimaan mikä on on ohjeistuksen tarkoitus. Kyse ei niinkään ole kilpailevien eläinten hyvinvointi vaan siitä, ettei kilpailutoimintaa aiheuta sivullisille tunnetta, että jotakin voisi sattua kilpailuun osallistuvalle eläimelle.

Tiettävästi koirakilpailuissa ei ole tiedossa tapauksia, joissa kilpailuun osallistunut koira olisi jotenkin loukkaantunut tai kärsinyt. Onko tarpeen tehdä asetusta tai ohjeistusta jos ei ole ongelmaa?

Toisaalta tämä Eviran luonnos ohjeistukselle on nykyaikaa.

Eräs eläinharrastaja totesi näin, »Ohiajavasta autosta on hyvä soittaa viranomaiselle jos tuosta autoilijasta tuntuu, että niityllä seisova hevonen voi vilustua ja tunteesta tulee tuolle autoilijalle tarpeettomasti paha mieli.»

Jos Eviran luonnos toteutuu niin se tarkoittaa:
- kirjanpitovelvollisuutta kilpailun järjestäjälle
- erityisen kilpailueläinlääkärin palkkaamista jokaiseen kilpailuun
- kilpailusta tai näyttelystä tulee tehdä ilmoitus viranomaiselle etukäteen.

Lisäksi luonnoksessa on eritelty mm.:
- järjestäjän tehtävät
- määritelty kilpalueläinlääkärin tehtvät, pätevyys ja nimeäminen
- kirjanpito
- tehtävät ilmoitukset
- lisäksi koko joukko ”yleisiä vaatimuksia” järjestäjille ja osallistujille.

Tämän lisäksi Eviran luonnoksessa on määräykset mm. (kilpailu)välineistä, säilytyksestä, lääkityksestä (!) ja paljosta muusta.

Toteutuessaan tämä ohjeistus aiheuttaisi kohtuuttomia velvotteita ja kustannuksia monelle kilpailulle.

Otteita Eviran luonnoksesta:

Ruokaviraston näkemyksen mukaan ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat ainakin seuraavanlaiset eläinkilpailut:
- - -
• koirien taakanvetokilpailut
• vinttikoirien ratajuoksukilpailut
• vinttikoirien maastojuoksukilpailut
• koirien pitkänmatkan valjakkoajokilpailut
• koirien SM- tai sitä ylemmän tason agilitykilpailut
• luolakoirien taipumuskokeet
- - -


Eviran luonnos herättää kysymyksen siitä mikä on luonnoksen perustelu? Eläinkilpailuissa eläimet eivät pääsääntöisesti tee sellaisia suoritteita mitä ei tehtäisi kilpailuiden ulkopuolella.
Hyvä esimerkki on koirien taakanveto, jossa koiran voimat riittävät enimmillään vetää taakkaa samalla voimalla kuin mitä sama koira vetää kun se on kytkettynä kaupan eteen (tai vetää emäntäänsä lenkkipolulla) omalla taluttimella.
Oletettavasti vinttikoira pystyy juoksemaan maastojuoksukilpailuissa yhtä nopeasti kuin mitä sama vinttikoira juoksee kesäisellä nurmella koirakavereidensa kanssa (tätä tulee kysä vinttikoiraharrastajilta) mutta ilman viranomaismääräyksiä tai -ilmoituksia.


SATHY ry. tekee jäsenilleen tarkemman kyselyn heinä- elokuun aikana ja antaa sen perusteella mielipiteensä Ruokavirastolle.
Jos resurssit riittävät niin mielipiteitä peilataan myös muiden työkoirayhdistysten kanssa.
Jos et ole SATHY ry. jäsen niin voit kysyä luonnoksesta omaa kopiota Ruokavirastosta (Sanna Varjus, ohjenumero 3539/04.01.00.01/2023/1).

Ehdotuksia, tietoa ja kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse info@sathy.fi
Koirarekisteri ei toimi

09.02.2023 - Suomessa on valmisteltu pitkään ja hartaasti valtiolliista, ns. virallista koirarekisteriä pitkään. Monen koiranomistajan ja asiantuntijan vastustuksesta huolimatta.

Yleisradio kirjoittaa helmikuussa 2023:

KOTIMAA YLE TIISTAI
Uudelle koirarekisterille haukkuja

Ruokavirasto on saanut runsaasti
kielteistä palautetta uudesta
koirarekisteristä.

Moni palautteenantaja pitää rekisteriä
turhana ja moittii sen maksullisuutta.
Osa heistä ei usko, että rekisteri
tehoaisi sen tavoitteeseen eli
laittoman maahantuonnin ja
pentutehtailun ehkäisemiseen.

Jokainen koira täytyy kirjata uuteen
Ruokaviraston ylläpitämään
koirarekisteriin kuluvan vuoden aikana.
Rekisteröintipalvelun aukeaminen on
viivästynyt, sillä järjestelmä ei ole
vielä valmis.


Omituista pakkototeutetussa koirarekisteriasiassa on se, että Suomessa on toiminut jo vuosia, vuosikymmeniä, useampi hyvin toimiva koirarekisteri mm. Suomen kennelliitto ry., Mikrosirurekisteri, Siruhaku ja Turvasiru toimesta. Kaikki hyvin varmatoimisia, edullisia ja helppokäyttöisiä - osalla sirutiedot voi linkittää maailmanlaajuisesti.
Näiden lisäksi eri koiraroduilla, yhteisöillä ja järjestöillä on omat rekisterinstä, joissa myös omistajatiedot, ja ulottuvat jopa 1800-luvulle asti.

Nyt käynnistetään verorahoitteista uutta systeemiä, joka ei toimi mutta on osoittautunut kalliiksi jo nyt.
Lisäksi, tapauksesta riippuen, näyttelyissä tai kilpailuissa, koti- tai ulkomailla käyvä koira joutuu tästä pakkorekisteristä huolimatta rekisteröimään sirunsa myös jossakin muussa em. rekisterissä.

Koiranomistajia pelotellaan ja uhkaillaan jopa 5 000,00 euron seuraamusmaksuilla.


"Koska koirarekisteri otetaan käyttöön? – Nyt alkoi tekniikkakin tökkiä", uutisoi Helsingin Uutiset.
Alla koko artikkeli, tai voit lukea jutun tästä linkistä.

Mikä on se päivä, jolloin minäkin pääsen rekisteriin? Sitä ei vielä pystytä arvioimaan, sillä koirarekisterin käyttöönotto viivästyy teknisistä syistä johtuen.

Koirarekisterin käyttöönotto viivästyy. Ruokavirastostakaan ei osata arvioida, koska se on käytössä. Järjestelmä ei ole vielä valmis, sanoo yksikönjohtaja Jaana Mikkola.

– Meillä ei ole valitettavasti tietoa. Siitä ei voi tehdä vielä edes arviota, koska koirarekisteri avataan. Odotamme ohjelmistotoimittajalta nyt tietoa että missä mennään, joten sen jälkeen kun suunnitelma on selvillä, voimme antaa edes jotain aikataulua. Töitä tehdään koko ajan, jotta rekisteri saadaan auki, Mikkola sanoo.

Siruun liitettäviä tietoja ei voida tällä hetkellä kirjata rekisteriin, sillä sovelluskehittäjä ei ole saanut asiointipalvelua julkaisukuntoon. Koiran mikrosirutus hankitaan yksityisen toimijan kautta.

Rekisteriin kirjataan runsas määrä tietoja: muun muassa koiran haltijan yhteystiedot, koiran rotu tai rotumääritelmän puuttuessa kuvailu ulkonäöstä sekä nimi ja synnyinmaa. Jokainen suomalainen koira on sirutettava ja rekisteröitävä Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin. Muuten voi saada seuraamusmaksun.

Jos eläintä ei ole tunnistusmerkitty ja rekisteröity, sillä laiminlyönnistä voi rapsahtaa vähintään 300 euron seuraamusmaksu. Korkeimmillaan summa on 5 000 euroa.

Uudet pennut on ilmoitettava rekisteriin kolmen kuukauden kuluessa niiden syntymästä, kun taas ennen tammikuuta 2023 syntyneiden koirien siruttamisessa aikaa on vuoden loppuun asti.

Koirat tulee kuitenkin tunnistusmerkitä tämän vuoden aikana, ja siruttajan tulee antaa kaikille vuoden alusta alkaen siruttamilleen koirille tunnistustodistus.

Rekisteröinti ja siihen liittyvät kulut ovat koiranhaltijan vastuulla.

– Koiranhaltija maksaa maksun, joka on sähköisessä asioinnissa 10 euroa. Asiakaspalvelun kautta hinta on 19 euroa, Mikkola kertoo.

Miten tarkasti sitä pystytään seuraamaan, että koira on varmasti rekisteröity säädösten mukaan ja tämän lisäksi määräaikaan mennessä?

– Käytännössä asiaa tullaan valvomaan muiden valvontojen yhteydessä, Mikkola sanoo.

Valvovia viranomaisia ovat asiassa kuntien valvontaeläinlääkärit, muut kunnaneläinlääkärit sekä aluehallintovirastojen läänineläinlääkärit. Myös ely-keskukset ja Tulli voivat valvoa, että koiran rekisteröinti on tehty kuten on säädettykin.

– Mitään koiraratsioita ei kuitenkaan tulla järjestämään, joten ei ole pelkoa siitä että poliisipartio tulee kyselemään iltalenkin yhteydessä että mikä tilanne, Mikkola naurahtaa.

Koirarekisteri

Vuoden alusta käyttöönotettavaksi suunnitellun rekisterin avaaminen viivästyy.

Ministeriön päätöksellä kaikki koirat on tunnistusmerkittävä ja ilmoitettava Ruokaviraston rekisteriin vuoden loppuun mennessä.

1.1.2023 alkaen syntyneet koirat on tunnistusmerkittävä ja ilmoitettava rekisteriin viimeistään kolmen kuukauden iässä tai aiemmin, jos ne luovutetaan uudelle haltijalle ennen kolmen kuukauden ikää.

Vaikka avaaminen viivästyy, koirat tulee kuitenkin tunnistusmerkitä asetuksessa annettujen määräaikojen puitteissa ja siruttajan tulee antaa kaikille 1. tammikuuta 2023 alkaen siruttamilleen koirille tunnistustodistus.

Tunnistustodistus annetaan Ruokaviraston verkkosivuilta löytyvällä asiakirjalla tai vapaamuotoisella asiakirjalla.

Jos koira on tunnistusmerkitty jo aiemmin, ei erillistä tunnistustodistusta tarvitse hankkia.

Toisesta valtiosta Suomeen pysyvästi saapuvan koiran on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla ja koira on ilmoitettava Suomessa rekisteriin neljän viikon kuluessa saapumisesta, tai ennen koiran luovuttamista uudelle haltijalle, jos luovutus tapahtuu ennen neljän viikon määräaikaa.

Myös Suomessa väliaikaisesti yli kolme kuukautta oleskeleva koira on ilmoitettava rekisteriin vastaavassa määräajassa.Voit lukea jutun tästä linkistä.

Tällä hetkellä Ruokavirasto syyttää salaista ”sovellutuskehittäjää” rekisterin toimimattomuudesta.

"Koirarekisterin asiointisovelluksen aukeminen viivästyy. Ilmoitamme myöhemmin milloin pääset kirjautumaan sovellukseen", ilmoittaa Ruokavirasto helmikuussa 2023.

Lue myös tämä YLEn kirjoittama artikkeli, klikkaa tästä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hyvää joulua

20.12.2022 - Oikein hyvää ja rauhallista joulua toivottaa SATHY ry.

Omistatko koiran? Tämä uusi velvoite koskee juuri sinua

24.11.2022 - Helsingin Uutiset -verkkolehti kirjoittaa kohta voimaan tulevasta rekisteröintipaosta.
Lue koko artikkeli tästä linkistä
Jutusta kannattaa lukea myös kommentit, harvoja lehden artikkeleitea kommentoidaan näin ahkerasti.

Omistatko koiran? Tämä uusi velvoite koskee juuri sinua – Tiedossa myös lisäkulu
Kaikki koirat täytyy rekisteröidä Ruokaviraston rekisteriin.

Satoja tuhansia koiran omistajia odottaa ensi vuonna uusi velvoite – ja maksu.
Ensi vuoden alusta alkaen jokainen Suomen koira täytyy nimittäin ilmoittaa Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin.
Koiranomistajien, jotka ovat hankkineet koiransa ennen lain voimaantuloa, täytyy ilmoittaa lemmikkinsä rekisteriin itse ja maksaa rekisteröintimaksu.

Ensi vuonna syntyvien pentujen rekisteröinnin hoitaa kasvattaja.
Rekisteröinnin hintaa ei vielä tarkasti tiedetä, kertoo ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen Ruokavirastosta.
Maksun päättää maa- ja metsätalousministeriö asetuksessaan Ruokaviraston maksullisesta toiminnasta. Yleensä asetus on tullut joulukuussa.

– Se on päätetty, että rahaa tällä ei kerätä, vaan maksulla katetaan rekisteröinti- ja asiakaspalvelun aiheuttamat kulut. Maksu on luultavasti joitakin kymppejä. Verrattuna muihin koiran kuluihin se ei ole paljon, Jääskeläinen sanoo.
Jos koiraa ei ole vielä tunnistemerkitty eli käytännössä mikrosirutettu, tämäkin täytyy hoitaa ennen rekisteriin ilmoittamista. Mikrosirutuksen hinta lähtee eläinlääkäriasemien verkkosivujen perusteella noin 40 eurosta. Tällä hetkellä siruttamattoman koiran rekisteröintikulu voi siis nousta jopa lähelle 100:aa euroa, jos rekisteriin merkitsemisen hinta on muutama kymppi.
Koiranomistajat ovat kritisoineet rekisteröintipakkoa usein juuri kulujen vuoksi, Jääskeläinen kertoo.

– Olen huomannut, että monia harmittaa se, että emme vielä tiedä tarkasti, mikä summa tulee olemaan. Varsinkin monen koiran omistajia tämä on huolettanut.
Koiranpentujen tuonti Suomeen myytäviksi ollaan kieltämässä

Rekisteröintivelvoite koskee paitsi tähän asti rekisteröimättömiä koiria, myös jo Suomen Kennelliiton rekisteristä löytyviä. Terhi Jääskeläinen huomauttaa, että Kennelliiton rekisteri ei ole viranomaisrekisteri vaan liittyy järjestön omaan toimintaan eli koirajalostukseen ja koiraharrastukseen.
Mahdollisuutta tietojen siirtoon Jääskeläisen mukaan kyllä selvitettiin, mutta ongelmia oli liian paljon.
Tietojen siirto olisi muun muassa vaatinut Kennelliiton asiakkaiden suostumuksen sekä rajapinnan järjestelmien välille.
Aikaa uuteen rekisterin ilmoittamiselle on koko ensi vuosi.
Terhi Jääskeläisen mukaan koirat pyritään saamaan rekisteriin tiedottamalla vaatimuksesta ja neuvomalla omistajia. Jos lemmikkiä ei kehotuksista huolimatta rekisteröi, seurauksena voi olla jopa sakko tai uhkasakko.

– Jos virkaeläinlääkäri huomaa esimerkiksi eläinsuojelukäynnillä, että koiraa ei ole rekisteröity, hän kehottaa omistajaa laittamaan asiat kuntoon. Jos viranomaismääräystä ei ole noudatettu, tulevat järeämmät keinot.
Virkaeläinlääkäreitä ovat kunnaneläinlääkärit ja läänineläinlääkärit.
Jääskeläisen mukaan ei kuitenkaan ole syytä huoleen, että koiria ei enää uskallettaisi viedä eläinlääkärinvastaanotolle. Jääskeläinen huomauttaa, että vaikka kunnaneläinlääkärit ovatkin laissa mainittuja valvontaviranomaisia, he keskittyvät varmasti jatkossakin vastaanotolle tulevien eläinten hoitoon paperien valvonnan sijaan.

– Lisäksi suurin osa koirista käy yksityisellä eläinlääkärillä ja siellähän ei virkaeläinlääkäreitä ole.
Ruokavirastossa on Jääskeläisen mukaan arvioitu etukäteen arvailemaan, miten paljon koiria tulee rekisteriin.
Ongelmana kuitenkin on, ettei kukaan tällä hetkellä kukaan varmasti tiedä, miten paljon koiria on.
Tilastokeskus on selvittänyt asiaa kuluttajatutkimuksessaan vuonna 2016. Tuolloisen arvion mukaan Suomessa oli kaikkiaan 700?000 koiraa. Kennelliiton rekisterissä on noin 530?000 koiraa, joista suurin osa on rotukoiria.
Rekisteröintipakon on tarkoitus vaikeuttaa niin sanottua pentutehtailua ja koirien laitonta tuontia Suomeen.
Rekisteröinti hoidetaan vahvasti tunnistautuneena esimerkiksi pankkitunnuksilla. Tämän vuoksi rekisteröintiä ei ole kovin helppo tehdä jonkun toisen nimellä.

– Kun jatkossa toivottavasti ostetaan vain viranomaisrekisteriin rekisteröityjä koiria, ongelmatapauksissa päästään selvittämään, mistä koira on tullut. Viranomaiset pääsevät myös selvittämään rekisteristä, ketkä myyvät huomattavia määriä koiria tai kenellä on paljon koiria, jolloin valvontaa voidaan kohdentaa paremmin, Terhi Jääskeläinen kertoo.
Kasvattajan on rekisteröitävä pennut ennen luovutusta ja viimeistään pentujen täyttäessä kolme kuukautta.

– Tärkeintä tässä olisi se, että ensi vuonna kukaan ei enää hanki koiraa, joka on tunnistusmerkitsemätön ja rekisteröimätön.

Rekisteri
Tällaisia tietoja koirasta rekisteröidään
Ensi vuoden alusta jokainen koira Suomessa pitää tunnistusmerkitä ja rekisteröidä.
Kasvattajan pitää rekisteröidä pennut viimeistään kolmen kuukauden iässä tai luovutukseen mennessä.
Ennen lain voimaantuloa hankitut koirat pitää haltijan rekisteröidä itse.
Rekisteriin merkitään koirasta sellaisia tietoja kuin mikrosirun numero, syntymäaika, alkuperämää ja rotu tai sekarotuisesta tuntomerkit. Lisäksi on ilmoitettava omistajan ja mahdollisen muun haltijan tiedot.
Haltijan on myös pidettävä rekisteritiedot ajan tasalla eli sinne on kirjattava omistajan vaihdokset, mahdollinen katoaminen tai maasta muutto ja lopulta koiran kuolema. Sekarotuisesta koirasta voi joutua muuttamaan muitakin tietoja, kuten koon, jos koirasta ei tulekaan senkokoista kuin sen pentuaikana arvioitiin tai jos sen väri muuttuukin.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koira 8000 vuotta vanhassa suomalaisessa haudassa

05.11.2022 - Yleisradio uutisioi koiraharrastajalle merkittävästä arkeologisesta hautalöydöstä.

Joensuun läheltä, Outokummun Majoonsuolta on löytynyt metsätietyön yhteydessä ainutlaatuinen kivikautinen hauta. Löytöä on tutkittu nyt vuodesta 2018 ja tutkimuksessa on ilmaantunut jännittäviä ja monella tapaa merkittäviä asioita.

Hauta on arvioitu n. 8000 vuotta vanhaksi, siihen aikaan löytöpaikka on ollut valtavan järven rannalla, kts. tästä linkistä.
Pohjoiskarjalaisen metsätien alta löytyi ainutlaatuinen kivikautinen hauta – kuollut lapsi oli aseteltu höyhenpedille koiran kanssa

Arkeologien mukaan Outokummun Majoonsuolta löytynyt muinainen hauta kuului pienelle lapselle. Mikroskooppisista paloista on voitu rakentaa kuva siitä, kuinka vainajia on kunnioitettu kivikaudella.

Hauta kaivettiin asutuksen läheisyyteen ja värjättiin punamullalla. Lapsen ruumis asetettiin lepoon höyhenpedin päälle. Hän sai mukaansa nuolia ja jalkopäähänsä koiran lepokaverikseen.

Helsingin yliopisto ja Museovirasto ovat saaneet nyt tuloksia vuonna 2018 alkaneista tutkimuksista siitä, millainen hauta pohjoiskarjalaisen metsätien alta löydettiin.

Hautapaikka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Outokummun keskustasta.
– Haudasta on saatu selville uskomaton määrä asioita, kertoo tutkimuksia johtanut tutkijatohtori Tuija Kirkinen Helsingin yliopiston kulttuurien osastolta.

Lapsen viimeinen leposija

Suunnitelmaksi muodostui ottaa talteen mahdollisimman paljon maa-ainesta haudasta ja sen lähiympäristöstä. Ajatuksena oli katsoa mikroskoopilla, onko hautaan mahdollisesti laitetuista kasvi- ja eläinperäisistä antimista enää mitään jäljellä.

Majoonsuon hautapaikalta löytyi muutamia hampaita. Tutkijat saivat niiden muodosta selville, että vainaja oli ollut noin 3–10-vuotias lapsi.

Hän oli saanut hautaan mukaansa kaksi poikkiteräistä nuolenkärkeä sekä kaksi muuta kvartsiesinettä hauta-antimiksi. Nuolenkärkien avulla hauta osattiin ajoittaa mesoliittiselle kaudelle.

Haudasta löytyneet nuolenkärjet olivat kvartsia.

Sulat pystyttiin määrittelemään vesilinnun höyheniksi ja jalohaukan suliksi. Ne saattoivat olla peräisin vesilinnunnahkaisista vaatteista ja haudasta löytyneistä nuolista. On myös mahdollista, että hauta oli vuorattu höyhenillä.

Kasvikuitujen Tuija Kirkinen arvioi tulleen köydestä.

Osa vainajan jalkopään karvoista oli kuulunut koiralle tai sudelle. Nekin saattoivat olla peräisin lapsen vaatteista.

– Tiedossa on kuitenkin, että eteläisessä Ruotsissa vainajan kanssa samaan hautaan on joskus haudattu koiria, Kirkinen pohtii.

Lisää löytöjä voi vielä tulla

Kivikautisista haudoista tehdyt löydöt ovat hyvin vähäisiä Suomessa, sillä palamaton luu ei täällä maaperässä säily. Kivikautisia luurankojakin on löytynyt toistaiseksi lähinnä Ahvenanmaalta.

Outokummusta löytyneen haudan tutkimuksissa oli tutkijatohtori Tuija Kirkisen mielestä merkittävintä se, että mikroskooppitutkimukset tuottivat tuloksia.

– Toki olemme tutkineet vasta osan talteen otetusta maa-aineksesta, joten näytteissä voi olla piilossa edelleen löytöjä. Myös vainajan hampaiden kuvantamista ja tutkimuksia on jatkettu.


Haudasta löytyi muutama säilynyt hammas, joiden pohjalta vainajan ikä voitiin päätellä.

Vaikka hauta löydöksineen onkin historiallisesti erittäin merkittävä, tietää Tuija Kirkinen sanoa omaan mieleen painuvimman seikan.

– Ajatus siitä, että lapsi on ehkä laskettu höyhenpedille on minusta liikuttava. Se kertoo siitä, miten vainajia on silloin kunnioitettu ja saatettu matkaan.

Katso kuvat ja lue koko Emilia Saukkosen kirjoittama artikkeli YLEn sivuilta,
tästä linkistä https://yle.fi/uutiset/74-20003451

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kesäaika päättyy

30.10.2022 - Tänään päättyy kesäaika. Kellon viisareita siirretään tunti taaksepäin. Eli jos kello on kesäajassa 4.00 niin tänään säädetään kello näyttämään normaaliaikaa, 3.00.
Koiran lenkille lähtöön on siis tunti enemmän aikaa :-)

Tänään on syyspäivän tasaus

23.09.2022 - Tänään päivä on yhtä pitkä kuin yö, huomenna yö kestää jo päivää pidempään. Pimeä aika vuorokaudesta pitenee päivä päivältä vauhdilla.

Syyspäiväntasauksen vinkki koiranulkoilutukseen on käyttää heijastimia, heijastinliiviä, vilkkuvaloja.

Turvallisia syyslenkkejä kaikille!

Koiran vakuutus

02.09.2022 - Tällä hetkellä parhaan koiravakuutuksen tarjoaa Agria.
Hyvänä kakkosena tulee Pohjantähti.

Vakuutusyhtiöissä ja -ehdoissa on suuria eroja. Yllättäen vakuutuksen hinnasta kannattaa myös neuvotella.
Jotkut vakuutusyhtiöt tai lemmikkivakuutukset ovat rikollisen surkeita, jotka maksavat verraten paljon mutta eivät auta kun olisi tarve. Vakuutusta ottaessa on hyvä olla tarkka.

Jos vakuuttaa koiransa niin paras turva tulee kun koiran vakuuttaa heti pentuna tai kun koira tulee kotiin. Vaikuttaa siltä, että jos jotakin sattuu niin se tapahtuu koiran pentuaikana.

Aika ajoin vakuutus olisi hyvä tarkistaa, onko vielä ajankohtainen ja hyvä.

Onko pitbullien määrä kasvanut?

01.08.2022 - Onko Suomessa enemmän amerikanpitbulleja kuin aikaisemmin? SATHY tutki asiaa ja vastaus on ei. Pitbullien määrä on yllättäen pysynyt hyvin samana 1990-luvulta asti.

Suomesta löytyy paljon myös amstaffi-, staffi- ja muita risteytyksiä, joita joskus lasketaan mukaan, ja näiden määrä vaikuttaisi lisääntyneen 2010-luvulta lähtien.
Toisaalta tämä on sama kuin saksanpaimenkoiraksi luettaisiin kaikki moni- ja muunrotuiset paimenkoirat.

Kasvattajien määrä on ollut aina hyvin vähäinen ja harventunut ajan myötä. Tästä huolimatta suomalaiset voivat olla ylpeitä Suomen mahdottoman hyvistä rodun edustajista, jotka ovat pärjänneet maailmalla jalostus-, kilpailu- ja lemmikkikoirina.

Koiraharrastajat riidanhaluisia?

10.07.2022 - Itäsuomalainen koirankasvattaja on uhkaillut ja levittänyt loukkaavia väitteitä jo vuosia – jälleen uudet tapaukset syyttäjällä
Koirankasvattajana toiminut nainen on jo aiemmin saanut tuomion kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Lisäksi hänelle on langetettu lähestymiskielto kahta lasta kohtaan.

Koirapiireissä kuohuu. Itäsuomalaisesta koirankasvattajasta on tullut poliisin ja syyttäjän tuttu. Suomenlapinkoirien kasvattaja on saanut viimeksi tuomion käräjäoikeudesta vuoden 2021 lopussa.

Tuomion mukaan nainen oli pannut liikkeelle jo vuonna 2016 kiertokirjeen, jossa oli toisen koirankasvattajan kunniaa loukkaavia väitteitä. Oikeusistuimen mukaan myöhemmin sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kirjoituksissa oli yhtäläisyyksiä kiertokirjeessä esitettyihin väitteisiiin. Someviestit oli käännetty useille kielille ja ne olivat tavoittaneet lukijoita myös ulkomailta.

Nainen tuomittiin käräjäoikeudessa 360 euron sakkoihin kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Lisäksi hän joutuu muun muassa maksamaan toiselle koirankasvattajalle korvauksia kärsimyksestä 3 000 euroa sekä 6 300 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Syyttäjä pohtii, lähdetäänkö taas käräjille

Samaa naista kohtaan on vireillä toinenkin rikosjuttu, johon liittyy niin ikään internetissä levitetyt väitteet. Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinta-aineiston, joka on juuri nyt syyttäjällä syyteharkinnassa. Tässä tapauksessa on useampia asianomistajia eli epäiltyjä uhreja useammalta paikkakunnalta.

Syyttäjän harkitsemia rikosnimikkeitä ovat todennäköisesti ainakin petos, laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Kyseiselle koirankasvattajalle on langetettu keväällä 2021 muun muassa laajennettu lähestymiskielto koskien kahta alaikäistä lasta. Häntä epäillään myös esimerkiksi tappouhkauksista.

Ehkä riitaisuus ei liity koiriin vaan ihmisiin?

Uusia urheilulaitteita

01.07.2022 - Kisakoirat pääsivät kokeilemaan yhdistyksen uusia (tai uusittuja) sportti-laitteita.
Osoittautui, että vielä tarvitaan vähän ehostusta ja kunnostusta.
Lisää juttua tästä lehdessä kun tulee painosta.

Hyvää juhannusta

24.06.2022 - SATHY ry. toivottaa hyvää ja turvallista juhannusta koko kesäiselle Suomelle.

Uusi eläinsuojelulaki

10.05.2022 -
Uutta eläinsuojelulakia on valmisteltu yli kymmenen vuotta. Uusi versio laista on ollut kommentointikierroksella ja laki on nyt
käsittelyssä.

Lausuntokierroksella lakiluonnos keräsi kritiikkiä asiantuntijoilta ja kansalaisilta.
SATHY kysyi palautetta yhdistyksen jäseniltä. Kommentteja tuli jäseniltä jonkin verran.

Ymmärrettävästi sathylaisia kiinnostaa eniten koira-asiat, eivät ehkä niinkään tuotantoeläinasiat. Joillekin oli huolestuttavaa se, että uuden eläinsuojelulain ehdotuksessa on uusi sävy: painopiste on siirtynyt eläimen hyvinvoinnista kohti sitä miltä eläintä ajattelevasta ihmisesestä tuntuu.

Yhteensä Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lausuntoja tuli lähemmäs 500.

Koirien suhteen uudessa eläinsuojelulaissa yritetään puuttua tiukemmin esimerkiksi pentutehtailuun. Ehdotuksessa jäi epäselväksi pentutehtailun määrittely ja mikä pentujen tuottamisessa itsessään on sellaista huonoa, jota ei muuten eläinsuojelulaissa rajoitettaisi.

Lisäksi nyt uusimmassa versiossa on esimerkiksi kissojen ja koirien tuontia koskeva kielto. Suomeen ei voi tuoda pentuja myyntitarkoitukseen.

Tällä pyrittäisiin estämään se, että koiran- ja kissanpentuja tuotaisiin kauppatavaraksi Suomeen, siten että niillä ei ole etukäteen tiedossa ostaja.

Pentutehtaiden pentuja kasvatetaan halvemman hintatason maissa, ja niitä tuodaan Suomeen. Lisäksi on säädös, jossa kerrotaan minimivaatimukset sille, mitä koiran tai kissan myynti-ilmoituksessa pitää ilmoittaa.

Jos lain käsittely etenee nopeasti, niin on mahdollista, että se astuu voimaan 2023 alkaen.

Amerikankääpiöterrierirotuasiaa

15.04.2022 - Vaikka jo vuonna 1974 julkaistusta suomalaisessa koirarotukirjassa (Maailman koiraopas, Weilin+Göös) osattiin kertoa amerikankääpiöterrieristä niin varsinainen rodun suomalainen historia alkoi vähän myöhemmin.

Noin neljännesvuosisata sitten alkoi amerikankääpiöterrierirodun suomen historia. SATHY-yhdistykseen otti yhteyttä Suomen suurin chihuahua-kasvattaja, Pähkinä Kallinen. Tämä Tampereen pohjoispuolella asustava chihu-kasvattaja kertoi omistamistaan amerikankääpiöterriereistä.

Tuosta hetkestä alkoi amerikankääpiöterrierin historia Suomessa. Ennen tuota hetkeä ei ole kirjattu suomalaista amerikankääpiöterrierihistoriaa vaikka rotu on tunnettu Yhdysvalloissa vähintäänkin 1900-luvun alusta asti.

Suomessa amerikankääpiöterriereille on oma, hyvin aktiivinen yhdistys, yli 10 vuotta sitten perustettu ETFTA (kts. www.etfta.fi).

Amerikankääpiöterrieri erottuu monesta muusta kääpiökoirarodusta työkoiraominaisuuksillaan. Rotu on kolmas kolmen ensimmäisen koirarodun joukoissa, joita alettiin rekisteröimään maailman vanhimmassa ja suurimmassa työkoirayhdistyksessä, 1800-luvun lopulla perustetussa United Kennel Clubissa.

Olemassa olevista koiraroduista kehitetään uusia koirarotuja uusiin harrastuksiin ja käyttötarkoituksiin. Alkuperäisestä, työkoirataustaisesta amerikankääpiöterrieristä on 2000-luvulla alettu kehittämään uutta, näyttelykoirarotua, jolle on annettu nimeksi amerikankääpiökettuterrieri (tämä on siis uusi rotu, koiranäyttelyversio).

Näyttelykoiraversio on saatu hoikemmaksi ja pienempikokoiseksi risteyttämällä amerikankääpiöterriereitä mm. chihuahuan kanssa. Tämän näkee mm. AKC-sukutauluista ja koirien värityksestä (on värejä, joita ei puhdasrotuisilla amerikankääpiöterriereillä ole).

Muita eroja amerikankääpiöterrierin ja siitä kehitetyn amerikankääpiökettuterrierin välillä ovat:
- rekisteröidään eri rekistereissä
- työkoira- vs. näyttelykoira
- terveys vs. ulkonäkö.

Harrastajien mielestä amerikankääpiöterrierirodun työkoiratausta on juuri se lyömätön ässä vaikka oma lemmikki olisi sohvaperuna.
Amerikankääpiöterrieri on hyvä, vanha ja jo toistasataa vuotta alkuperäisen mallisena ja oloisena säilynyt koirarotu.
Rodun tulevaisuus näyttää hyvältä. Terveelle, vahvarakenteiselle kääpiökoirarodulle on nykyään ehkä jopa enemmän tarvetta kuin aikoihin.

(lisätty myöhemmin: 2022 vanhin, nyt elossa oleva koira on amerikankääpiöterrieri, kts. Guinessin ennätykset, linkki)

Suuria eroja mielipiteissä

08.03.2022 - Eri ihmisillä on suuria eroja suhtatumuisessa koiriin, käsityksissä koirista ja niiden pidosta.
Kaupungeissa ja lähiöissä asuvien mielipiteet eroavat pääsääntöisesti suuresti maaseudulla asuvien mielipiteistä. Sama koskee myös muita ryhmiä kuten jos vertaa lemmikinomistajia työ- tai palveluskoiraharrastajiin jne.

Nykyisin ilmiötä vahvistaa se, että tietyntyyppisten koiranomistajien näkyvyys yleisesti on suurempi, johtuen mm. sosiaalisesta mediasta ja sen vaikutuksesta uutisvirtaan. Tämä ulottuu jopa yliopistotason tutkimuksiin, koulutukseen ja lainsäädäntöön asti.

Tästä on olemassa joidenkin mielestä jo varoittavia esimerkkejä.
Kuten naapurimaassamme, Ruotsissa, on lainvastaista jättää koiraa yksin asuntoon neljää tuntia pidemmäksi ajaksi (klikkaa tästä lisätietoja, lähde)

Suomessa moni koiranomistaja on huomannut suuria eroja koira-asioissa riippuen siitä onko kyse kaupungista, suuresta kaupungista vai maaseutukaltaisesta paikasta. Joidenkin mielestä tämä ero jyrkkenee koko ajan.

Shiloh shepherd

29.01.2022 - Aika ajoin SATHY-yhdistykselle tulee kyselyjä shilohshepherd-paimenkoirasta. Kyse on amerikkalaisesta paimenkoirarodusta, joka muistuttaa alkuperäistä saksanpaimenkoiraa, kertovat rodun harrastajat.
Ei ole tietoa onko Suomessa tämän rodun edustajia mutta aina välillä löytyy kiinnostusta rotuun. Toistaiseksi innostus ei ole riittänyt maahantuontiin asti mutta tämäkään tieto ei ole varmaa.

ISSA-yhdistyksen kotisivut, klikkaa tästä

Hyvää uutta vuotta!

01.01.2022 - Oikein hyvää ja riehakasta uutta vuotta kaikille koiraharrastajille!

Rauhallista joulua

23.12.2021 - Hyvää, rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2022 kaikille koirille ja koiraharrastajille toivottaa Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry.

Tutkimus: Miksi koira kallistaa päätään?

05.11.2021 -
Koiranomistaja on varmasti huomannut, että oma koira kallistaa päätään kun se kuuntelee. Varsinkin jos on kertomassa ohjetta koiralle.
Aikaisemmin on päätelty pään kallistuksen johtuvan koiran tehostuneesta huomiosta kun koira yrittää selvittää ihmisen puhetta ja elkeitä.

26.10.2021 julkaistiin tulokset koiratutkimusesta, jossa selvitettiin miksi koira kallistaa päätään. Tutkimukseen osallistui 40 koiraa omistajineen.
Mukana kokeessa oli myös koirille tuttu lelu, jota pyydettiin noutamaan.

Tutkimuksessa ilmeni, että ainoastaan koirat, jotka tiesivät lelun nimeltä kallistivat päätään. Kokeita jatkettiin kuukausien ajan ja toistettiin. Tulokset vahvistivat olettamusta.

Tuloksen perusteella tutkijat olettavat pään kallistuksen liittyvän koiran omaan aivotoimintaan, miettimiseen ja asian ymmärtämiseen.

Tutkimus on huolella tehty ja mielenkiintoista luettavaa koirista kiinnostuneelle (linkki tutkimukseen alla, englanninkielinen)

Koiranomistaja voi kokeilla tätä myös itse. Opeta koiralle lempilelun nimi. Käytä lelun nimeä, esimerkiksi pyydä koiraa noutamaan lelu. Jos koira kuuntelee selostustasi niin koiran pää kallistuu vasemmalle.


Lähde:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10071-021-01571-8

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tarkkana tuontikoirien kanssa

25.10.2021 - Suomessa koirien loiskirjo on pienempi kuin maailmalla. Syy tähän on suomalainen karu ilmasto. Kun tuo koiraa ulkomailta niin melkein aina tuonti tapahtuu lämpimämmästä ilmanalasta kuin mitä Suomi on ja siksi eksoottisempia loisia voi tulla tuontikoirien mukana.

Oman lisänsä asiaan saattaa tuoda jos kyse on jonkinlaisesta rescue- tai koiratrokaustoiminnasta. Voisi olettaa, että silloin laajakirjoinen loishäätö ei ole ensisijainen asia myyjälle.

Suomessa harvinaisia mutta jo Tanskan leveysasteilla esiintyy mm. sydänmatoa ja muita melko helposti häädettäviä loisia, joita Suomessa tavataan harvoin.

Hyvä protokolla olisi tehdä tuontikoiralle huolelllinen ja laajakirjoinen loishäätö, ml. prazikvanteeli, ivermektiini ja sulfa, huolimatta siitä, että koira on dokumenttien mukaan loishäädetty juuri ennen tuontia.

Koiralta löytyi Suomessa nyt ensimmäistä kertaa kielimatotartunta.

Helsingin yliopiston tiedotti 27.10.2021 näin:

”Olemme löytäneet Suomesta nyt ensimmäistä kertaa koiran Linguatula-kielimatotartunnan. Koiran lattialle yskäisemän litteän, kolmisen senttimetriä pitkän loisen havaitsi omistaja. Koira oli tuotu Espanjasta Suomeen noin vuotta aiemmin“, kertoo eläinlääketieteellisen parasitologian yliopistonlehtori Anu Näreaho Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Omistaja toimitti alustavan tunnistuksensa jälkeen loisen eläinlääkärille, joka otti yhteyttä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan parasitologian laboratorioon. Siellä näytettä ja toimitettuja koiran ulostenäytteitä tutkittiin tarkemmin ja alustavaksi diagnoosiksi tuli Linguatula-tartunta. Itä-Suomen yliopistossa tehty DNA-tutkimus varmisti, että loinen kuului Linguatula serrata -lajiin.

Linguatula serrata -loista esiintyy Euroopassa erityisesti Romaniassa, mistä tuoduilla koirilla sitä on löytynyt eri maissa.

Lajin pääisäntinä toimivat koiraeläimet ja väli-isäntinä esimerkiksi märehtijät. Koiran ulosteen ja eritteiden mukana leviävät munat voivat toimia tartuntalähteenä myös ihmiselle. Koira voi saada tartunnan, jos se syö infektoitunutta naudan, lampaan tai jonkin muun kasvinsyöjäeläimen elimiä.

Linguatula-kielimato voi kasvaa jopa kahdeksansenttiseksi.

Matomaisesta ulkonäöstä ja kutsumanimestään huolimatta kyse on äyriäisestä.

Myös ihminen voi toimia väli- tai pääisäntänä
Matomaisesta ulkonäöstään ja kielimato-kutsumanimestään huolimatta Linguatula serrata on rapujen tapaan äyriäinen. Lajin pääisäntinä toimivat koiraeläimet ja väli-isäntinä esimerkiksi märehtijät.

Pääisännissä jopa kahdeksan senttimetrin pituisiksi kasvavat aikuiset loiset elävät nenänieluun kiinnittyneinä. Ne tuottavat nenäeritteisiin ja ulosteeseen munia, jotka ympäristöstä päätyvät väli-isäntänä toimiviin kasvinsyöjiin, kuten nautoihin ja lampaisiin.

Väli-isännässä loisen nuoruusmuodot asettuvat esimerkiksi maksaan, keuhkoihin ja imusolmukkeisiin. Ne voivat tartuttaa koiran, jos koira syö näitä kudoksia raakana. Kielimato tarttuu myös ihmiseen. Ihminen voi toimia sekä loisen pää- että väli-isäntänä, joskin tämä on Näreahon mukaan erittäin harvinaista.

Linguatula serrata -loista esiintyy Euroopassa erityisesti Romaniassa, josta tuotujen koirien tapauksia on kuvattu eri maissa. Espanja ei ole tyypillisin esiintymisalue, mutta tartuntoja voi tapahtua missä tahansa, missä loisen elämänkierto on mahdollinen – tavallisimmin lampaan ja koiran välillä.

Koiran ulosteen ja eritteiden mukana leviävät munat voivat toimia tartuntalähteenä myös ihmiselle. Tapauksen koira oli ollut oireeton ennen loisen havaitsemista, eikä ulostenäytteissä todettu munia. Koira lääkittiin soveltuvalla loislääkkeellä.

– Koirien tuontiin voi liittyä riski uusista taudeista, joista osa on riski myös ihmiselle. Kattava diagnostiikka ja loislääkitys ennen koiran tuontia sekä seuranta myös tuonnin jälkeen auttavat hallitsemaan riskejä. Kuvatussa tapauksessa omistaja toimi esimerkillisesti ja tartunta saatiin varmistettua ja hoidettua, Anu Näreaho kiittelee.

Lähde:
1) https://www.uef.fi/fi/artikkeli/jopa-kahdeksansenttiseksi-kasvava-linguatula-kielimato-loytyi-tuontikoiralta-suomessa
2) https://en.wikipedia.org/wiki/Linguatula_serrata

Koirat helteellä

22.06.2021 - Juhannuksen alla on ollut kesäisen lämpimät kelit. Koiranomistajia varotellaan ja opastetaan miten välttyä lämpöongelmilta koiran kanssa.

Useimmat koiranomistajat tietävät, että koira osaa säädellä omaa lämpöään jos sillä on mahdollisuus itse vaihtaa paikkaa varjoon ja vilpoisaan.

Onkin hyvä varmistaa koiran olo silloin kun se ei itse päätä paikkaansa auringossa: kotona sisällä, autossa, kävelylenkillä omistajan kanssa.

Näinä +30°C päivinä koiraa ei ehkä tulisi jättää koiraa autoon hetkeksikään yksin, kotona on hyvä olla ilmastoiniti tai tuuletus, ja koiralle mahdollisuus vaihtaa huonetta päivän mittaan. Vettä on kätevä pitää mukana autossa ja lenkillä.

Jos kaikesta huolimatta koira läkähtyy lenkillä niin kastele se vedellä, siirry varjoon, pyri viilentämään koira ja pyydä apua.

Muuten, nauti kestästä!

Rescue-koirat

08.05.2021 - Yhdistyksen Rescue-koiratoiminta on toiminut tasaisesti ja pitkään. Idea on se, että jos joutuu luopumaan omasta koirasta niin koiralle löytyy oma uusi koti.

Kaksi eri tapaa:

1) Voi laitattaa ilmoituksen kotia etsivästä koirasta rescue-sivulle.
Sathy-tiedottaa koirasta sähköpostitse ja lehden avulla ilman sinun yhteystietojasi. Mahdollisten otiehdokkaiden yhteystiedot kerrotaan suoraan sinulle.

2) Jos joutuu luopumaan koirasta heti niin koiralle etsitään tilapäinen koti, josta käsin koiralle etsitään pysyvä uusi koti.

Mutta, rescue-toiminta ei oikeastaan ole koirien osto/myyntipalsta. Oletus on, että koira annetaan uuteen kotiin - ei myydä. Jostakin syystä tänä vuonna, 2021, Sathylle on tullut aikaisempaa enemmän yhteydenottoja, joissa koiranomistaja haluaa luopua/myydä koiransa. Eikä kyse ole laitapuolen resupekoista vaan usein kyse on hienoista ja arvokkaista näyttelykoirista.
Suosittelemme, että näistä koirista omistaja laittaa ilmoituksen koiramyyntipalstoille, jotka toimivat hyvin.

Vielä yksi juttu. Jos Sinulla on tarjota kodittomalle koiralle koti - ota yhteyttä SATHY Rescueen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koiran perinnölliset sairaudet - ja tutkimukset

01.03.2021 - Yhdistyksemme sai tiivistelmän tutkimuksesta, jossa selvitettiin tiettyjä koiran perinnöllisiä sairauksia. Tästä on tulossa parempi yhteenveto ja artikkeli myöhemmin, myös painettuna lehdessä.

Käymme läpi melko paljon koti- ja ulkomaisia koira-aiheisia tutkimuksia. Usein tai joskus tutkimusten aiheena saattaa olla tavallisen koiranomistajan kannalta melko marginaalisista asioista. Hyvä kuitenkin, että asioita tutkitaan.

On kuitenkin hyvä jos ymmärretään tutkimusten ja tulosten suuruusarvoja. Tämä olisi hyvä ymmärtää viimeistään siinä vaiheessa jos koiranomistaja epäilee lemmikkinsä oirehtivan jotakin sairautta.

Esimerkki todellisesta tutkimuksesta, jossa väiteltiin eräästä perinnöllisestä sairaudesta.

»Tutkimukseen osallistu 14 koiraa omistajineen. Aihe oli eräs verraten harvinainen sairaus, jota esiintyy hyvin harvoin. Tutkimuksessa selvitettiin onko sairaus jotenkin perinnöllinen. Tutkimuksen katsottiin todistavan, että tietty perimä moninkertaisti sairauden perinnöllisyyden.»

Todellisuudessa tämä tarkoitti, että tietyllä rodulla 0,03 % todennäköisyydellä esiintyi tämä sairaus, tietyllä perimällä luku oli 0,12 %. Tai, tuo olettamus saatiin tutkimalla em. 14 koiraa. Määrä on huolestuttavan suppea verrattuna vaikka keskikokoisen kennelin koiramäärään. On suuri mahdollisuus, että tuo 14 koiraa on useammalla tavalla ennalta valikoitunut.

Vaikka tutkimuksen tuloksena useampi tutkija sai tohtorinhattunsa niin tuohon loppuväittämään voi olla järkevää suhtautua tietyllä varauksella. Voi hyvin olla, että huolellisesta tutkimuksesta huolimatta asialla ei ole merkitystä käytännön koiranomistamisen tai -jalostuksen kannalta.

Terapiakoiratoiminta 2021

25.02.2021 - Poikkeustilanteesta huolimatta käynnistyi uusi kausi terapiakoirille. Terapiakoiria ja koirien handlereita on vähän mutta kaikki konkareita ja eliittiä.
Mukana muutamia uusia karvaturreja, jotka heti alusta ovat mukana menossa.
Myöhemmin selviää mahtuuko mukaan vielä lisää possea. Jos asia kiinnostaa niin ota rohkeasti yhteyttä terapiakoira-sivun kautta (tuossa sivulla linkit).

Katso lisätietoja tästä uutisesta


HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA

16.12.2020 - Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta

SATHY toivottaa hyvää ja rauhallista joulua kaikille amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajille, koirille, koiran omistajille, koirien ystäville, yhdityksen jäsenille ja puuhahenkilöille, aivan kaikille.

Vuosi 2021 on aivan kohta käsillä. Tietojen mukaan tästä uudesta vuodesta tulee oikein mainio.

Koirien pakkorekisteröinti

28.08.2020 - Yle uutisoi koirien pakkorekisteröinnistä (lue koko juttu YLEn sivuilta, klikkaa linkkiä).

Kyse on siitä, että Suomeen ollaan leipomassa koirien pakollista sirutususta ja rekisteröintiö. Tarkoitus on ”estää laiton pentutehtailu” ja ”laiton maahantuonti”. Epäselvää on, kuinka paljon tällaista todellisuudessa on ja olisiko koirien pakkorekisteröinnillä merkitystä.

Jotkut koiranomistajant pelkäävät, että kyse on oikeasti valtakunnallisen koiraveron valmistelusta.

Ministeriö kysyi eri järjestöjen, yhdistysten yms. kantaa pakkorekisteröintiin. Vastaajia oli 27 kpl ja YLEn tietojen mukaan pakkorekisteröinnille ei ollut suopeita noin joka viides.

Koirien rekisteröinnille kriittisiä olivat:
- Puolustusministeriö
- Animore
- Ruokavirasto (ent. Evira)
- SATHY
- Rajavartiolaitos oli neutraali.

YLEn jutussa jokainen taho tuntuu ajavan raivokkaasti omaa (taloudellista) etuaan.

Suomen Kennelliitto kertoo lausunnossaan, että sen rekisterissä on jo entuudestaan reilut 530 000 koiraa... Kennelliitto painottaa, että koirien tunnistamisen, rekisteröinnin ja omistajamuutosten tekemisen tulee olla mahdollisimman helppoa ja edullista.
[Suomen kennelliitto ry. ottaisi mieluusti itselleen kaikkien suomalaisten koirien rekisteriylläpidon. Lue lisää tästä ja tästä.]

Suomen eläinlääkäriliitto kannattaa uudistusta, mutta haluaa rajata tunnistusmerkinnän ensisijaisesti eläinlääkärin tehtäväksi.

...virkakoirat tulisi kokonaan sulkea rekisteröintivelvollisuuden ulkopuolelle, ministeriö esittää
[laaditaan siis lakeja, asetuksia ja määräyksiä, jotka koskevat vain muiden koiria]

jne.

Tavalliselle koiranomistajalle sen sijaan on luvassa mm. ”Jos laiminlyö tunnistusmerkinnän tai rekisteröinnin, eikä kehotuksista huolimatta hoida asiaa kuntoon, voidaan siitä tuomita sakko ja jatkossa myös hallinnollinen seuraamusmaksu.

Lue koko YLEn juttu klikkaalla linkkiä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koira haistaa koronaviruksen?

20.05.2020 - Talouselämän artikkelissa kerrotaan, että koira voi tunnistaa koronaviruksen paremmin kuin koronatesti. Suomessa tutkitaan koirien hajuaistin käyttöä tunnistustehtävissä.

Helsingin yliopiston mukaan koira haistaa koronaviruksen. Nyt tutkimus selvittää koirien käyttöä tartuntojen tunnistamisessa.

Helsingin yliopisto kertoo, että alustavien testien mukaan koirat saattavat suoriutua tehtävästä nopeasti ja yltää luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet.

Koirien äärimmäisen tarkan hajuaistin käyttö koronaviruksen tunnistustehtävissä voi osoittautua mullistavaksi välineeksi epidemian hallinnassa, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Hajuerotteluun koulutetut koirat ovat aiemmin palvelleet menestyksellä muun muassa syöpää sairastavien tunnistamisessa.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat yhdistäneet voimansa covid-19-tartunnan saaneiden tunnistamiseksi hajuerottelulla. Koulutetut koirat ovat alustavissa tutkimuksissa onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet.

”Meillä on ennestään vankka kokemus koirien kouluttamisesta hajuerotteluun. Oli mahtavaa nähdä, miten nopeasti koirat omaksuivat jälleen uuden hajun”, sanoo tutkimuksen ja DogRisk-ryhmän johtaja Anna Hielm-Björkman tiedotteessa.

Tutkijat aloittavat laajan potilasnäytteiden keräämisen varmistaakseen havainnon ja jatkaakseen koulutusta. Tutkijat myös selvittävät tarkemmin, mitä koirat sairastuneiden näytteistä tunnistavat ja kuinka kauan sairastumisen jälkeen.

Alustavien testien perusteella koirat saattaisivat suoriutua tehtävästä nopeasti ja yltää jopa luotettavampiin tuloksiin kuin nykyiset molekyylipohjaiset laboratoriokokeet.

”On varmistettava monia asioita, ennen kuin hajuerottelua päästään soveltamaan käytännössä. Analysoimme suuren määrän sokkoutettuja näytteitä sekä potilailta, jotka ovat saaneet positiivisen koronatestituloksen, että verrokkiryhmältä, jonka tulos on ollut negatiivinen. Osa verrokeista on terveitä, osa sairastaa esimerkiksi jotakin muuta hengitysteiden infektiota”, kertoo infektiosairauksien professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Hajuerotteluun koulutettuja koiria voisi jatkossa hyödyntää koronavirustartunnan saaneiden tunnistamisessa useissa tehtävissä esimerkiksi vanhainkodeissa, sairaalahenkilökunnan seulonnassa ja Tullin palveluksessa lentokentillä.

Lue koko artikkeli kuvineen tästä linkistä, Talouselämä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Eläinlääkärilasku voi yllättää

05.03.2020 - Iltalehden artikkeli (Merja Mahka) kertoo koiranomistajalle tärkeästä asiasta otsikolla

Eläinlääkärilasku voi yllättää – ”luullaan, että Kela maksaa”
Vakuutusyhtiö yrittää hillitä eläinten vakuutuskorvausten nousua tarjoamalla eläinlääkärivastaanottoa etänä.

...

–Keskimäärin voi laskea 140-240 euron varaan, jos lemmikillä ei ole mitään ihmeellistä, sanoo yli kymmenen vuotta eläinlääkärinä työskennellyt Eva Kaisti. Tähän hintaan saadaan tutkittua esimerkiksi tavalliset ihotulehdukset ja oksentelun syy.
Lasku järkyttää

Asiakkaille lasku puolen tunnin käynnistä on usein järkytys. Ihmisten terveydenhuollon kulut eivät näy suurimmalle osalle asiakkaista, koska kokemukset ovat julkisesta terveydenhuollosta tai työterveydestä. Lemmikkien tilanne on toinen ja se hämmentää.

– Eräskin nuori asiakas toi kerran kissansa lauantaina päivystykseen, ja kun huomautin lähtiessä laskun maksamisesta, hän kysyi, että eikö Kela maksa. Jouduin sanomaan, että Kela ei kyllä kissan laskua korvaa, sanoo Kaisti.

Kaistin mukaan tyypillisiä kalliimpia operaatioita ovat esimerkiksi suuremmilla koiraroduilla tyypilliset kyynärnivelen kasvuhäiriöt.

– Tarvittava ortopedinen toimenpide voi maksaa 2000 euroa ja siihen fysioterapia päälle, Kaisti sanoo.

Kulut kasvussa

Eläinten hoitokulut ovat olleet viime vuosina noususuunnassa. Diagnostiikan ja hoitojen kehitys on johtanut parempiin mutta kalliimpiin hoitoihin. Rakkaita lemmikkejä halutaan hoitaa yhä pidemmälle.

Nykyisin lemmikeille tehdään jopa hyvin vaativia erikoissairaanhoidon operaatiota kuten sydänleikkauksia. Apua haetaan myös ylipainosta ja liikkumattomuudesta seuraaviin ongelmiin.

Suomen suurin eläinvakuuttaja LähiTapiola näkee lemmikkien hoidon kustannusten kasvun suoraan tilastoistaan.

Vakuutusyhtiö ei anna ulos tarkkoja lukuja, mutta korvauusmenojen kasvua luonnehditaan merkittäväksi. Kulujen kasvaessa yhtiöllä on lemmikkivakuutuksissa ollut kannattavuushaasteita.

– Kun koira hankitaan, hän on heti alusta alkaen täysivaltainen perheenjäsen ja perheenjäsenestä huolehditaan. Totta kai tämä kaikki näkyy meillä korvausten kasvuna, sanoo uusista palveluista LähiTapiolassa vastaava kehitysjohtaja Harri Aho.

Aho huomauttaa myös, että eläinlääkäripalvelut ovat keskittyneet kahteen ketjuun, kun ihmisten yksityiset terveydenhuoltopalvelut ovat kolmen suuren ketjun käsissä.

– Kun palvelut ovat harvempien käsissä, hinnoilla on myös taipumus nousta, Aho sanoo.

Etävastaanotto avuksi

LähiTapiola on hiljattain avannut lemmikkien etävastaanottopalvelun, jolla se kamppailee kustannusnousua vastaa. Vakuutusyhtiön asiakkaille tarkoitettu palvelu on mobiilisovelluksella käytettävä chat, jossa eläinlääkärit päivystävät päivittäin aamuseitsemästä iltayhteentoista.

Palvelu sopii hyvin erityisesti pentujen omistajille, jotka ovat usein vähän samalla tavalla pihalla kuin vauvojen vanhemmat.

– Omistaja ei välttämättä tunne koiran anatomiaa ja voi olla huolissaan jostain, mikä on täysin normaalia, sanoo etälääkäripalvelua vetävä Kaisti.

Chatiin voidaan lisätä valokuvia tai videoyhteys, jonka avulla voidaan tutkia esimerkiksi lemmikin ontumista tai neurologista tilannetta. Etävastaanoton potilailla on hyvin samanlaisia vaivoja kuin tavallisen klinikankin potilailla.

Eläinlääkäri Eva Kaisti ottaa potilaita vastaan etänä. Kuvassa myös oma Otto-koira. LemmikkiHelppi
Tyypillisimmät kysymykset koskevat ruuansulatuskanavan ongelmia, ihotulehduksia, haavoja, korva- ja silmäongelma sekä sopimattomien ruoka-aineiden syömistä. Näissä tilanteissa eläinlääkäri voi usein auttaa neuvomalla sopivan hoitotoimen ja vapaakaupan lääkkeen. Jos eläinlääkäri ei pysty arvioimaan lemmikin tilannetta etänä, omistajaa kehotetaan viemään potilas eläinlääkäriin. Kuitenkin noin 70 prosenttia potilaista saa avun heti.

Jos chat-neuvonta riittää, asiakkaan maksettavaksi esimerkiksi tavallisesta vatsavaivakäynnistä tulee vain muutaman euron lasku vapaakaupan lääkkeistä, kun normaalilla klinikkakäynnillä laskua tulee vakuutuksesta huolimatta omavastuuosuutena ainakin 70 euroa.

– Etähoito on asiakkaallekin huokeampaa ja kätevämpää, Harri Aho sanoo.

Koiran hampaiden säännöllinen harjaus ehkäisee terveyshaittoja, jotka voivat myöhemmin tulla kalliiksi. Näin harjaat hampaat oikein.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Dogs and Dogs, asiaa koirayhdistykstä

28.02.2020 - Dogs and Dogs -mielipidekirjoitus kirjoittaa tärkeää asiaa suomalaisista koira- ja koiraharrastusyhdistyksistä. Suomessa tilanne poikkeaa monesta muusta maasta ja koirayhdistystilanne on tavallaan vinoutunut.

Kennelliitto ei ole kaikkien koirien yhdistys

Nyt kun Suomen Kennelliitto on ottanut asiakseen esiintyä kaikkien koirien liittona, on hyvä aika muistuttaa, että sitä se ei todellakaan ole. Suomen Kennelliitto on puhdasrotuisten koirien liitto, jonka säännöt syrjivät kaikkea rotukoirakasvatuksen ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa.

Kennelliitto on jo useamman vuoden ajanut pakollista koirarekisteriä Suomeen. Luonnollisesti se haluaisi itsestään myös sen ylläpitäjän. Tämä rekisteri onkin nyt toteutumassa, aikaisintaan vuonna 2022. Rekisteristä tulee vastaamaan Ruokavirasto, mutta yksityistä palveluntarjoajaa tietokannalle etsitään vielä. Suomen Kennelliitto on tehnyt selväksi, että se olisi valmis ottamaan palveluntarjoajan roolin. Asiaa edistääkseen Kennelliitto muutti perussääntöjään ja on kampanjoinut entistä aktiivisemmin sekarotuisten rekisteröimisestä heidän tunnistusmerkintärekisteriinsä rekisteröintitilastoja pönkittääkseen.

Suomen kennelliitto ry. -yhdistys on Suomen mittakaavassa ylisuuri koirayhdistys, joka ylläpitää myös omaa koirarekisteriä, tapahtuma- ja näyttelylisenssisysteemiä ym. Yhdistyksen piirissä on jopa 70 % suomaisten koirien rekisteröinnistä.

Rekisteri itsessään on erittäin hyvä ja kannatettava asia, mutta sen toteuttamisessa tulisi olla mukana ainoastaan hyvämaineinen, kaikkien koirien etua ajava organisaatio, jota Suomessa ei valitettavasti tällä hetkellä ole – osaltaan siksi, että Suomen Kennelliitolla on maassamme monopoliasema. Suurin ongelma tässä on kuitenkin se, että Suomen Kennelliitto ei ole – edes perussääntöjen muutoksen jälkeen – kaikkien koirien yhdistys. Sen tarkoitus on ajaa puhdasrotuisten koirien asiaa – ja samalla polkea kaikkea muuta rotukoiratoiminnan ulkopuolista toimintaa. Tällä hetkellä Kennelliitto antaa itsestään tarkoituksella täysin vääränlaisen kuvan ja yrittää samalla haudata ansaitusti huonoa mainettaan.

Suomen Kennelliiton perussäännöt

Aikaisemmissa, vuonna 2007 voimaan tulleissa Kennelliiton säännöissä lukee, että sen ”tarkoituksena on valtakunnallisena järjestönä edistää puhdasrotuisten, rekisteröityjen koirien kasvattamista ja käyttöä”.

Vuoden 2020 alusta Suomen Kennelliiton tarkoitus muutettiin säännöissä seuraavanlaiseksi:
”Kennelliitto edistää rekisteröityjen koirien vastuullista omistamista, kasvattamista ja käyttöä. Tavoitteena on terve, hyväluonteinen, käyttöominaisuuksiltaan ja rakenteeltaan sekä ulkomuodoltaan rodunomainen, hyvinvoiva koira.

Kennelliitto on koirien omistajien, harrastajien ja kasvattajien asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö.”

Säännöistä on siis poistettu sana ”puhdasrotuinen” ja koko pykälä on muutettu sanamuodoiltaan tarkoittamaan kaikkia (rekisteröityjä) koiria yleensä. Tämän pitäisi tarkoittaa käytännössä sitä, että Kennelliitto on myös sekarotuisten ja rotukoirakasvatuksen ulkopuolisten jalostus- ja kasvatusprojektien asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö? Vai onko tämä vain toinen tapa sanoa, että Kennelliiton mielestä kaikkien koirien tulisi automaattisesti olla rekisteröityjä rotukoiria ja sen ulkopuolisia koiria ei tulisi olla olemassakaan?

Siinä missä eri maissa on koko joukko koiraharrastajien asialla toimivia yhdistyksiä, säätiöitä, harrastaja- ja toimintaryhmiä on Suomessa asia monopolisoitunut Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen hyväksi. Tämä yhdistys haluaa mielellään nähdä itsensä melkeinpä jonkinlaisena viranomaisena ja koira-asioiden asiantuntijana.


Kuinka pitkälle Kennelliiton lonkerot ulottuvat?

Suomen Kennelliiton järjetöntä ja jopa lainvastaista vallankäyttöä on vuosien saatossa puitu asiantuntijoidenkin toimesta. Kennelliiton sääntöjä ja määräyksiä ovat velvollisia noudattamaan jäsenten lisäksi myös ei-jäsenet, jotka osallistuvat Kennelliitton toimintaan. Kaikkein järjettömintä on kuitenkin se, että Kennelliitto voi omien sääntöjensä puitteissa määrätä sanktioita, kuten rekisteröintikieltoa, henkilöille, jotka eivät ole koskaan osallistuneet Kennelliiton toimintaan taikka olleet sen jäseninä. Viimeistään tässä kohtaa Kennelliitto on ylittänyt valtuutensa yhdistyksenä.

Tätä sääntöä ei poistettu uusimmasta versiosta, mutta sitä on muotoiltu neutraalimmaksi. Seuraamusten kohteesta ei säännöissä puhuta ”jäsenenä” vaan henkilönä, eli se voi tarkoittaa myös vanhoissa säännöissä mainittua ”Kennelliittoon kuulumatonta henkilöä”.

Lisäseuraamukset jäsenille ja ei-jäsenille
1) Osallistumiskielto näyttelyihin, kokeisiin ja kilpailuihin
2) Toimintakielto luottamustehtävässä, johon oikeudet on myöntänyt, Kennelliiton hallitus tai toimielin,
jolle hallitus on delegoinut myöntöoikeuden, taikka hallituksen valtuuttama jäsenjärjestö
3) Rekisteröintikielto.
Lisäseuraamukset voidaan antaa pysyvinä tai määräaikaisina.
Suomen Kennelliiton perussäännöt 2020 alkaen
Vertailun vuoksi aiemmissa perussäännöissä asia oli muotoiltu näin:

Myös Kennelliittoon kuulumattomalle henkilölle voidaan antaa kielto määrättynä aikana tai kokonaan osallistua Kennelliiton järjestämiin tai hyväksymiin näyttelyihin tai kokeisiin tai rekisteröidä kasvattamiaan pentuja Kennelliiton pitämään rekisteriin.
Suomen Kennelliiton perussäännöt 2007-2020
Kennelliitto on myös kennelpiirien, lajiliittojen, harrastus- ja rotuyhdistysten kattojärjestö, velvoittaen edellämainitut noudattamaan kaikkia omia sääntöjään ja aatteitaan. Kärjistetysti voikin todeta, että jos käyt paikallisen yhdistyksen kurssilla sekarotuisen koirasi kanssa, jonka olet itse teettänyt ja kasvattanut, rikot Kennelliiton sääntöjä ja voisit saada tästä hyvästä sanktiota. Sääntöjen puitteissa Kennelliiton kennelpiirien jäsenyhdistysten on periaatteessa myös eriarvoistettava rotukoirat ja sekarotuiset, sillä niiden täytyy ”edistää puhdasrotuisten koirien käyttöä”. Etenkin suuremmissa harrastusyhdistyksissä tämä näkyy sekarotuisten koirien kieltämisenä kilpailuihin tähtäävissä ryhmissä. Monet sekarotuisten koirien kanssa harrastavat kokevat aiheellisesti eriarvoisuutta ja painetta siirtyä Suomen Kennelliittoon rekisteröityihin rotukoiriin tämän vuoksi.

Suomen kennelliitto ry. -yhdistys markkinoi voimakkaasti omaa käsitettä siitä, että muiden yhdistysten, säätiöiden tai rekistereiden (kuin Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen omat) rotukoirat eivät ole ”puhdasrotuisia”.


Kennelliiton jäsen hyväksyy puhdasrotuisuusaatteen

Suomen Kennelliiton jäsen hyväksyy liittyessään Kennelliiton perussääntöjen lisäksi myös Koiranomistajan perussäännön, jossa mainitaan mm. seuraavaa:

Suomen Kennelliiton tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten rekisteröityjen koirien kasvattamista ja käyttöä.

Mikäli koiralla teetetään pennut, on niiden oltava puhdasrotuisia ja koirarekisteriohjeen mukaisesti rekisteröintikelpoisia.

Pennut on rekisteröitävä ja tunnistusmerkittävä Kennelliiton voimassaolevan koirarekisteriohjeen mukaisesti.
Koiranomistajan perussääntö
Käytännössä siis jokainen Kennelliiton jäsen ”lupaa” kasvattaa ainoastaan puhdasrotuisia, Suomen Kennelliittoon rekisteröityjä koiria. Myös rodut, jotka rekisteröidään muihin yhdistyksiin kuin Kennelliittoon, ovat Kennelliiton sääntöjen vastaisia.

Kennelliiton alaisten yhdistysten säännöt

Lajiliitot eivät keskity jalostukseen tai sen edistämiseen, mutta siitä huolimatta niilläkin on Kennelliiton jäsenyhdistyksinä velvollisuus noudattaa Suomen Kennelliiton sääntöjä.

Kennelpiirin mallisäännöissä (joita suurin osa kennelpiireistä noudattaa) taas on kohta:
”Kennelpiirin tarkoituksena on edistää alueellaan puhdasrotuisten koirien kasvattamista”

Kennelpiirien jäsenyhdistyksien, jotka yleensä ovat harrastusyhdistyksiä, tulee ”pyrkiä edistämään toiminta-alueensa harrastusta ja puhdasrotuisten koirien käyttöä”.

Lisäksi Kennelliiton ohjeissa mainitaan, että ”jäsenyhdistyksen säännöissä tulisi olla maininta puhdasrotuisten koirien käytön edistämisestä, kenneltoiminnasta, koiraharrastuksesta/toiminnasta tai näitä vastaavasta koiratoiminnasta”.

Mainittakoon myös, että Suomen Kennelliiton ulkomuototuomarit eivät suostu arvostelemaan sekarotuisia koiria esimerkiksi match show’ssa.

Kennelliiton FCI-jäsenyys

Suomen Kennelliitto kuuluu Fédération Cynologique Internationalen eli FCI:n jäsenmaihin. Myös FCI tukee ainoastaan puhdasrotuisten koirien jalostusta ja vaatii jäsenmaitaan toimimaan saman aatteen mukaisesti. Tämä käy ilmi FCI:n säännöistä:

It (FCI) shall pursue the following aims worldwide in accordance with the rules and legislation of each country:
a) encouraging and promoting the breeding, registration and use of pedigree dogs

Full Members have the following Membership duties:
a) to act in the interests of the Association to the best of their abilities and
possibilities
Statutes of the FCI
Jos Suomen Kennelliitto haluaa pysyä FCI:n jäsenmaana, se ei voi yhtäkkiä muuntautua ”kaikkien koirien liitoksi”.

FCI-maana pysyminen ei kuitenkaan ole mikään status – monet merkittävät koiranjalostusmaat kuten USA ja Iso-Britannia eivät kuulu FCI:iin.

Mitä merkitystä tällä kaikella on?

Kaikki eivät halua kasvattaa koiria Kennelliiton aatteen mukaisesti – suljetuilla rotukirjoilla, sisäsiitoksella, puhdasrotuisuusaatteella. Jotkut haluavat kasvattaa rotuja, joita ei voi rekisteröidä Kennelliittoon. Osa taas haluaa kasvattaa koiria toisenlaisella aatteella – risteytyksillä, ulkosiitoksella. Toiset taas eivät ehkä pidä Kennelliiton lakia rikkovista, rahaa hamuavista toimista. Kaikilla on oikeus omaan näkökulmaansa niin kauan, kun se on Suomen lain mukaista.

Kennelliitto markkinoi nyt itseään kaikkien koirien liittona, mutta hyväksyy silti vain yhdenlaiseen aatteeseen pohjautuvan jalostustavan. Silmätikuiksi joutuvat tällä hetkellä suurimmalta osin Kennelliiton ulkopuoliset kasvattajat, mutta tulevaisuudessa Kennelliiton nykyiset säännöt mahdollistavat entistä laajempaa syrjintää.

Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen jäsenlehden, Koiramme-lehden, nykyinen päätoimittaja Tapio Eerola (ent. pj.) on vannonut »...tekevänsä kaikkensa, jotta kennelliiton ulkopuoliset koirarodut kielletään ja hävitetään Suomesta [sic]».


Jos esimerkiksi ajatellaan, että Suomeen perustettaisiin vaikkapa koirien roturisteytyskasvattajien yhdistys, Kennelliitto voisi sääntöjensä puitteissa kieltää tämän yhdistyksen toimintaan osallistumisen jäseniltään erottamisen (ja/tai muiden sanktioiden) uhalla. Juuri tämä on se pointti, mikä tekee Kennelliitosta monopolin – sen ympärille on mahdotonta rakentaa kilpailua, sillä Kennelliiton säännöt käytännössä kieltävät kaiken, mikä ei tue puhdasrotuisten koirien kasvatustoimintaa.

Kennelliiton mukaan pentutehtailu, trokaaminen ja laiton maahantuonti saataisiin kuriin pakollisella koirarekisterillä. Ajatus on toki tärkeä ja hyvin ajankohtainen, mutta Kennelliiton agenda ei tässä yhteydessä ole kuitenkaan puhtaasti koirien hyvinvoinnin ajattelu, vaan nimenomaan rotukoirakasvatuksen ulkopuolisen toiminnan demonisointi, jota Kennelliitto on harrastanut jo pitkään. Suomen Kennelliitto on tehnyt vuosikausia selväksi, että heidän mielestään vain puhdasrotuisten koirien kasvattajat, jotka ovat Kennelliiton jäseniä, ovat luotettavia ja vastuuntuntoisia. Jos et kasvata rotukoiria Kennelliiton jäsenenä, olet automaattisesti pentutehtailija tai vähintäänkin vastuuton takapihankasvattaja.

Yhtenä esimerkkinä voidaan ottaa eräs kappale Koiramme-lehden artikkelista vuodelta 2018:

Rekisteripaperit kertovat pennusta paljon. Kun pentu on rekisteröity, voimme luottaa sen olevan rotua, mitä sen kerrotaan olevan. Asialliset kasvattajat noudattavat Kennelliiton ohjeita, hoitavat pennut rakkaudella eivätkä rasita narttua liian tiheillä pennutuksilla. Kaikille roduille tehdään myös terveystarkastuksia, ja vähintään tietyt kriteerit täyttävät pentueet pääsevät pentuvälityslistalle. Kasvattaja opastaa ostajaa valitsemaan sopivan pennun, ja tarjoaa tukea ja neuvoja jatkossakin.
Koiramme -lehti 4/2018

Tämä sama tarina esiintyy eri muodoissa Kennelliiton artikkeleissa vuodesta toiseen. Valitettavasti tälläkään tekstinpätkällä ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Kennelliittoon rekisteröidyille pennuille polveutumistutkimus ei ole läheskään aina pakollinen. Yleensä virheet sukutaulussa huomataan ja korjataan ryppäinä, jolloin koirien rekisteristäpoistosta kärsii hyvin moni koirankasvattaja- ja omistaja. Kaikki Kennelliiton kasvattajat eivät noudata sääntöjä, eivät pidä pennuistaan hyvää huolta, eivätkä anna narttujensa levätä pennutusten välillä. Tätä tapahtuu ihan yhtä lailla niiden Vuolasvirta-palkittujen näyttelyhuippuja kasvattavien rotukoirakasvattajienkin keskuudessa. On myös täysi vale, että kaikille roduille tehtäisiin terveystarkastuksia – läheskään kaikilla roduilla terveystutkimukset ennen astutusta eivät ole pakollisia. Monien rotujen terveystilannetta ei Suomessa edes tunneta, koska niitä ei tutkita ja niistä ei näin ollen ole tietoa. Yksi viimeisimmistä eläinsuojelurikoksista liittyi nimenomaan Suomen Kennelliiton alaiseen ulkomuototuomariin, joka kasvatti suomenlapinkoiria.

Onko kysymys vain rahasta? Jokainen voi laskea suuntaa-antavan liikevaihdon yhdistyksen koirarekisteri-, pentuerekisteri-, tapahtumalisenssi- ym ym maksuista, jotka kaikki kaikin puolin suopean yhdistysverotuksen piirissä. Alayhdistysten- ja harrastustalkootyö mahdollistavat taloudellisen toiminnan. Johtuuko tästä Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen vihamielinen suhtautuminen yhdistyksen ulkopuolisiin koirarotuihin ja koiratoimintaan?


Tämän artikkelin on tarkoitus antaa ajattelemisen aihetta – vaikka Kennelliitto nimeääkin itsensä asiantuntijajärjestöksi, sen toiminta on monilta osin hyvin subjektiivista ja se ajaa häikäilemättömästi omia tarkoitusperiään. Se rikkoo omia valtuuksiaan, esiintyy viranomaisena ja hamuaa aina vain lisää valtaa vahvistaen samalla monopoliasemaansa. Kennelliitto ei ole kaikkien koirien etua ajava järjestö.

Lisäluettavaa:

Aatteellinen yhdistys määräävässä markkina-asemassa – tapaus Suomen Kennelliitto (klikkaa tästä)

Lähteet

https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/suomen-kennelliiton-saannot
https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kennelliiton-saannot-2020
https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/tietoa-ja-ohjeita-jasenyhdistyshakemusta-varten
https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kennelpiirin-mallisaannot
https://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/form-files/koiranomistajanperussaanto2011.pdf
http://www.fci.be/medias/FCI-REG-STA-en-10585.pdf
https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meista/uutiset/hallituspuolueet-sopivat-koirien-tunnistusmerkinnan-ja-rekisteroinnin-saatamisesta-lakiin

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kiina massateloittaa lemmikkejä viruspaniikissa

22.02.2020 - Antti Kirkkala kirjoittaa Verkkouutisissa näin:
(Lue koko juttu tästä linkistä)

Koronaviruksen leviämisestä lemmikkieläimiin ei ole WHO:n mukaan todisteita.

Paikallishallinnon virkailijoiden väitetään lopettaneen Kiinassa massoittain lemmikkieläimiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Eläinsuojelujärjestöjen mukaan Sichuanin maakunnan viranomaiset ovat kiertäneet maanantaista lähtien ovelta ovelle keräämässä asukkaiden kissoja ja koiria. Kerättyjä eläimiä on lopetettu välittömästi kadulla. Vastaavista tapauksista on kerrottu myös muualla Kiinassa.

Rajujen toimenpiteiden tehokkuus on vähintäänkin kyseenalaista, sillä Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronaviruksen leviämisestä lemmikkieläimiin ei ole minkäänlaista näyttöä.

Toiminnan taustalla voi olla Kiinan terveysviranomaisten tammikuinen linjaus, jossa ohjeistettiin eläinten asettamisesta karanteeniin epidemian johdosta.

Muun muassa Nanchong Missing Animal Aid Group -järjestö on julkaissut Weibo-palvelussa videon rekan lavalle lastatuista kuolleista koirista. Järjestön mukaan operaation järjesti kommunistisen puolueen paikallishallinnon johtaja.

Nanchongin kaupungissa kuvatulla toisella videolla naapurustovahdit hyökkäävät kulkukoirien kimppuun pitkillä puukepeillä. Paikallishallinnon mukaan koira oli purrut useita henkilöitä ja ”aiheuttanut paniikkia” alueella.

Eläinten oikeuksia puolustava PETA-järjestö on vedonnut toiminnan lopettamiseksi. Videot ovat herättäneet laajaa paheksuntaa myös Kiinassa.

– Lopettakaa lemmikkien teurastaminen epidemian keskellä ja suorittakaa lainvalvontaa sivistyneesti, eräs aktivisti kirjoittaa Weibossa Daily Express -lehden mukaan.

Uuteen koronavirukseen on sairastunut tähän mennessä yli 75 000 ihmistä. Yli 2100 on menehtynyt sairauteen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kolme neljästä koirasta ei ole ihan terve

19.02.2020 - Verkkouutiset, Antti Kirkkala kirjoitaa:

»Vieraiden ihmisten pelossa havaittiin jopa 18-kertaista vaihtelua koirarotujen välillä.», kertoo väitöskirjatutkija FM Milla Salonen.

Kolme neljästä koirasta ei ole ihan terve

Helsingin yliopiston tutkimuksessa ei-toivottua käyttäytymistä esiintyi 73 prosentilla koirista.
Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan suurella osalla suomalaisista lemmikkikoirista esiintyy jonkinlaista ei-toivottua käyttäytymistä.

– Keräämässämme yhdessä maailman suurimmista, liki 14 000 koiran aineistossa ei-toivottua käyttäytymistä esiintyi 73 prosenttia koirista. Yleisin tällainen käyttäytymispiirre oli ääniarkuus, jota esiintyi joka kolmannella koiralla, professori Hannes Lohi toteaa tiedotteessa.

Tutkimusryhmä selvitti seitsemän ei-toivotun käyttäytymispiirteen yleisyyttä. Näitä olivat ääniarkuus, ihmisten, koirien ja vieraiden paikkojen pelko, erilaisten alustojen ja korkeiden paikkojen pelko, keskittymiskyvyttömyys ja impulsiivisuus, pakkomielteinen eli kompulsiivinen käyttäytyminen, aggressiivisuus ja eroahdistus. Ääniarkuuden lisäksi arkuus sekä alustojen ja korkeiden paikkojen pelko olivat hyvin yleisiä.

Tutkimuksen mukaan arkuus ja aggressiivisuus esiintyvät usein yhdessä. Osa tuloksista oli yllättäviä.

– Löysimme mielenkiintoisen yhteyden impulsiivisuuden, kompulsiivisen käyttäytymisen ja eroahdistuksen välillä. Ihmisillä pakko-oireinen häiriö ja aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö (ADHD) esiintyvät usein yhdessä, mutta samaa ei ole ennen havaittu koirilla, väitöskirjatutkija Milla Salonen sanoo.

Tuloksia käytetään ihmisen mielenterveysongelmien tutkimuksessa, sillä koira on fysiologisesti ja käyttäytymiseltään samankaltainen ihmisen kanssa. Koirilla esiintyy lisäksi luontaisesti ei-toivottua käyttäytymistä ja koirat jakavat saman sosiaalisen ympäristön ihmisten kanssa.

Sopiva mallilaji myös ihmisten tutkimiseen

– Tämän tutkimuksen ja aineiston pohjalta jatkamme työtä selvittääksemme, miten hyvä mallilaji koira on ihmisten mielenterveysongelmien tutkimukselle. Aiemmat geenitutkimuksemme ovat viitannet samoihin geenialueisiin ainakin pelon osalta, Hannes Lohi toteaa.

Ei-toivottujen käyttäytymispiirteiden yleisyyttä vertailtiin eniten vastauksia keränneiden rotujen välillä. Rotujen väliset erot olivat merkittäviä.

– Ongelmat näyttävät olevan varsin rotutyypillisiä. Esimerkiksi bordercollieilla havaittiin enemmän pakonomaista tuijottamista ja valojen tai varjojen saalistamista, jotka olivat harvinaisempia kaikilla muilla roduilla, Lohi jatkaa.

Eroa oli varsinkin vieraiden ihmisten pelossa. Sen suhteen arimman eli espanjanvesikoiran ja rohkeimman eli staffordshirenbullterrierin välillä oli 18-kertainen ero pelon esiintyvyydessä.

Käyttäytymistutkimuksella pyritään lisäämään koirien hyvinvointia.

– Tulostemme perusteella ei-toivottu käyttäytyminen näyttäisi olevan perinnöllistä. Tämä tarkoittaa sitä, että huolellisella jalostuksella sopivien käyttäytymismittareiden avulla näiden käyttäytymispiirteiden yleisyyttä voitaisiin vähentää. Tämä parantaisi koirien ja omistajienkin elämänlaatua, Lohi sanoo.


Lisäys, ajatuksia ja kommentteja yllä olevaan juttuun (tästä on pidempi artikkeli SATHY Uutiset -lehdessä).

Katso lisätietoja tästä uutisesta


MTV3-uutiset varoittaa mahdollisesta koirien veriripulista

08.02.2020 - MTV3-uutisoi vantaalaisen Masse-koiran kohtalosta. Koira kuoli rajuihin oireisiin täysin yllättäen.

Vantaan Korsossa asuvan Kati Hirsikankaan koira kuoli täysin yllättäen viime viikonloppuna veriripuliin. Eläinlääkärikään ei pystynyt pelastamaan 9-vuotiasta Massea.

Koiran omistaja haluaa jakaa tarinansa varoittaakseen muita koiranomistajia, sillä sosiaalisen median valossa näyttäisi siltä, että pääkaupunkiseudulla liikkuu vaarallisen koirien veriripulia laajemminkin.

Koiranomistajat ovat raportoineet samantyyppisiä oireita kuin Massella.

Lauantaiaamuna alkoivat rajut oireet.

– Jouduin kantamaan Massen autoon, koska se oli niin heikossa kunnossa. Menimme eläinlääkäriin, missä huomattiin ruumiinlämmön olevan alhainen ja tulehdusarvojen pilvissä, kertoo koiran omistaja.

Sunnuntaina alkoi taas veriripuli ja koiran kunto romahti. Eläinlääkärillä selvisi, että Massella oli kovia kipuja ja se pitäisi lopettaa. Antibiootit eivät olleet tehonneet.

Eläinlääkäri kertoo, että päivystäville eläinlääkäreille hyvin tuttu sairaus. Välillä on kausia, jolloin tätä esiintyy useammin ja välillä harvemmin. Mitään tiettyä syytä en osaa sanoa sille, mistä tämä vaihtelu johtuu, eläinlääkäri, teho- ja päivystysosaston lähiesimies Mathilda Sjöholm jatkaa.

Koiran rokotukset ja madotukset on hyvä pitää ajan tasalla ja kunnossa.

Lue koko juttu kuvineen MTV3-sivulta, oheisesta linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Rotan vuosi on Tuholaistorjunnan juhlavuosi

25.01.2020 - Varta vasten amerikankääpiöterriereille kehitetty huippuhauska koiraurheilulaji, Tuholaistorjunta voisi viettää nyt juhlavuotta. Toisella puolella maapalloa kiinalaiset viettävät oman ajanlaskunsa mukaan uuttavuota. Kiinalainen horoskooppi perustuu 12 eläinmerkkiin, jotka toistuvat 12 vuoden sykleissä.
Nyt tammikuun lopussa kiinalaisten vuodeksi on merkitty rotan vuosi. Siis oikein mainio rottajahtiin, jossa voi kilpailla Tuholaistorjunnassa.
Ensimmäiset Tuholaistorjuntakilpailut järjestetään tänä vuonna 18.4. - tarkempia tietoja päivitetään lehdessä ja nettisivulla.
Siispä rottajahtiin, Tuholaistorjuntaan!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koirille tehdään ennätysmäärä turhia eläinlääkäritoimenpiteitä

09.01.2020 - Ilmi on tullut yhä enempi tapauksia, joissa koiralle on tehty turha tai väärä leikkaus tai toimenpide. Syitä on varmasti useita. Tieto kulkee nykyään nopeammin. Koiria käytetään enemmän eläinlääkärillä. Toimenpiteet ovat kehittyneet ja nykyään voidaan tehdä operaatioita - myös vääriä. Ehkä koiranomistajien joukossa on aikaisempaa enemmän maksukykyisiä (vakuutukset?) ja huolestuneita harrastajia?

Hyvä esimerkki turhista leikkauksista on koiran polvilumpion sijoiltaanmeno (patella luksaatio). Muutaman viime vuoden aikana on tullut ilmi lukuisia - siis monia - tapauksia, joissa eläinlääkäri on tehnyt täysin väärän diagnoosin koiran polvesta, jotkut on leikattu, joissakin tapauksissa virhe on huomattu toisen eläinlääkärin toimesta ennen leikkausta.
Eräs helsinkiläinen eläinlääkäri kertoo, että suuri osa hänen tekemistään ortopedisista leikkauksista on väärin tai turhaan tehtyjen leikkausten korjauksia.

Kääpiökoirakeskustelusta poimittuja kommentteja.
Kääpiökoirien omistajia askarrutti tässä se asia, että miksi kääpiökoira juoksee välillä kolmella jalalla. Vaikka kyse on vain koiran tavasta ja käyttäytymisestä niin joskus omistaja päätyy eläinlääkärille asti, ja innokas eläinlääkäri vaikka leikkaa koiran täysin terveen polven!

- Meillä oli molemmissa takajaloissa ja ne operoitiin syksyllä - 18. Oireena oli varsinkin toisen jalan "pomputtaminen" lenkeillä. Sekä alkoi varmomaan hyppäämisiään. Mutta pakko myöntää että koira pomputtaa sitä samaa jalkaa edelleenkin eikä polvissa pitäisi enään olla luksaatiota. Kerran on tutkittu leikkauksen jälkeen. Mutta aika rumba oli se leikkaus ja sen jälkeinen kuntoutus. Ainakin kun talossa oli myös vastasyntynyt vauva samaan aikaan.

- meidän koiralla (6 v.) leikattu molemmat takajalat, toinen kahteenkin kertaan, mutta juuri todettu, että se ei ole edelleenkään paikoillaan. Ilmeisesti ei kipuja, mutta ulkona jonkun verran pomputtaa. Käytän säännöllisesti nivelvalmisteita.

- Meidän juuri vuoden täyttänyt koira on nyt useamman kuukauden ajan pomputtanut toista takajalkaa ulkona, välillä tosi pahastikin ja pitkiä matkoja kerrallaan. Kolmella eri lääkärillä ollaan asian takia käyty ja lievä 1/4 patellaluksaatio on molemmin puolin todettu. Viimeisin eläinlääkäri, todella pätevän oloinen ortopedi, totesi kuitenkin, että noin paha oireilu ei selity näin lievillä löydöksillä. Tämän koiran kohdalla pomputtamisen syyksi paljastuikin sitten kunnon lihasjumit selässä! (Ja näitä tietysti jatkuva ontuminen puolestaan on pahentanut, kurja kierre siis...) Hoidoksi lihasrelaksanttikuuri, ”määräys” käyttää takkia ulkona sekä kiropraktikkokäynnit. Yhden kerran on nyt kiropraktikolla käyty ja tilanne on jo selvästi parempi, vaikkakin edelleen pompauttelua joka ulkoilulla vaihtelevassa määrin tulee. Hierontaa kokeilemme jatkossa myös. Jo puheissa ollut polvileikkauksen uhka näyttää kuitenkin nyt onneksi väistyneen kun vaivalle löydettiin toinen syy ????

- Meillä koiran molemmissa polvissa todettu luksaatiota ja toinen polvista leikattu. Jalkojen pomputtaminen kuitenkin jatkuu edelleen eikä varsinaista syytä ole jäykkyyden lisäksi löytynyt edes magneettikuvista. Mutta ei vauhtia hidasta ja koiraa tunnu haittaavan. Harmittaa, että leikkaus tehtiin Evidensiassa ehkä liian nopein perustein ilman muuta hoitovaihtoehtoa. Leikkaus oli varsin ikävä kokemus meidän koiralle ja sen jälkeen ei ole eläinlääkäreiden kanssa hänellä oikein yhteistyö sujunutkaan ????

- pidän ERITTÄIN TODENNÄKÖISENÄ että jalan pomputtaminen EI KORRELOI polvien tilaan saati patellan luksoitumiseen MILLÄÄN MUOTOA. Tämän totesi ortopedian eläinlääkäri X.X. minulle jo 15 vuotta sitten ja esimerkiksi ortopedian eläinlääkäri Y.Y. on asiasta tasan samaa mieltä. Samoin eläinlääkäri Z.Z. sekä eläinlääkäri W.W. yhtyvät tähän.
Lisäksi pidän tuota esimerkiksi Evidensian leikkausmaniaa ja tuputtamista suorastaan rikollisen törkeänä toimintana. Se on jatkunut jo vuosia ja vain pahentuu. Sama koskee muitakin suuria ketjuja.

Muita tyypillisiä liiallisia korjauksia tai leikkauksia ovat koiran hampashoidot. Tietoon tulleita tapauksia on useita, pahimmillaan koiranomistajaa on veloitettu useita tuhansia euroja täysin turhasta tai jopa vahingollisesta toimenpiteestä.

Koiranomistajan tulisi ymmärtää, että hän ja vain hän on vastuussa omasta koirastaan.
Jos eläinlääkäri ehdottaa toimenpidettä, joka on kallis tai peruuttamaton niin koiranomistajan tulisi aina pyytää myös muita mielipiteitä ja hoitoarvioita. Sama asia koskee lääkehoitoja varsinkin jos jatkuvat pitkään, kuten sydänlääkitykset, nesteenpoistot, kortisonit yms.
Koiranomistajan tulee myös aina kysyä hintaa etukäteen.

Hyvää uutta vuotta 2020

01.01.2020 - Oikein hyvää ja koiramaista uutta vuotta 2020 kaikille koirien ystäville ja koirille.
Tästä vuodesta on povattu oikein vauhdikasta ja koirakivallista vuotta ja sellainen uunituoreesta vuodesta varmasti tuleekin.

Kokoomuksen kansanedustajat ehdottovat koirille pakollista rekisteriä

17.12.2019 - Verkkouutiset kertoi uutispommista, jossa Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Pihla Keto-Huovinen ehdottavat Suomeen virallisen koira- ja kissarekisterin perustamista.

Verkkouutiset-sivujen artikkelissa kerrotaan:

Koirille ja kissoille ehdotetaan rekisteriä

Rekisterin myötä saataisiin muodostettua kokonaiskuva Suomen koira- ja kissakannasta, sen alkuperästä ja terveydentilasta.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Pihla Keto-Huovinen ovat jättäneet talousarvioaloitteen, jossa ehdotetaan 800 000 euron lisäystä ensi vuoden talousarvioon virallisen koira- ja kissarekisterin perustamiseksi.

Valtaosassa Euroopan unionin jäsenvaltioita koirien rekisteröinti on pakollista. Suomen tulisi Laihon ja Keto-Huovisen mielestä seurata esimerkkiä ja lisäksi ulottaa rekisteri koskemaan myös kissoja. Rekisterin myötä saataisiin muodostettua kokonaiskuva Suomen koira- ja kissakannasta, sen alkuperästä ja terveydentilasta.

Tämä helpottaisi heidän mukaansa eläintautien torjuntaa, eläinten hyvinvoinnin valvontaa ja ennen kaikkea ongelmatilanteisiin puuttumista, kun kissat ja koirat olisivat yksilöllisesti tunnistettavissa ja yhdistettävissä omistajaan.

– Koira- ja kissarekisterin perustaminen ja koirien ja kissojen tunnistusmerkinnän säätäminen pakollisiksi ovat keinoja, joiden ensisijaisena tavoitteena on edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Samalla niiden jäljitettävyyttä parannetaan, mikä myös tehostaa resurssien käyttöä, toteavat Laiho ja Keto-Huovinen tiedotteessaan.

He muistuttavat, että pentutehtailu ja rajat ylittävä laillinen sekä laiton eläinkauppa aiheuttavat erilaisia ongelmia, joiden ratkaisuun lakisääteinen tunnistusmerkintä ja yhtenäinen rekisteri antaisi viranomaisille tehokkaammat työkalut. Eläinten hyvinvoinnin vakavien laiminlyöntien lisäksi ongelmana voi heidän mukaansa olla erilaista järjestäytynyttä rikollisuutta, joka kerää toiminnastaan huomattavia voittoja.

– Rinteen hallitusohjelmassa linjataan, että koirien ja kissojen tunnistusmerkinnöistä ja rekisteristä on huolehdittava. Huolehtimisen lisäksi siihen olisi myös syytä varata riittävät määrärahat, Laiho ja Keto-Huovinen muistuttavat.

Ehdotusta epäiltiin aluksi vitsiksi mutta totta se on. Kansanedustajat vaativat lisää säätelyä, rekistereitä ja virkamiehiä.
Tuoreeltaan artikkelia kommentoitiin mm.

"Onkohan edustajat menneet nyt aivan sekaisin - paljonko pitäisi palkata henkilöstä rekisterien ylläpitoon koko maassa? Kuka valvoo, että eläimet ovat rekisterissä ja milloin ne siitä poistuvat, kuolevat? Mikä on asian pihvi - mitä hyötyä rekisteristä saadaan? Ilmeisesti lemmikit aiotaan saattaa verotuksen piiriin?"

"Hyvä esimerkki hyödyttömästä rekisteristä on venerekisteri. Minun piti ilmoittaa vanha puuveneeni maistraatissa kyseiseen rekisteriin. Ennen rekisteröintiä piti kuitenkin todistaa, että kyseessä on oma veneeni. Koska minulla ei ollut enää kauppakirjaa tai kuittia ostoksestani, minun piti kirjoittaa kirjallinen todistus siitä, että omistan oman veneeni. Nähtyään todistuksen, jossa todistin omistavani oman veneeni, maistraatti suostui rekisteröimään sen venerekisteriin. Maksoin rekisteröiinistä 40€ ja oli jo erittäin lähellä, etten joutunut maksamaan veneveroa vanhasta paatistani."

Aika ajoin Suomessa pulpahtaa esille valtakunnalliset koira-, kissa- ja lemmikkirekisteriajatukset. Toistaiseksi suunnitelmat on onnistuneesti torpattu.
Tosiasia kun kuitenkin on, että tiettävästi Suomessa ei ole ollenkaan kodittomia koiria, pentutehtailu on hyvin minimaalista jos ollenkaan, käytännössä kaikki koiraongelmat liittyvät Baltian maista tuotaviin koiriin, joiden valvonta lähtömaassa on pettänyt.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koira etsii kotia

03.12.2019 - Kotia etsii nyt 1,5-vuotias, todella hieno urospitbullterrieri.
Jos olet kiinnostunut tästä koirasta, tai tiedät tälle koiralle sopivan kodin niin ota yhteyttä HETI.

Lähetä sähköpostia info@sathy.fi

Katso kuvat täältä https://www.sathy.fi/rescue.html

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Maailman vanhin koira

30.11.2019 - Maailman vanhin koira on löydetty.Itä-Siperiassa, Yakutskissa on löydetty 18 000 vuotta vanha, ikiroudassa täydellisesti säilynyt koiranpentu. Pennun turkki, kirsu, hampaat - kaikki ovat säilyneet hämmästyttävän hyväkuntoisina. Raadon ikä on ajoitettu radiohiilimenetelmällä ja kyse on todellakin 18 000 vuoden ikäinen koiranpentu.

Ikä määritettiin ruotsalaisessa paleontologian keskuksessa. Radiohiilimittaus tehtiin koiran kylkiluusta. DNAsta on selvinnyt koiran olleen uros, aivan täyttä varmuutta ei ole saatu siitä onko kyse koirasta vai sudesta.
»Yleensä on helppo kertoa onko kyse koirasta vai sudesta», kertoo tutkija David Stanton.
»Olemme jo tutkineet runsaasti näytteestä saatua dataa, joten voisi luulla, että asia olisi jo selvillä. Asia ei kuitenkaan ole selvinnyt ja tämä voi viitata siihen, että pennulla on sekä koira- ja susiesivanhempia.», David Stanton jatkaa.Stanton kertoi uutistoimisto CNNlle, että löytynyt pentu on koiran historian kannalta erittäin mielenkiintoiselta ajanjaksolta.
»Emme tiedä tarkalleen koska koirat ilmestyivät ihmisten joukkoon mutta se saattoi olla tuohon aikaan. Haluamme tietää onko kyse koirasta vai sudesta, vai jotakin siltä välilät.»

Pennun nimeksi on annettu Dogor. Nimen antoivatn venäläiset tutkijat, Dogor tarkoittaa ystävää.

CNN-uutinen löytyy tästä linkistä.

The Sun-uutinen löytyy tästä linkistä, katso myös video.

Kohtalokas koirannuolaisu

25.11.2019 - Saksassa 63-vuotias mies kuoli harvinaiseen tulehdukseen, jonka sai oman koiransa nuolaisusta.
Lääkärit ovat varoittaneet lemmikinomistajia etsiytymään lääkärihoitoon jos saavat erikoisia flunssan-kaltaisia oireita. Kyse on harvinaisesta tapauksesta, joka on dokumentoitu lääketieteellisessä julkaisussa (linkki, napsauta tästä, European Journal of Case Reports in Internal Medicine).

Aikaisemmin terveen miehen tulehdus aiheutui capnocytophaga canimorsus -bakteerista, jota julkaisun mukaan löytyy yleiseti koirien ja kissojen suusta. Bakteeri kulkeutuu ihmiseen harvoin.

Tämä capnocytophaga canimorsus -bakteeri voi kulkeutua pureman kautta mutta nyt sairastunutta miestä koira ei purrut.

»Hän on kosketellut koiraa, koira on nuollut hänen käsiään mutta koira ei ole purrut tai mitenkään haavoittanut miestä. Koira oli hänen ainoa lemmikkinsä.», lukee raportissa, jonka on kirjoittanut Bremenin Punaisen Ristin sairaala.

Aluksi mies oireili flunssan kaltaisista oireista, jotka myöhemmin pahentuivat tulehdukseksi ja verenmyrkytykseksi, kuolioksi.

Teho-osaston hoidosta huolimatta miehen tila huononi ja kohtaloksi koitui useiden elimien yhtäaikainen toimintahäiriö.

»Lemmikinomistajien, jotka potevat arkipäiväisestä ja yleisestä flunssan kaltaisesta oireilusta tulisi hakeutua lääkärin hoitoon ja tutkimukseen», kirjoitetaan raportissa.

Toukokuussa, Yhdysvalloissa Ohiossa, naiselta jouduttiin amputoimaan kädet ja jalat, syynä samankaltainen bakteeriperäinen tulehdustila, capnocytophaga canimorsus -bakteerin aiheuttamana.
Tässä tapauksessa bakteeritartunnan alkuperäksi arvellaan hänen omaa saksanpaimenkoirapentua, joka oli nuollut naisella ollutta haavaa.

Viime vuonna saman kohtalon koki wisconsilainen mies, syynä sama bakteeri.

»Tyypillistä tälle capnocytophaga canimorsus -bakteerille on se, että se on täysin normaali, yleisesti esiintyvät eikä yleensä aiheuta minkäänlaista terveydellistä haittaa. Kuitenkin, väärässä paikassa, huono-onnisella potilaalla sama bakteeri voi aiheuttaa vakavia tulehduksia — mutta tämä on erittäin harvinaista.», sanoo Tri Stephen Cole, eläintieteellisen mikrobiologian luennoitsija Penssylvanian eläintieteellisestä yliopistosta.

CNN-uutinen aiheesta löytyy tästä linkistä.

Koirien sukutaulut 1800-luvulle asti

13.11.2019 - Yleisradio uutisoi »Suomenpystykorvien sukutaulut selvitettiin 1800-luvulle saakka – tietokannasta löytyy yli 78 000 kansalliskoiran tiedot»

Upea uutinen ja hyvin toimittu. Uutisesta puuttuu kuitenkin ns. faktan tarkistus. Uutisessa väitetään »Kennelliiton mukaan missään muualla maailmassa ei ole koottu näin kattavasti tietoja yksittäisestä koirarodusta.». Fake news.

Todellisuudessahan monen koirarodun sukutaulut ovat hyvin tiedossa, kirjoissa ja kansissa huomattavasti tarkemmin ja pidempään.

Esimerkiksi ns. SATHY-roduista amerikanpitbullterrieri ja amerikankääpiöterrieri ovat molemmat mukana jo 1800-luvulla perustetussa United Kennel Clubin (UKC) alkuperäisissä rekisterissä — ja sukutaulut oli rekisteröity kirjallisesti jo paljon tuota ennen.

Amerikanpitbullterrieriharrastajat tietävät monia muita koirarotuharrastajia paremmin oman koiransa sukutaulut hyvin pitkälle, jopa 1800-luvulle asti.
Pelkästään UKC sukutaulut ovat useasi PR-merkittyjä, joka takaa tuon aukottoman sukupuun. Saman rodun harrastajilla käytössään lisäksi lukuisia ns. on-line-sukutaulurekistereitä, joista löytyy satoja ja satoja tuhansia kunkin koirayksilön esivanhempia.

Työkoirilla, kuten amerikanpitbullterrierillä, jalostus on aina ollut hyvin tarkkaa ja hyvin kirjattua. Tästä syystä sukutaulut on niin hyvin dokumentoitu, nyt jo satoja vuosia.

Täytyy myös painottaa sitä, että suomenpystykorvan sukututkimus on hieno asia. Niin hieno, että sitä tuskin tarvitsee yrittää upeuttaa kertomalla aivan höpöjuttuja. Oletettavaa on, että suomenpystykorvan menneisyys ulottuu myös Suomen kennellliittoyhdisty ry. -yhdistyksen historiaa pidemäälle.

Sotakoira palkittiin

29.10.2019 - Yhdysvaltojen presidentti, Donald Trump, kehuu palveluskoiraa, joka oli mukana ISIS-terroristin kukistamisessa.
Trump kirjoittaa »We have declassified a picture of the wonderful dog (name not declassified) that did such a GREAT JOB in capturing and killing the Leader of ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi!».

USA:n presidentin mukaan haavoittuneen koiran nimi pysyy salaisena.

Terrorismin vastaisessa iskussa ainoan amerikkalaisuhrin kerrottiin olleen erikoisjoukkojen koira. Se oli lievästi haavoittunut tunnelissa, kun terroristit räjätttivät tunnelissa.

USA:n presidentti Donald Trump toi koiran julkisuuteen maanantai-iltana Suomen aikaa. Kyseessä on belgianpaimenkoira malinois -työkoira.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Vuoden 2019 sankarikoirat palkittu

21.10.2019 - Kennelliitto yhdistys ry. myöntää vuonna 2019 Sankarikoiran arvon 13 koiralle. Lisäksi 23 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.

Sankarikoiran arvon saivat tänä vuonna yhdistykseltä:
- saksanpaimenkoira Hermanni, hälytti kotoa karanneesta pikkupojasta
- kääpiösnautseri Maya, hälytti apua ulos kylmään tuupertuneelle miehelle
- chihuahua Sulo, hälytti pakkaseen tuupertuneesta vanhuksesta
- novascotiannoutaja Juksu, löysi veteen joutuneen miehen
- monirotuinen Juti, hälytti omistajansa sairaskohtauksesta
- saksanpaimenkoira Foxy, pelasti omistajansa tulipalosta
- iirlanninsusikoira Frank, hälytti tulipalosta
- labradorinnoutaja Kerttu, hälytti alkavasta tulipalosta
- labradorinnoutaja Lalli, hälytti apua lenkillä kaatuneelle omistajalleen
- monirotuinen Lego, pelasti omistajansa tulipalosta
- novascotiannoutaja Nelli, pelasti omistajansa tulipalosta
- länsigöötanmaanpystykorva Toivo, Toivo hälytti apua asunnossaan kaatuneelle naapurille
- sileäkarvainen kettuterrieri Vili, pelasti omistajansa tulipalolta.

Paljon onnea vuoden 2019 palkituille sankarikoirille!

Epidemia tappaa koiria Norjassa

05.09.2019 - Norjan Kennelliitto on peruuttanut kaikki koiratapahtumat toistaiseksi. Maassa riehuu koiria tappava epidemia, tiettävästi ainakin 20 koiraa on kuollut. Ruotsin ja Tanskan kennelliitot ovat päättäneet kieltää toistaiseksi norjalaiskoirien osallistumisen näyttelyihin, kokeisiin ja kilpailuihin omissa maissaan.

Viime päivinä on Oslon alueella käynyt runsaasti koiria eläinlääkärillä vakavan ripulin ja joissain tapauksissa oksentelun takia. Koirien yleiskunto on heikentynyt nopeasti, myös kuolemantapauksia on ilmennyt.

Norjan elintarviketurvallisuusvirasto ja eläinlääketieteellinen instituutti epäilevät, että kyseessä on vakava tartuntatauti, jonka syytä ei vielä tunneta. Myös muualta Norjasta on raportoitu vastaavista tapauksista, mutta onko kyseessä sama tartunta, ei vielä tiedetä.

Epidemian puhkeamisen takia on Norjan Kennelliitto peruuttanut kaikki näyttelyt, kokeet ja kilpailut toistaiseksi. Viranomaiset kehottavat koiranomistajia välttämään läheisiä kosketuksia toisten koirien kanssa etenkin Oslon alueella.

Ruotsin Kennelliitto päätti 5. syyskuuta kieltää norjalaiskoirien osallistumisen koiratapahtumiin Ruotsissa. Kielto koskee yhtä viikkoa, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudestaan. Liitto ei myöskään suosittele tällä hetkellä koiran kanssa matkustamista Norjaan. Tähän mennessä tapauksia ei ole ilmennyt Ruotsissa.

Lisätietoja:

www.vetinst.no/dyr/smadyr/akutt-hundesykdom-september-2019-dette-vet-vi

www.vetinst.no/nyheter/flere-dode-hunder-pa-ostlandet

Lisäys: oireet viittaavat kadunmiehen mielestä penikkatautiin ja ripulin puolesta parvoon. Molemmat rokotettavissa. Suomessa, Pääkaupunkiseudulla oli muutama vuosikymmen sitten pahemman puoleinen penikkatautiepidemia, joka vaati koko joukon koirauhreja. Rokottamattomat koirat olivat vaarassa, niistäkin suuri osa sairastuneista selvisi. Jos hoidettiin hyvin ja kärsivällisesti niin selviämismahdollisuudet paranivat huomattavasti.
Norjan tilanne nyt ei välttämättä ole ollenkaan sama.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Postituksessa ongelmia

10.08.2019 - Osa jäsenlehdistä on tullut takaisin bumberangina. Koskee uusinta ja sitä edellistä lehteä. Jos on selvinnyt kenen lehti on tullut takaisin niin uusi lehti on lähetetty tilalle paremmalla onnella. Kaikista palautuneista ei ole selvinnyt alkuperäistä vastaanottajaa. Asiaa selvitetään.
Jos et ole saanut omaa lehteä niin laita sähköpostia.

Jaana Pelkonen

03.07.2019 - Näin kertoo Verkkouutiset... »Jaana Pelkonen rekisteröisi kaikki Suomen kissat».
Siis mitä? Anteeksi kuinka?

Suomessa on tällä hetkellä noin 750 000 ja kissoja on noin 600 000. Vähintään. Kaikki nämä eivät todellakaan asu Helsingissä tai kaupungeissa.
Heti pääkaupunkiseudun ulkopuolella on täysin eri maailma kuin Eduskuntatalon nurkilla. Jo 10 km päässä Eduskuntatalosta kissat ja koirat elävät ihan normaalia elämää.

Jaanan kirjoituksesta, kts, alla, saa sen mielikuvan kuin Suomessa olisi valtava määrä kodittomia kissoja ja koiria vaikka todellisuudessa Suomessa ei ole juuri ollenkaan – tai yhtään – heitteillejätettyä koiraa, kissaa tai lemmikkiä.
Jaana Pelkosen ehdottama rekisteröintipakko on infantiili ja aiheuttausi toteutuessaan vain lisää kustannuksia ja ongelmia.


Kansanedustaja rekisteröisi kaikki Suomen kissat.

Jaana Pelkonen rekisteröisi kaikki Suomen kissat
Kansanedustaja haluaa kissoille ja koirille pakolliset tunnistusmerkinnät.
Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Siinä hän viittaa arvioon, jonka mukaan Suomessa hylätään tai tapetaan vuosittain ei-toivottuina yli 20 000 kissaa.
– Hylätyt ja leikkaamattomat kissat lisääntyvät rajoituksetta ja aiheuttavat kasvavan villiintyneiden kissalaumojen ongelman. Selvää on, että populaatiot muodostuvat vastuuttoman eläintenpidon seurauksena, Jaana Pelkonen toteaa.
Viime hallituskaudella annetussa esityksessä eläinten hyvinvointilaiksi kaavailtiin kansanedustajan mukaan pakollista koirien tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä.
– On tärkeää, ettei kissoja jätetä pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin ulkopuolelle. Esimerkiksi Ranskassa vuodesta 2012 alkaen kissat on täytynyt rekisteröidä ennen seitsemän kuukauden ikää.
– Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ehkäisisi tehokkaasti kissapopulaatioiden syntymistä.
Tunnistusmerkityllä kissalla on aina rekisteröity omistaja, jolloin kissa saadaan Pelkosen mielestä nopeammin takaisin kotiinsa.
– Jos kissa on hylätty tahallisesti, voidaan tunnistusmerkityn kissan omistaja saattaa vastuuseen.
– Tunnistusmerkintä ja rekisteröintivaatimus tulisi säätää ehdottomasti yhtäaikaisesti sekä koirille että kissoille, Pelkonen toteaa.


Jaana Pelkosen idea on vähän sama kuin jos ratkaisun toisi se kun/jos rekisteröisi koirat, hamsterit, undulaatit, häkit, kuulakärkikynätt .... jne.
Ongelma, jos sellaista on, ei ratkea rajoituksilla.

Lähinnä tästä tulee mieleen, että onko tässä taustalla jokin Suomen kennelliitto ryn lobbausjuttu tai joku. Todella hämärä.

Aurinkoista juhannusta

20.06.2019 - Aurinkoinen juhannussää hellii koiria ja koiranomistajia.
Oikein mukavaa juhannusta 2019 kaikille amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajille toivottaa SATHY ry.

Suuri koiraystävä, Zhang Kai

14.06.2019 - Kiinalainen 41-vuotias herra Zhang Kai hoitaa 300 koiraa suurella tunteella ja huolellisuudella. Vielä kaksi vuotta sitten eli ns normaalia elämää mutta kaikki muuttui kun hänen 13-vuotias koiransa siirtyi ajasta ikuisuuteen.

Zhang Kaille koiran menetys jätti suuren tyhjyyden. Tämän suuren koiraystävän huomio suuntautui paikallisiin kodittomiin koiriin, omassa kaupungissa. Kaikki alkoi muutaman kodittoman koiran hoidolla ja kohta projekti laajentui ja suureni. Tällä hetkellä hänellä on 260 koiraa hoidettavana.

Toistaiseksi suuri osa projektin rahoituksesta on hoidettu lainoilla ja lahjoituksilla.
Ongelma on nyt se, että herra Zhang Kai on joutunut ottamaan aika paljon velkaa suoriutuakseen koiranhoidosta. Juuri nyt hänellä on n. 80 000 euron velat kaikista juoksevista kustannuksista.

Lue lisää tästä erikoisesta tapauksesta tästä linkistä
Sivuilla on myös linkki videoon.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Asiaa koirien raakaruokinnasta

28.05.2019 -

Koirille sopii parhaiten eläinperäinen raakaruoka. Tämä on paras ravinto koiralle koiran rodusta, iästä tai koosta riippumatta. Monesta syystä koiran ruokinta ei käytännössä ole koiran ruokintaa raakaruoalla. Syitä ovat valmistus, saatavuus, mukavuus, hinta, mielikuvat, kätevyys ja moni muu syy.

Uusimmat tutkimukset antavat vahvoja viitteitä sille, että koiralle syötetty hiilihydraatti (l. sokeri), joka tulee viljatuotteista, kasviksista on pahaksi koiran ruoansulatukselle. Jos ja kun koira saa säännöllisesti, koko ajan ja aivan liikaa hiilihydraatteja aiheuttaa se koiran suolistobakteereille ongelmia.

Tämä saattaa olla sama asia myös ihmisellä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet ihmisen elimistön muistuttavan enemmän koiran ruoansulatusta kuin usein vertailussa käytetyn sian elimistön.
Koiran ruoansulatuksessa ja suolistobakteereille tapahtuu ilmeisesti jonkinlainen sokeriylisaturaatio, kyllästyminen. Voisi sanoa, että suolistobakteerit saavat diabeteksen. Liika on liikaa. Hiilihydraattien jatkuva tuputtaminen aiheuttaa välillisesti hyvin monimutkaisia ja vaikeasti tulkittavia ongelmia kuten iho-ongelmia, yliherkistymisiä tai allergioita, elimimellisiä ongelmia. Nämä saattavat olla seurausta siitä kun koira on ollut vuosikausia, ehkä pennusta alkaen, täysin vääränlaisella sekaruokavaliolla.

Koiran hyvinvoinnille on ensiarvoisen tärkeää, että se syö monipuolista eläinperäistä raakaruokaa. Koiranruoassa olevat vilja- ja kasvistuotteet ovat pääsääntöisesti ihmistä varten, omistajaa tai valmistajaa varten.
Jostakin syystä julkisuuteen on viime aikoina noussut artikkeleita raakaruoan turvallisuudesta. Kyse on ilmeisesti siitä, että voiko kypsentämättömässä eläinperäisessa ruoassa piillä terveysriski ihmiselle? Salmonella ja ties mitä pöpöjä. Yleisradion haastattelema asiantuntija totesi, että raakaa lihaa käsiteltäessä tulisi noudattaa samanlaisia tapoja olipa lihan tarkoitus mennä eläimien tai ihmisten ravinnoksi.

Katso YLE aamutv ohjelma »Onko koirien raakaruokinta vaarallista?», löytyy tästä linkistä https://areena.yle.fi/1-4573832

SATHY-julkaisu, koirien raakaruokaopas.

Eläinten hyvinvointilaki

17.04.2019 - Ihmisten politiikalla on vaikutuksia myös eläimiin, ihmisten koti- ja lemmikkieläimiin. Sipilän hallitus erosi ja samalla pitkään valmisteltu uusi laki eläinten hyvinvoinnista kaatui hallituksen myötä.

Harmillinen juttu mutta positiivinen eläintenystävä näkee asiassa myös paljon hyvää. Vaikka lakia oli tietojen mukaan valmisteltu pitkään ja hartaasti niin mukana oli myös paljon hyvin kyseenalaisia juttuja. Koiranomistajaa ihmetytti kovasti pakollisen koirarekisterin ja tunnistusmerkinnän lobbaus, ilmeisesti kyse oli jonkun nokkelasta business-ideasta? Tuotantoeläinten pitäjiä hämmästytti mm. vaatimus vasikoiden jatkuvalle ja ympärivuorokautiselle vedensaannille (vasikat eivät juo vettä) ym ym.

Yritämme seurata tilannetta ja katsoa miten tuon hassun lakialoituksen kanssa käy. Jännittäviä asioita!

Koirankakkakeskustelu

15.04.2019 - Nyt on kevät ja kohta alkaa raivoisa keskustelu koirankakasta, joka paljastuu lumen alta.

Keväinen koirankakkakeskustelu oli vilkasta sanomalehtien yleisöpalstoilla jo 1970-luvulla. Uutta on se, että nyt keskustelun painopiste on sosiaalisessa mediassa.

Koiranomistaja, kerää jätökset. Pidä mukana aina kakkapusseja :-)

Vaalit lähestyät

20.03.2019 - Edes koiranomistaja ei ole voinut välttyä huomaamasta miten eduskuntavaalit lähestyvät. Edustajaehdokkaat ja puolueet lupaavat kilpaa vaikka mitä, kaikille jotakin. Lehdistö ja toimittajat esittävät ehdokkaille toinen toistaan nokkelimpia kysymyksiä!

Vaaleihin liittyen SATHY teki laajan kaksiosaisen kyselytutkimuksen, jossa kysyttiin koiranomistajilta muutamia asioita. Ehkä sinäkin vastasit tähän kyselyyn?
Tämän kyselytutkimuksen toisessa osassa kysyttiin (ja kysytään) kansanedustajilta ja kansandedustajaehdokkailta myös kyselyn samoja asioita.

Tarkoitus on saada selville miten paljon kansandedustajat ajattelevat meidän koiranomistajien puolia? Vai ovatko kansanedustajat ja edustajaehdokkaat täysin pihalla koiranomistajan arjesta?

Ehdollaille tulisi tässä olla erittäin mielenkiintoista se, että koiranomistajat kertoivat pääsääntöisesti sen, että heille koira-asiat ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin esimerkiksi ilmastonmuutos, maahanmuutto, sähköautot tai moni muu asia, joista julkisuudessa halutaan leipoa se tärkein vaaliteema.

Mutta ei, keskiverto lemmikkikoiranomistajalle merkittävin asia on se miten eduskunnan toimet vaikuttat koiranomistajuuteen ja miten kansanedustaja on toiminut.

Esimerkiksi sunnitteilla ja valmisteilla oleva valtakunnallinen koirien rekisteröintipakko on kyselyn mukaan sellainen asia, johon koiranomistajat ja koirankasvattajat lähtökohtaisesti suhtautuvat hyvin kielteisesti.

Vielä mielenkiintoisammaksi, ainakin ehdokkaan kannalta, asian tekee se, että pelkästään koiria on suomessa ainakin noin 700 000 mikä tarkoittaa sitä, että vaalioikeutettujen koiranomistajien määrä Suomessa on todellakin huomattava — ei mikään vähemmistöryhmä.

Kyselyn tulokset julkaistaan SATHY:n jäsensivuilla ja SATHY Uutiset -lehdessä ennen vaaleja. Ehkä tämä helpottaa valitsemaan oman ehdokkaan, jota olisi mukava äänestää?

Kevään tapahtumat

15.02.2019 - Talven selkä on taittunut ja kinosten alta kaivetaan esiin tarvikkeet, välineet ja koiraharrastajat?
Näillä näkymin tulossa on
- Tuholaistorjunta (pienille koirille)
- Petojahti (vähän isommille).
Aloitetaan pikkutreeneillä ja -verryttelyillä. Tähän mennessä vapaaehtoisia järjestäjiä ja osallistujia on ilmaantunut Pääkaupunkiseudulla ja lähiympäristössä.
Päivämäärät ovat hiukan avoimena mutta tarkentuvat kohta puolin. Pysy kuulolla.
Laita sähköpostia info@sathy.fi lisätietoja varten.
Tervetuloa mukaan.

Koiran paukkuarkuus

26.12.2018 - Lähestyvän vuodenvaihteen kestosuosikki ja itse asiassa vuosi vuodelta suosiotaan kasvattava keskustelunaihe on ilotutulitteet, raketit ja paukkupommit. Lemmikinomistajille ilotulitteet tietävät harmia jos oma koira on paukkuarka.

Paukkuarka, tai nykyisin koiran äänipelko, tarkoittaa sitä jos koira pelästyy kovia ääniä. Paukkuja. Sellainen koira, joka ei ole paukkuarka on kuin viilipytty vaikka isäntä ampuisi savikiekkoja aivan vierellä. Samassa tilanteessa paukkuarka koira oikeasti allkaa pelkäämään ja todellakin haluaa tilanteesta pois.

Paukkuarkuudesta tiedetään varmasti se, että siitä on monta eri mielipidettä. Perinnöllisyys, paukkuarkuuden aste, voiko paukkuarkuudesta kouluttautua pois, voiko jokin asia aikaansaada paukkuarkuuden jne. Tästä on paljon tekstiä ja tietoa.

Jos on paukkuarka koira niin hyvä asia on se, että säädöksillä on lyhennetty sitä aikaa kun ilotulitteita saa paukutella. Suunnitteilla on jopa se, että Suomessa ilotulitteiden ostaminen muuttuisi luvanvaraiseksi jo ensi vuonna.

Melko varma asia on se, että jos oma koira on paukkuarka niin asiaa ei helpota se jos emäntä tai isäntä on koiraakin huolestuneempi lähestyvää vuodenvaihdetta. Koirat kun ovat semmoisia, että oppivat helposti — myös huonot asiat. Omistajan kovasti alleviivatessa pamausten kauheutta niin jopa lievästi paukkuarka koira alkaa toteuttaa omistajansa hysteriaa.

Ole siis koirasi tuki ja turva, varma ja turvallinen. Oli koira paukkuarka tai ei!

Orion Pharma -lääkeyhtiö on teettänyt hauskan paukkuarkuustestin, jota voi kokeilla tästä -> http://koiranaanipelko.fi
Kokeile tuota sivua, klikkaa linkkiä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hyvää joulua!

22.12.2018 - Hyvää joulua kaikille koirille, koirien ystäville ja erityisen hyvää joulua kaikille amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajille!

Jouluksi on luvattu oikein hieno, sopivan luminen mutta ei liian kylmä tai talvinen keli ja sää. Hyvä joululahja omalle koiralle on reipas lenkki maastossa, lähiössä tai kaupungissa. Takuuvarmasti tulee joulutunnelma, ehkä näkee jokusen joulukoristelun tai -valon?

Hyvää joulua!

Kennelyskää on liikkeellä paikallisina epidemioina

02.12.2018 - Koirillakin on nyt flunssakausi: Kennelyskää on liikkeellä paikallisina epidemioina

Näin kylmimmän vuodenajan korvilla ihmisiä piinaa flunssa, mutta koirilla on oma alkutalven vitsauksensa. Kennelyskä tarttuu helposti koiralta toiselle – erityisesti koirapuistoissa.
Monien koirapuistojen ilmoitustaulut ja Facebook-sivut varoittavat yskätapauksista ja ohjeistavat tunnistamaan taudin merkit.

"Ei ole tullut vastaan yskiviä koiria, eikä Lilikään ole yskinyt, joten emme ole lähteneet eristäytymään sen takia kuitenkaan", kertoo koiraansa ulkoiluttava Simi.

Syksy ja alkutalvi ovat kennelyskän huippukausia. Rokottamattomilla koirilla on suurempi riski sairastua. Eviran erikoistutkijan mukaan epidemioita voi olla useammalla paikkakunnalla samanaikaisesti ja ne voivat levitä koiranäyttelyissä, koulutustilaisuuksissa ja koirapuistoissa.

Tarttuu herkästi

Tavallisesti kennelyskä on lievä ja vaaraton tauti, joka paranee itsestään. Se voi kuitenkin olla vakava niille koirille, joiden vastustuskyky on heikko tai vielä kehittymätön. Esimerkiksi pikkupennut, vanhat ja muuten sairaat koirat ovat kennelyskän riskiryhmää.

Kennelyskä on erityisesti taajamien ja kaupunkien tauti ja se tarttuu samoin kuin ihmisflunssakin – pisaratartuntana lähikosketuksissa. Siksi koiratervehdyksiä pitäisi välttää flunssan aikana ja vielä oireettomanakin parin viikon ajan.

Tautia aiheuttavat muun muassa parainfluenssavirus ja Bordetella bronchiseptica-bakteeri tarttuvat herkästi koirasta toiseen. Ihmiset ja muut eläimet eivät kuitenkaan tautia voi saada.

Pahimmillaan kennelyskän jälkitautina on vakava keuhkokuume, jota on hoidettava antibiooteilla. Pentujen, vanhojen tai sairaiden koirien lisäksi on myös koirarotuja, joilla tauti voi saada herkemmin vakavampia muotoja. Esimerkiksi vinttikoirilla ja saksanpaimenkoirilla on syvästä rintakehästä ja suurista keuhkoista johtuen muita koirarotuja suurempi riski kehittää vakavampi jälkitulehdus.

Kennelyskää voi olla vaikea tunnistaa

Kennelyskä ei ole uusi tulokas, mutta joskus koiranomistajan voi olla vaikea tunnistaa mistä on kysymys. Koiran kakominen kun voi olla merkki monesta muustakin asiasta, kuten kurkkuun juuttuneesta kepinpalasta.

Tyypillinen oire on kuiva, hakkaava yskä, jonka jälkeen koira saattaa kakistella limaa ja joskus oksentaa. Yleensä koira pysyy pirteänä ja kuumeettomana taudin ajan ja oireet menevät ohi noin viikossa. Lieviin oireisiin riittää kotihoito ja lepo.

"Jos koira muuttuu kuumeiseksi ja vaisuksi ja ruoka ei maistu, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Vakavimmillaan kennelyskän seurauksena voi koiralle tulla jälkitautina sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume", neuvoo Mirja Kaimio.

Rokotus ei tehoa täydellisesti

Kaimio arvelee, että monet koiranomistajat ottavat nykyään kennelyskärokotuksen, vaikka se ei tarjoakaan täydellistä suojaa kennelyskää vastaan.

"Rokote antaa suojaa vain osaan kennelyskän aiheuttajista. Rokottaminen kannattaa silti, sillä se yleensä ainakin lieventää taudin oireita ja lyhentää taudin kestoa", perustelee Kaimio.

Riskiryhmien lisäksi rokotusta suositellaan koirille, jotka käyvät paljon tapaamassa muita koria esimerkiksi koiranäyttelyissä tai koirahoitoloissa. Sen sijaan rokote ei ole välttämätön maaseudulla tai koirille, jotka tapaavat vähän muita koiria.

Lähde: Yleisradio.

Mielenkiintoinen koirajuttu

29.11.2018 - Koirakouluttaja Minna Eronen kertoo, että koira ei tarvitse harrastusta ollakseen onnellinen. Suurin osa koiraharrastuksista on ihmistä varten, sanoo koirakouluttaja.

Yleisradion artikkelissa on haastateltu paimenkoirakasvattaja ja -kouluttajaa Minna Erosta ja Virpi Purmosta. Jälkimmäinen kertoo huomanneensa, että
»... koiranomistajat kuvittelevat ettei koiran kanssa voi olla vaan. Osa kokee jopa paineita, että koiralle pitäisi lapsien tapaan keksiä harrastus.».

Aivan totta. Asian voisi yksinkertaistaa vielä paremmin, että koira on onnellinen silloin kun koiran omistaja on onnellinen. Jos patterdalinterrierin omistaja tykkää supikoiran metsästyksestä niin takuuvarmasti omistajan aito innostus tarttuu koiraan. Sama jos vaikka pitbullin kanssa käy terapiakoiravierailuilla eri laitoksissa niin kun kyse on oikeasti omistajan harrastuksesta niin koira on varmasti mukana tässä hommassa.

»Ei todellakaan ole pakko harrastaa koiran kanssa jotain lajia. Suurin osa koiraharrastuksista on ihmistä varten. Useimmille koirille riittää kyllä, että ne pääsevät olemaan lajityypillisesti eli haistelemaan, kaivamaan ja repimään», Virpi Purmonen vinkkaa.

Yleisradion artikkelissa on kerrottu myös se, että koira saa ruokaa saa liian helposti!
Koiralle olisi lajityypillistä vähän ponnistella saaliin eli ruokansa eteen. Purmonen sanoo, ettei ole luonnollista, että ruokaa on tarjolla koko ajan. Ruuan tarjoilussa on hyvä antaa koiralle vähän tekemistä.
»Koira saa hyvän mielen, kun se löytää ruuan vainuamalla. Itse heittelen joskus raakaruuat lenkillä metsään ja koirat saavat etsiä ruokansa sieltä. Tai ripustan paloja puiden oksiin. Ihmisen mielikuvitus tässä on rajana.»


Lue Yleisradion juttu täältä -> yle.fi/uutiset/3-10493832

Lehden lisäpainos

19.11.2018 - SATHY Uutiset -lehden uusimman numeron painos jäi vähän vajaaksi. Kyse on inhimillisestä laskuvirheestä, pahoittelemme asiaa. Tarkistuksessa ilmeni, että lehti on jäänyt uupumaan tämän vuoden heinäkuun jälkeen lisätyistä kannatusjäsenistä.
Asia korjataan nyt heti!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Pitbullterrieri, eniten palkittu sotakoira 1. maailmansodassa

11.11.2018 - 1. maailmansodan päättymisestä on kulunut tänään tasan 100 vuotta. Amerikanpitbull-fanit tietävät, että maailmansodan eniten palkittu sotakoira oli Kersantti Stubby, amerikanpitbullterrieri. Stubby on edelleen ainoa sotakoira maailmassa, joka on saanut kersantin sotilasarvon.


Yllä: kuva sotasankista, Stubbysta, 1917 - 1926.

Kersantti Stubby -amerikanpiptbullterrieri (1916 - 16.3.1926) oli Yhdysvaltojen 102 jalkaväkipataljoonan maskotti. Stubby sai komennuksen 1. maailmansotaan 26 divisioonan sotakoirana. Stubby palveli sodassa 18 kuukautta ja osallistui useaan taisteluun länsirintamalla. Tämä urhea pitbulli pelasti yksikkönsä useilta yllätyshyökkäyksiltä, lohtutti haavoittuneita ja otti kiini saksalaisen sotilaan, pitämällä vihollisen sotilasta aloillaan housuista kunnes amerikkalaiset sotilaat pääsivät paikalle. Stubby sotatoimista kerrottiin useasti monissa amerikkalaisissa sanomalehdissä.

Stubby on eniten palkittu sotakoira, joka on palvellut 1. maailmansodassa. Stubby on myös ainoa koira, joka on saanut kersantin sotilasarvon.

(Lähde: Suomen pitbullyhdistys)

SATHY Uutiset -lehden uusin numero

18.10.2018 - SU-lehden uusin numero on ilmestynyt. Eikä kyse ole mistä tahansa numerosta vaan tiiliskiven painavasta arvopaketista.

Tässä uusimmassa numerossa on juttuina vaikka mitä. Koirien vakuutuksista, teräsvaarikoirat, metsälenkkeily, vähän tilastoasiaa, asiaa terapiakoiratoiminnasta, koirien tunnistusmerkinnöistä ym ym.

Lehti lähtee automaattisesti kaikille jäsenille ja kannetaan ahkerien postinkantajien toimesta suoraan kotiin luettavaksi. Riippuen reippaista posteljooneista niin voi kestää muutaman päivän tuo arvokas kuljetus.

Lehteä painetaan muutama ylimääräinen. Jos haluat omasi niin klikkaa tästä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koiran vakuutus

31.08.2018 - Suomessa on noin 700 000 koiraa, tämä luku on arvio. Joidenkin arvioiden mukaan koiria on 800 000 kun taas joidenkin arvioiden mukaan vähemmän. Suomessa on noin 5 600 000 ihmistä. Kaiken kaikkiaan, laski miten päin tahansa niin Suomessa on koko joukko koiria ja hurjan paljon ihmisiä.
Koira on luultavasti yleisin tai yksi yleisimpiä lemmikkejä. Edellä mainittujen lukujen perusteella Suomessa on noin yksi koira jokaista kahdeksaa ihmistä kohden. Jos tyypillinen perhe tai ruokakunta on noin 2,2 ihmistä niin se tarkoittaa, että joka 3 — 4 perheessä on koira. Melko yleinen siis.

Koirarotuja on paljon. Määritelmästä riippuen koirarotuja on 250 — 350 tai jopa paljon enemmän. Koirayhdistyksiä on vielä enemmän. Varovaisten arvioiden mukaan erilaisia koirayhdistyksiä on tuhansia, kymmeniä tuhansia.
Koiria rekisteröidään eri rekistereissä. Joitakin rekistereitä ylläpitää yhdistykset, joitakin rekistereitä ylläpitää erityiset rekisteriyritykset tai -yhdistykset, joissakin paikoissa on myös viranomaisten ylläpitämiä rekistereitä.

Suomessa tilanne on se, että mitään virallista koirarekisteriä ei ole. Täsmälleen sama tilanne kuin suurimmassa osassa maailman muissa maissa. Koiria ei yleensä rekisteröitä mihinkään. Tilanne koirien kanssa on siis täsmälleen sama kuin kissojen, kultakalojen, haikalojen, kettujen tai vaikka hamstereiden kanssa. Niitä voi rekisteröidä omaan tai jonkun muun rekisteriin jos haluua mutta ei ole pakko.

Tämä koko käsite on monelle ihmiselle hyvin vaikea. On eri asioita, jotka eivät oikeastaan ole missään tekemisissä toistensa kanssa. Näitä asioita ovat:
- koirat
- koirarodut
- yhdistykset
- rekisterit
- virkamiehet ja viranomaiset.

Koska tässä artikkelissa on kyse myös VAKUUTUKSISTA niin tuohon luetteloon voi lisätä myös vakuutusyhtiöt. Ja vielä koiran terveydentilan, elinaikaodotteen ja vaikkapa onnettomuusherkkyyden ja vahinkoalttiuden.

Aikaisemmin kerrottiin Suomessa olevan arviolta noin 700 000 koiraa. Tämä luku ei ole juurikaan muuttunut — uutisotsikoista huolimatta — sitten 1980-luvun. Koirien määrä on melko lailla sama koko ajan. Suurin muutos on se, että eri koirarotujen välinen yleisyys on himpun verran tasaantunut. Siinä missä entisaikaan yleisimmät koirarodut Suomessa olivat ajokoirat, pystykorvat, noutajat ja muut metsästyskoirat niin nyt ovat yleisyydessä päätään nostaneet lemmikki- ja seurakoirat. Erot tasaantuvat.

Samalla tavalla erot eri rekistereiden kesken ovat tasaantuneet. Ennen, joskus 1970-luvulla Suomen kennelliitto ry, oli se yksi ja ainoa koirayhdistys Suomessa. Tässä tulee väistämättä mieleen vähän ns. kekkosen ajat mutta tilanne on nyt toinen. Meillä on Internet, globalisaatio ja ennen kaikkea tieto kulkee rajojen ja kielimuurien yli.

Ennen vanhaan Suomen rajojen sisäpuolella oli mahdollista olla välittämättä muun maailman menosta mutta sama ei onnistu enää yhtä helposti. On mahdollista, että saman palvelun tai jopa paremman palvelun saa vaikkapa maailman vanhimmalta ja suurimmalta työkoirajärjestöltä tai joltakin toiselta massiivisen ja jäätävän suurelta ja toimivalta yhdisyksteltä. Näitä riittää sekä idässä ja lännessä!

Tilanne on nyt vuonna 2018 se, että muissa kuin kotimaisissa yhdistyksissä on rekisteröity jo n. 25 % suomalaisista koirista. Tämä osuus kasvaa koko ajan, päivittäin. Nykyään on hyvin yleistä se, että suomalainen, hieno ja hyvin jalostettu rotukoira on rekisteröity jossakin maailman suurimmassa rekisterissä kuten UKC, ADBA, BFKC, AKC, TKC jne. Nämä ovat monen mielestä parempia ja mielipiteestä riippumatta jopa vanhempia kuin meidän kotimaiset vastineet.

Koiranomistajalle tämä on selvää pässin lihaa mutta asiassa saattaa tulla tenkkapoo kun asioi vakuutusyhtiön kanssa. Jostakin syystä jotkut meidän kotimaisista vakuutusyhtiöistä ovat tehneet jonkinlaisen diilin Suomen kennelliittor ry. -yhdistyksen kanssa. Vakuutusyhtiö antaa siis alennusta tai paremmat ehdot jos koiranomistaja liittyy tuohon yhdistykseen. Tämä harmittaa kovasti muiden yhdistysten jäseniä.

Tästä asiasta otetaan nyt selvää. Onko todellakin niin, että joitakin vakuutusyhtiöitä ei kiinnosta jopa yli 30 000 rotukoiran vakuutukset? Siis niiden hienojen koirien, jotka on rekisteröity muissa yhdistyksissä kuin tuossa yhdessä yhdistyksessä?

Tästä koiravakuutusasiasta on tulossa isompi artikkeli SATHY Uutiset -lehteen.
Tulossa arvokasta tietoa meille kaikille koiranomistajille!

Mahtava koiratapahtuma, kiitos!

19.08.2018 - Suuri ja jännittävä tapahtumapäivä (eilen) ylitti kirkkaasti kaikki odotukset. Yleisö-, osallistuja- ja vierailijamäärä oli satapäinen, koiria riitti yleisöön ja osallistumisiin. Vieraita ja koiria oli ulkomaita myöten. USA, Eesti, Venäjä... ja totta kai Suomi! Hyvä suomalaiset!

SATHY-rotuisia koiria oli amerikankarvatonterriereitä ja amerikankääpiöterriereitä. Paikalla oli myös todella mielenkiintoisia muita koirarotuja, olihan kyseessä United Kennel Club (UKC) virallinen kisapaikka. UKC on maailman suurin työkoirajärjestö.

Erikoissuuri ja sydämellinen kiitos lukuisille, salamannopeille Tuholaistorjunta- ja Nopeusjuoksukisaosallistjille. Huisi määrä vikkeliä koiria ja järkyttävän hyvät tulokset.

Tuloksia varmistetaan vielä. Kohta ilmestyy massiivinen määrä valokuvia, kisatuloksia ja raporttia.

Lisää infoa tulossa näille sivuille. Pysy kuulolla.

Tuholaistorjunta-kilpailut lauantaina 18.8.2018

04.08.2018 - Viralliset Tuholaistorjunta-kilpailut.

Tähän kisaan voivat osallistua pienet koirat: amerikankääpiöterrierit, amerikankarvatonterrierit, patterdalenterrierit.

Aika: lauantaina 18.8. kello 10.30.
Paikka: Kirkkonummi, Adlercreuzinpolku.

HUOMIO! Kyseessä iso koiratapahtuma, jossa paljon muuta mielenkiintoista. UKC-näyttely (tuomari USA:sta), Drag Race -kisa koirille, hupijuoksu, Tuholaistorjuntakisat, nopeusjuoksukisat, herkku-buffet (makkaraa, limua, kahvia…) ELÄINLÄÄKÄRin POP-UP-vastaanotto, rokotukset, kysymykset, diagnoosit (varaa aika etukäteen), ym ym.

TERVETULOA! VAPAA PÄÄSY!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Nopeusjuoksu-kilpailut lauantaina 18.8.2018

04.08.2018 - Viralliset Pienten koirien nopeusjuoku -kilpailut.

Tähän kisaan voivat osallistua pienet koirat: amerikankääpiöterrierit, amerikankarvatonterrierit, patterdalenterrierit.

Aika: lauantaina 18.8. kello 10.00.
Paikka: Kirkkonummi, Adlercreuzinpolku.

Osallistumismaksu ensimmäinen koira 15 €, seuraavat koirat á 10 €.
(Voi maksaa paikan päällä)

HUOMIO! Kyseessä iso koiratapahtuma, jossa paljon muuta mielenkiintoista. UKC-näyttely (tuomari USA:sta), Drag Race -kisa koirille, hupijuoksu, Tuholaistorjuntakisat, nopeusjuoksukisat, herkku-buffet (makkaraa, limua, kahvia…) ELÄINLÄÄKÄRin POP-UP-vastaanotto, rokotukset, kysymykset, diagnoosit (varaa aika etukäteen), ym ym.

TERVETULOA! VAPAA PÄÄSY!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koira etsii kotia - koti löytynyt!

22.06.2018 - Lisäys ( 3.7.) tähän uutiseen: Koira on nyt omassa kodissa, kiitos kaikille kotiehdokkaille! Kiitos!

Nyt etsii omaa kotia kovasti omiansa rakastava pitbulli tai pitbullin kaltainen, leikkaamaton uros. Koira on nyt 4-vuotias.

Lue lisää SATHY Rescue-sivulta.

Jos tiedät hyvän kotiehdokkaan koiralle niin laita sähköpostia, kiitos!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koirien Drag Race?

28.05.2018 - Mikä on koirien DRAG RACE? Kiihdytyskilpailu? Kyllä! Juuri sitä.

Koirien Drag Race on sukua Nopeusjuoksulle, Flat Race, Dirt Race ja monelle muulle kisalle. Drag Race on United Kennel Clubin lanseeraama ja ylläpitämä kilpajuoksu pienille työkoirille. United Kennel Club, UKC, on maailman vanhin ja suurin työkoirayhdistys, jonka perusti herra nimeltään Chauncey Zachariah Bennett.

Herra Bennett oli lopen kyllästynyt American Kennel Clubin (AKC) näyttelyhömpötyksiin ja hänen mielestään hommassa ei ollut mitään tolkkua. Paksut plösö muka-työkoirat hallitisivat näyttelykehiä ja Bennet pelkäsi oikean työkoiran jäävän kokonaan paitsioon. Tämä tapahtui jo 1800-luvun lopulla ja nyt reilusti yli 100 vuotta myöhemmin UKC ja sen kaltaiset työkoirayhdistykset ovat saaneet aivan uutta tuulta purjeisiin.

Työkoirayhdistysten myötä myös TYÖKOIRAHARRASTUKSET ja -kisat, kute Drag Race, ovat koko ajan suositumpia. Ilmeisesti on hauskempaa tehdä koiran kanssa jotakin kuin vain patsastella ulkomuotonäyttelyssä? Tämä oli epäreilusti kirjoitettu, koska koiranäyttely on hyvä harrastus siinä missä muutkin. Itse asiassa koiranäyttelytoiminnassa on monta eri ulottuvuutta, jotka ovat todella mielenkiintoisia ja imaisevat helposti mukaan harrastukseen.

Drag Race -kisassa koirat, pienikokoiset rodut, lähtevät kukin omasta lähtölaatikosta. Koirien edellä karkaa viehe, jota vedetään sähkömoottorilla juuri siten, että koirat eivät saa sitä kiinni. Kullakin osallistuvalla koiralla on varmuuden vuoksi kuonokoppa ja voittajan tunnistamisen helpottamiseksi kaulassa värillinen kauluri. Kun koirat juoksuradan lopussa vilahtavat maaliviivan ohi niin värillisestä kaulurista näkee mikä koira on voittaja. Nopein koira on voittaja.

Osallistumiskynnys Drag Race -kisaan on verraten matala. Useimmat koirat äkkääväät Drag Race -idean jo ensimmäisellä tai toisella osallistumiskerralla. Jos osallistuva koira on UKC-rekisteröity niin kisatulos virallisissa kisoissa rekisteröidään aina myös United Kennel Club -rekisteriin. Mukana on jo nyt monen monta suomalaista koiraa.
Tällå hetkellä suomalaisista koirista voitokkaimpia ova amerikankääpiöterrierit ja amerikankarvattonterrierita.

Tällä hetkellä SATHY ei järjestä koirien Drag Race -kisoja mutta Suomessa on todella hyvä mahdollisuus osallistua koirien virallisiin Drag Race -kisoihin. Näitä kilpailuja järjestää eurooppalainen ETFTA-yhdistys, joka on todella tiiviissä yhteistyössä UKC:n kanssa. ETFTA:lla on omat, viralliset tuomarit, jotka valvovat kisoja ja tällä tavalla myös kisatulokset ovat aina virallisia ja koko maailman kattavia.

Alkukesän ja kesän 2018 aikana amerikankääpiöterrieriyhdistys, ETFTA, järjestää usemmana koirien Drag Race -kisan. Jos sinulla on sopiva koira ja mielenkiintoa niin osallistu!

Lue lisää DRAG RACE -kisoista, tästä linkistä.

Lue lisää ETFTA-yhdistyksesta, tästä linkistä.

Lue lisää UKC-yhdistyksestä (englanniksi), tästä linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SHOP SATHY avattu

23.05.2018 - Yhdistyksen oma kauppa jäsenille, kannattajajäsenille ja aivan kaikille.

Tulossa on koiratarvikkeita, pantoja, taluttimia, leluja, kaikenlaista uutta, ylijäämävarastosta ja lahjoituksena saatua.
SHOP SATHY on yhdistyksen oma puoti.

Huomaa, että shoppi-sivulla jäsenet saavat ilmoittaa myytävistä koiratarvikkeista kaikille kiinnostuneille.

Sivuilla on myös yhdistyksen omia koiratarvikkeita, lehtiä, tarvikkeita, kannatustuotteita ja kaikenlaista mielenkiintoista. Shoppiin on tarkoitus lisätä kaikenlaista tarpeellista ja hyödyllistä ehdottoman alihintaan. Kaikille koiraharrastajille!

Shoppi-ehdotuksia voi laittaa sähköpostitse. Katso http://shop.sathy.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Vanhoja jäsenlehtiä myynnissä

01.05.2018 - Lehtiä painetaan melko tarkasti aina jäsenmäärän mukaan. Ylimääräisiä vanhoja lehtiä on kuitenkin aina joskin rajoitetusti.
Jos haluat tilata tai ostaa vanhan numeron niin se on mahdollista, laita viestiä ja kerro mikä lehti kiinnostaa.

Katso jo ilmestyneet lehdet (ja tulevat lehdeet) sivulta http://www.sathy.fi/sathylehti.html

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koirien määrä Suomessa

24.04.2018 - Suomessa on paljon koiria, koska suomalaiset tykkäävät koirista. Aina välillä tästä on juttua myös uutisissa.
Ihmeellistä on kuitenkin se, että itse asiassa Suomessa on yhtä paljon koiria per asuka kuin monessa muussa länsimaissa. Siis ainakin noin suurinpiirtein. Suomessa on huomattavasti vähemmän koiria kuin Yhdysvalloissa ja suurinpiirtein saman verran kuin Ruotsissa tai Ranskassa.

Yhdysvalloissa arviolta n. 94,2 miljoonaa koiraa ja n. 325,7 miljoonaa asukasta. Eli 1 koira per 3 asukasta.
Iso-Britannia, n. 9 miljoonaa koiraa ja ihmisiä 65,6 miljoonaa. Koiria on 1 per 7 ihmistä.
Ranskassa on n. 8,1 miljoonaa koiraa ja n. 64,9 miljoonaa ihmistä, siis 1 koira per 8 asukasta.
Suomessa arviolta n. 700 000 koiraa ja n. 5,6 miljoonaa asukasta. Eli 1 koira per 8 asukasta.
Ruotsi, arviolta n. miljoona koiraa ja n. 9,9 miljoonaa asukasta. Eli 1 koira per 10 asukasta.

Toinen merkittävä asia on se, että koirien määrä on oikeastaan pysynyt melko lailla samana vuosien varrella. Muita muutoksia on tapahtunut ja jotkut koiramuutokset johtuvat siitä, että ihmiset asuvat enempi kaupungeissa kuin ennen. Kaupungistumisesta on seurauksena se, että tarve metsästys-, paimen-, pystykorville ja isokokoisille ja muille maaseudulla hyväksi havaituille koirilla saattaa olla vähempi tarvetta kaupungissa. Kaupungissa kätevämpi saattaa olla koira, joka on pieni- tai keskikokoinen, ei ehkä omaa metsästysviettiä jne. Joka tapauksessa kun ihmisten asuinympäristö muuttuu niin sillä saattaa olla vaikutusta minkä tyyppisiä koiria hankitaan.

Tiedonkulku on vapautunut. Nykyään on Internetti, valemedia, sosiaalinen media ja vaikka mitä. Voi jopa olla, että suomalaiset uskaltavat nykyisin puhua vieraita kieliä paremmin kuin ennen. Tästä on seurannut se, että tieto muista ja vähemmän tunnetuista koiraroduista leviää nopeammin ja helppommin kuin ennen. Enemmän vaihtoehtoja. Valveutununeelle koiranomistajalle on siis tarjolla enemmän valinnanvaraa ja tuosta seuraa se, että eri rotujen välinen suosio tasaantuu.

Liikkuminen on lisääntynyt. Ihmiset matkustavat enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja sama koskee koiria. Vaikka määräykset ovat osin tiukentuneet niin koiran hankinta kaukomailta ei todellakaan ole kummoinen temppu.

Kaiken kaikkiaan, koiranomistajat elävät nyt sellaisia aikoja, että on helppo hankkia juuri sellainen koira kuin mitä itse haluaa. Ei ole enää samalla tavalla riippuvainen vaikkapa yhdistyksistä tai ns. asiantuntijoista. Hyvä juttu!

Se mikä kummastuttaa on se, että toimittajat ja lehdistö menee siihen retkuun, jossa Suomen kennelliitto ry. hädissään yrittää betonoida oman asemansta. Esimerkiksi otsikko »Näin monta koiraa Suomessa on – liian isot luvut saivat Kennelliiton huolestumaan», lue juttu tästä linkistä.

»…Se olisi merkinnyt sitä, että Suomessa olisi alkuperältään tuntemattomia koiria merkittävästi enemmän kuin on arvioitu. », kertoo tuo yhdistys.

On aika ihmeellistä, että menee aivan sukkana läpi väittämä, että jos koira on rekisteröity johonkin muualle kuin vaikkapa tuohon yhdistykseen niin alkuperä olisi jotenkin tuntematon. Totta kai, kyse on isoista rahoista. Esimerkiksi Suomen kennelliitto ry. rahastaa keskimäärin n. 65 euroa rekisteröintimaksuja per jokainen koira, pentu, aikuinen. Jos tuossa yhdistyksessä rekisteröidään vuodessa n. 60 000 koiraa niin vuosittainen summa on arviolta 4 000 000,00 euroa (ALV 0). Kyllä tuosta rahasta kannattaa taistella ja pitää möykkää.

»Kennelliiton rekisterissä on noin 510 000 elossa olevaa koiraa, joiden kasvattaja, vanhemmat ja terveys tunnetaan…», jatkaa kyseisen yhdistyksen edustaja.

Tässä siis ilmeisesti yritetään antaa ymmärtää, että jos koira on rekisteröity vaikkapa United Kennel Clubissa (maailman suurin työkoirajärjestö), AKC:ssa (maailman suurin kennelyhdistys) tai TKC:ssa (maailman vanhin kennelyhdistys) niin koira on jotenkin mahdollisesti vaarallisen sairas tai riski omistajalle. Mielenkiintoista.

Omituista on kuitenkin se, että lehdistö ja toimitukset puffaavat tuollaisia kyseenalaisia juttuja.


Pärjääkö koira pakkasessa?

20.02.2018 - Pärjääkö koira pakkasessa?

Lyhyesti sanottuna, kyllä. Siinä missä ihminen – suomalainen, vilukinttu konttorityöntekijä helposti saa vilunväristyksiä jo alle +10° C asteen kesäkeleissä niin koiralle tämä ei merkkaa vielä mitään. Tämä riippuu koirasta. Ei koirarodusta, turkista, koosta tai muusta vaan tämä riippuu yksilöstä.

Ihmeellistä kyllä mutta tässä on pajon mukana myös ihmisen mielikuvitus ja mielikuva. Ei ole harvinaista, että maantiellä kulkevasta autosta soitetaan hälytyskeskukseen koska nähdään koira, hevonen tai muu eläin ulkona pihalla tai niityllä ja omasta mielestä tuo eläin kärsii tai palelee. Eläimen omistaja ja eläin itse saattaa olla aivan eri todellisuudessa.

Voiko pakkaseen tottua?
Kyllä voi. Aikoinaan eräs tutkija huomasi, että Etelä-Amerikan eteläisellä rannikolla, Tulimaalla, elli koko joukko alkuasukkaita, joilla ei ollut minkäänlaisia asumuksia, majoja tai asuntoja. Illan tullen alueen alkukasukkaat sytyttivät nuotiot ja kävivät nukkumaan nuotion ympärille. Illan ja yön myötä tuli sammui, tuli yöpakkaset ja kylmä mutta ei siinä mitään. Aamulla alastomat alkuasukkaat heräsivät aamupakkasessa, sammuneen nuotion ympäriltä, verryttelivät kylmästä kankeat raajansa ja ryhtyivät päivän askareisiin.
Itse asiassa tästä syystä tuo alue on saanut nimenstä Tulimaa koska jos aikoinaan purjehti Etelä-Amerikan eteläkärjen rannikkoa myöten niin pystyi näkemään lukuisat alkuasukkaiden nuotiot pimeässä yössä. Tulimaa.

Myöhemmin, ilmeisesti tämä sama tutkija, pestasi joukon opiskelijoita kokeiluun. Kokeilussa nukuttiin yö teltassa, ilman makuupussia, pelkissä alusasuissa ilman lämmitystä. Lämpötila oli jossakin nollan tienoilla. Ja kas, kumma kyllä, tähän kylmään tottui. On siis täysin mahdollista tottua kylmään. Onko kyseessä karaistuminen niin siitä ei ole tietoa.
Jokainen meistä, joka ulkoilee enemmän huomaa saman. Jos ulkoilee paljon niin sitä suhtautuu ehkä jopa järkevämmin eri ilman aloihin ja lämpötiloihin.
Täsmälleen sama koskee eläimiä ja myös koiria. Ystävälläni on kenneli ja hienot ulkotarhat. Tällä samaisella kasvattajalla on koko joukko koiria, isoja ja pieniä, jopa kääpiökokoisia pieniä koiria. Kaikki koirat ovat pääsääntöisesti päivät ulkona, omissa koiratarhoissaan. Tarhoissa on koirankopit ja tarvikkeet.

Merkillepantavaa on, että nämä koirat ovat huomattavasti parempiturkkisia kuin heidän kaupungeissa asuvat lajitoverit. Syy tähän on melkoisen selvä. Kesällä on totta kai kiva olla ulkona, valoisaa ja lämmintä. Loppukesästä illat pimenevät ja iltaa kohden lämpötilat laskevat. Muutos ei ole iso mutta joka päivä syksyä kohden tilanne muuttuu. Koirat muuttuvat myös, eikä asiassa ole mitäänihmeellistä. On mukavaa olla ulkona. Raikas ilma, virikkeitä ja toimintaa. Kun vuodenaika on jo joulukuu tai ehkä jopa tammikuu niin ero tällaisella ulkoilevalla reipaskoiralla on huomattavan suuri verrattuna ympäri vuorokauden sisällä, neljän seinän keskellä +22°C sisäilmassa lötköttävällä kaverilla. Toisella on paksu ja raikas turkki, toinen taas on sopeutunut köllöttelemään sohvalla. Olisi suuri virhe heittää tämä sisäkoira ulos pakkaseen, aivan kuten olisi liikaa vaatia ulkoiluun tottuneen ulkona viihtyvän koiran sopeutumaan passiiviiseen sisäoloon. Tämä muutos tapahtuu yllättävän nopeasti, molempiin suuntiin. Sisäkoirasta saa ulkoilevan koiran muutamassa viikossa. Ja ulkoilevasta reipas koirasta saa täysverisen kaupunkilaisvilukinton alle kuukaudessa.

Villieläimet antavat hyvä mittakaavan ja vertailukohteen. Ulkona on kovimpina pakkaskeleinäkin aivan nakupelleinä pieniä lintuja, jyrsijöitä, matelijoita ja vaikka minkälaisia ötököitä. On suorastaan ihmeellistä miten nämä selviävät todella kovista pakkasista, täysin ilman meidän ihmisten apua. Näihin verrattuina paksu ja hyvinruokittu kotikoira on melkoisessa ylilyöntiasemassa – vaikka joutuisi odottamaan emäntäänsä kaupan edustalla puoli tuntia tai pidempään.

Vielä enemmän jonkinlaista mittakaavaa antaa ystäväni ankat ja kanat. Nämä eivät tietenkään ole monikymmenkiloisia paksuja ja reheväturkkisia koiria mutta kuitenkin antaa jonkinlaista ajatusta. Nimittäin, nämä kaksijalkaiset kaverit kävelevät omasta tahdostaan pakkasessa ja lumihangessa, paljain räpylöin ja ottavat lumikylpyjä. Siis jopa kovemmassa kuin kymmenen asteen pakkasessa. Tämä herätti jotakin pientä ajatusta kun aidan toisella puolella katselijana oli palttooseen kääritty paksu bulldoggi. Ehkä tuo pakkanen ei olekaan niin kauhea juttu?

Eikä tuossa vielä kaikki. Mikä on todellinen talvi Suomessa? Jossakin oli tilasto suomalaisesta talvesta. Tämä oli siis ennen kuin media alkoi höpöttämään ilmastonlämpenemisestä, joka nykyään on nimetty ilmastonmuutokseksi. Talvet ovat siis toistaiseksi olleet täsmälleen samanlaisia ja siksi voikin tutkia millainen on suomalainen talvi. Hämmästyttävää on se, että Suomessa talvi ei ole erityisen kovat tai edes runsasluminen. Ehkä syynä on golf-virta? Etelä-Suomessa talven keskilämpötila on +4°C. Ei jääkarhuja. Verrattuna vaikkapa pereinteiseen mannerilmastoon, Siperia tai Texas, niin täällä Suomessa talvet ovat leutoja. Siis todellakin, suomalaiset talvet ovat aina olleet leutoja ja tulevat niin myös olemaan.

Tästä huolimatta voi olla kylmä. Kylmä ei ole pelkästään lämpötila vaan myös tuuli ja kosteus. Tämän tietää jokainen, joka on vieraillut Helsingissä. Helsinkiläinen itse ei ehkä edes huomaa tätä mutta Helsingin luihin ja ytimiin pureutuva merituuli kohtuullisen pienellä pakkasella todella saa aikaan kylmän tuntua, joka on vertaansa vailla. Lappeenrantailainen monen kymmenen kuiva pakkaskeli ei ole mitenkään verrattavissa rannikkoseudun vihmaan. Rannikko aikaansaa sen, että ilmassa on kosteutta. Tämä kosteus läpäisee aivan eri tavalla paksunkin villakerroksen, tai koiranturkin, kuin mitä kuiva pakkasilma tekee.

Koiralla on ihmiseen verrattuna vielä yksi huomattava etu, koira on matalempi. Ihminen on yllättävän korkea hujoppi. Siitä on etuja, näkee pitkälle. Huono juttu on se, että huipulla tulee. Kun ihminen kävelee vihmaa, tuulta ja pyryä vastaan niin koira – siinä 20 - 50 cm korkeudella – etenee mukavassa tyynessä ja suojassa. Tätä voi kokeilla seuraavalla lenkillä tuulessa ja pyryssä, mene kyykkyyn tai istu alas, hämmästyttävän suuri ero.

Onko eri koiroduilla eroja? Kyllä on. On selvää, että on koirarotuja, jotka sopivat erikoisen hyvin todella kylmiin ja haastaviin olosuhteisiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lyhytkarvainenkin koira on verrattavissa lähinnä ihmiseen, jolla on päällään kerrasto ja pilkkihaalari. Ei ollenkaan paha. Ei saa aliarvioida koiran omaa »kerrastoa» ja »pukeutumista“.

Merkittävä asia koiran kylmänkestävyydessä on ihmeellistä kyllä ihmisen oma mielikuvitus ja mielikuva. Ihminen helposti projisoi omia mielikuviaan näkemäänsä ja tukee sillä tavalla omaa näkemystään. Jos vaikka näkee pienen koiran, joka tärisee niin koiria tuntematon helposti kuvittelee koiran palelevan (vaikka tärinä voi olla jännitystä, pidättäytymistä), ja jotta tämä ihminen saisi itselleen paremman mielen niin vaatii asialle tehtävän jotakin.

Koirille on olemassa koko joukko todella hienoja ja toimivia lämpöasusteita. Haalareita, loimia, töppösiä, pipoja, hattuja ja vaikka mitä. Aina ei ole kyse siitä, että asusteesta olisi lämpöarvoa koiralle vaan kyse on enemmänkin siitä, että koiran omistajalle tulee tunne siitä, että koiralla on nyt lämpimämpi. On olemassa loimia, joiden läpi puhaltaa räntä ja vihma. Tai ehkä joissakin on tarkoitus se, että sivulliset ohikulkijat näkevät, että nyt koiralla on loimi? Tai verhotaan ylipainoista koiraa, vähän kuin paksu uimari on tooga päällä kylpylässä?

Koirat pärjäävät hyvin pakkasessa. Varsinkin SATHY-rotuiset työkoirarodut ovat kuin kotonaan ulkona, melkein missä tahansa kelissä. Rodusta riippumatta suuri ero on koirayksilöissä. Aivan kuten meissä koiranomistajissa niin joukossa on vilukinttuja ja vaikka minkälaista kaveria. Siinä missä jollakin on kuuma niin toinen palelee.
Jos haluat ulkoilla kylmällä kelillä niin totuta itsesi ja koirasi. Ulkoile säännöllisesti, kaikilla keleillä. Kun vuodenajat muuttuvat niin koira ja omistaja ehtii hyvin mukaan säänvaihteluihin.


Helsingin eläinsuojeluyhdistys, HESY, varoittaa: Pakkanen puree kissan häntää ja korvia eikä tiettyjä koiria saa jättää ulos hetkeksikään

Kovat pakkaset piinaavat myös lemmikkieläimiä, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy.

Yhdistys on erityisen huolissaan kylmillä keleillä pitkään ulkona pidettävien ja ulos hylättyjen lemmikkien hyvinvoinnista. Pahimmillaan kovat pakkaset voivat aiheuttaa eläimelle pakkasenpuremia ja jopa vaarallisen hypotermian.

Esimerkiksi eri koirarodut kestävät pakkasta eri tavoin.

Pitkäkarvaiset alkuperäisrodut, kuten huskyt ja lapinporokoirat, kestävät kylmää hyvin, ja niitä voidaan pitää talvisin kohtalaisia aikoja ulkona, toteaa Hesyn tiedotteessa puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

– Lyhytkarvaiset rodut, kuten suomenajokoirat, dobermannit ja mopsit, eivät sen sijaan kestä pakkasta juuri lainkaan, eikä niitä saa jättää ulos kauppojen eteen edes ostosten ajaksi saatikka ravintolan eteen odottelemaan illanistujaisten päättymistä, hän huomauttaa.

Eläinsuojelulaki määrää, että ulkona saa ympärivuotisesti pitää vain sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen.

Ongelmia aiheuttavat kuitenkin lain tulkinnanvaraisuus ja valvonnan vaikeus.

Hesy kehottaa lemmikinomistajia siirtämään eläimet kovilla pakkasilla sisätiloihin ja suojaamaan lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat takeilla lyhyilläkin ulkoilulenkeillä.

Koiran tassuihin kannattaa laittaa lisäksi talvella tossut, jotka suojaavat sitä samalla tiesuolalta.

Pakkasenpuremia ilmaantuu eläimille, jotka altistuvat kylmälle ilmalle pitkään.

Paleltumien syntyminen on kehon selviytymiskeino äärimmäisissä olosuhteissa. Kun eläin on kauan kylmissään, sen verenkierto muuttuu ja veri virtaa tärkeisiin elimiin kuten sydämeen, keuhkoihin, maksaan ja munuaisiin. Samalla veren virtaaminen kehon uloimpiin osiin – kuten korviin, häntään ja tassuihin – pysähtyy, mikä voi aiheuttaa kuolioita, joiden seurauksena esimerkiksi kissan korvan kärjet voivat irrota.

Hesylle tulee joka talvi kissoja, joilla on paleltumavammoja korvanlehdissä tai hännässä. Yhdistyksen hoitoon on kerran tuotu myös kissa, joka oli jäätynyt vatsakarvoistaan maahan kiinni.

Jos ulkona tapaa paukkupakkasilla ilman omistajaa harhailevan koiran, kissan, kanin tai muun lemmikkieläimen, se on paras ottaa ensin lämmittelemään sisätiloihin ja viedä sitten paikkakunnan löytöeläintalolle.

Niille sijoilleen jätetyn eläimen kohtaloksi voi koitua hypotermia, jossa sen ruumiinlämpö laskee vaarallisen alhaiseksi. Kun eläimen keho menettää enemmän lämpöä kuin pystyy sitä tuottamaan, elintärkeiden elinten toiminta heikkenee. Ilman ensiapua ja eläinlääkärin hoitoa eläin voi lopulta kuolla elinten toiminnan lopulta pettäessä.

Koirien salakuljetusta

11.02.2018 - Sathy on paljon tekemisissä tuontikoirien kanssa. Syy siihen on se, että kaikki nämä sathy-rotuiset koirat ovat Suomessa kovin vähälukuisia ja jopa kotimaisilla koirilla on lähisukulaisissa ulkomailta tuotuja vanhempia. Onhan kyseessä todellakin amerikkalaisperäiset työkoirat. Tästä syystä koirien maahantuonti ja usein myös maasta vienti on yhdistyksen jäsenten ja puuhastelijoiden hyvässä tiedossa.

Jostakin syystä tuntuu siltä, että monirotuisten koirien, löytö- ja kulkukoirien, kodittomien koirien maahantuonti Suomeen on lisääntynyt. Ilmeisesti kyse on siitä, että suomalainen koiraharrastaja pelastaa toiminnallaan ulkomailla olevan reppanan. Vaikuttaa myös siltä, että tämä tuonti tapahtuu välimeren maista, ehkä myös entisistä itä-blokin maista.

Asia on varmasti eettisesti hyvä ja ystävällinen mutta löytökoirien tuontiin liittyy ilmeisesti myös vaikeuksia ja ongelmia, ehkä jopa riskejä. Aikaisemmin on ollut keskustelua mahdollisista sairauksista, on epäilty myös koiran alkuperän olevan kyseenalainen, ts. tuotetaan löytökoiria, tai on kenneli, joka tuottaa rescue-koiria. Jotkut epäilevät kyseessä olevan jonkinlaisen bisneksen, jolla kusetetaan hyväuskoisia, suomalaisia koiraharrastajia.

Uusi näkökulma koiran tuontiriskeihin on suomalainen oikeuslaitos. Uutisissa kerrottiin, että koiraharrastaja-avopari sai lähes 3 000 euron sakot koiran salakuljetuksesta. Tiedossa ei ole koko jutun taustoja mutta tässä juttu lyhyesti:


»Avoparille sakot kulkukoiran salakuljetuksesta – maksettavaa lähes 3 000 euroa

PORVOO | Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 43-vuotiaan naisen ja 36-vuotiaan miehen salakuljetuksesta sakkoihin.

Naisen tuloilla 30 päiväsakon hinnaksi tuli 180 euroa ja miehen kohdalla 20 päiväsakon hinnaksi 2 800 euroa.

Oikeus katsoi porvoolaisen avoparin syyllistyneen huhtikuussa 2013 kreetalaisen kulkukoira Rosebudin salakuljetukseen Kreetalta Suomeen.

Koiran maahantuonnissa olisi kuulunut noudattaa kaupallista tuontia koskevia säännöksiä. Koiralla ei ollut mikrosirumerkintää, eikä säädetyistä rokotuksista ja lääkityksistä ollut todisteita.

Vaikka kyse oli vain yhdestä koirasta, piti oikeus tekoa suunnitelmallisena. Sekä koiran hankkinut nainen, että sen passillaan Suomeen tuonut mies olivat syyllisiä.

Käräjäoikeus hylkäsi pariskuntaan kohdistuneen syytteen eläinsuojelurikoksesta, koska ei ollut näyttöä, että koira olisi kärsinyt kuljetuksesta koneen ruumassa. Näin ollen oikeus ei määrännyt heille myöskään eläintenpitokieltoa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.»


Lue koko juttu täältä >> Helsingin Uutiset

Hyvää uutta vuotta 2018

29.12.2017 - Hyvää uutta vuotta 2018 kaikille koiraharrastajille ja lemmikin omistajille. Pitemmittä puheitta vuonna 2018 on tulossa kaikenlaista kivaa ja mukaa koira-asiaa.
Hyvää uutta vuotta!

Varo ekinokokkia

01.11.2017 - Koirilla, kaikilla koirilla, on loisia. Vaikka koiran madottaisi niin kohta sillä on taas jotakin loisia. Eikä kaikki loishäätölääkkeet tepsi kaikkiin loisiin.

Jos koira syö jänön papanoita niin se saa melko varamsti isospora canis -suolistoloisia. Terveellä koiralla tämä ei juuri haittaa mutta heikkokuntoisella koiralla loiskuorma on turha ja jopa liikaa. Tämä isospora on siitä huono, että ei lähde matolääkkeillä mutta kylläkin esim sulfalla.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan koirillamme yleisimmät sisäloiset ovat suolinkainen (Toxocara canis, Crenosoma vulpis), hakamato (Uncinaria stenocephala), lapamato (Diphyllobothrium latum), heisimato (Mesocestoides spp.) ja alkueläimistä Isospora-lajit ja Giardia canis. Lisäksi tuontikoirilla on todettu myös muita sisäloistartuntoja. Kullakin loislajilla on sille ominainen elinkierto, joka määrittää miten, ja monenko välivaiheen kautta kyseinen loinen kehittyy munasta aikuiseksi loiseksi.

Jos koira - tai koiranomistaja - pelehtii kissojen kanssa niin takuuvarmasti saa Toxoplasma gondii -nimisen itiöeläimen. Suomessa todetaan ihmisillä vuosittain 30–50 synnynnäistä toksoplasmoositapausta.[2] Yleensä tartunnan saanut lapsi on aluksi oireeton, mutta myöhemmin voi alkaa ilmetä ainakin näkö- ja silmävaurioita. Vauriot koskettavat monesti myös kuuloa ja koko aivoja, ja joskus sairauteen liittyy kehitysvammaisuutta, vesipäisyyttä, lihasvelttoutta ja kouristelua.

Ulkomailla koira voi saada astetta tykimpiä loisia. Paha on kohtuuyleinen sydänmato, jota taitaa olla jo niinkin pohjoisessa kuin Saksassa. Ainoa tapa häätää sydänmato on ivermektiini. Ivermektiini on sathy-rotuisille koirille turvallinen mutta collie-rotuisille (lassie, skotlanninpaimenkoira) tappava. Hoitamattoman sydänmato johtaa koiran kuolemaan.

Eikä tuossa kaikki, Suomessa ei elä eikä viihdy ekinokokki mutta jo Virossa niitä on. Ekinokokki on heisimato, jonka pääisäntiä ovat koirat ja punaketut. Sitä ei ole tavattu Suomessa ketuissa eikä muissakaan villeissä lihansyöjäeläimissä.

Suomeen tuotaessa koira tulisi aina ekinokokki-loishäätää mutta on olemassa pelko, että aina näin ei tapahdu. Teoriassa tuontikoirasta voisi ihmiseen tarttua ekinokokki, joka voi aiheuttaa ihmisellä ongelmia. Maksaan muodostuu epäsäännöllisistä onteloista koostuva kysta, joka kasvaa epätarkkarajaisesti ja invasiivisesti ympäröivään kudokseen. Tauti tuhoaa maksakudosta ja voi lähettää myös etäpesäkkeitä syövän tapaan.

Keski-Euroopassa loista esiintyy eläimissä paikoin paljon, mutta Fennoskandian maat ovat tähän asti olleet siitä vapaita. Vastikään loisia löydettiin ensimmäistä kertaa Etelä-Ruotsissa pyydetyn ketun suolistosta. Myyräekinokokkia esiintyy myös Virossa ja Venäjällä Arkangelin alueella ja todennäköisesti Pietarin ympäristössä. Suomesta loista ei laajoista myyrä- ja kettuseurannoista huolimatta ole koskaan tavattu.

Madottakaa siis koiranne!


Katso lisätietoja tästä uutisesta


Opas koiran raakaruokinnasta

19.10.2017 - Tiesitkö, että koira on lihansyöjä ja se voi parhaiten kun se saa ravinnokseen pelkästään eläinperäisiä tuotteita. Lihaa, luita, rustoja ja eläinrasvoja.

Koiralle hyvää ruokaa on sellainen, että mitä enempi ruoassa on lihaa, luita, rustoja, eläinperäisiä rasvoja, sisäelimiä ja muita eläinperäisiä tuotteita, sitä parempi. Monipuolisesti.Parhaimmillaan raakaruoka on lihaa, luita, rustoja, eläinrasvoja, sisä- ja muita elimiä. Ei kypsennettynä vaan raakana. Täl- laista raakaruokaa ei tulisi pilkkoa tai hienontaa liikaa koska karkeammalla koostumuksella saadaan lisäksi myös hyvä ja terveellinen rakenne ruoalle. Koira, joka saa järsiä luita ja rustoja, on tyytyväinen. Ham- paat ja ikenet pysyvät erittäin hyvässä kunnossa. Hampaisiin ei keräänny plakkia, koiran hengitys on raikas.

Lataa raakaruokintaopas täältä >> http://www.sathy.fi/documents.html

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Treenikausi lähestyy

18.09.2017 - Kesän rientojen jälkeen lähestyy kausi kun ehtii osallistua kaikenlaiseen kivaan viikonloppukivaan. SATHY on käynnistämässä useampia juttuja, joihin koiranomistaja voi osallistua.

Ensimmäiseksi käynnistyi uusi kausi terapiakoirille. Nyt koulutetaan mm. juniori-koiria ja uusia handlereita. Tästä lisää terapiakoirasivulla.

Tuholaistorjunnassa on uutta puhtia. Vähän aikaa sitten oli kisat ja nyt on käynnistymässä treeni-kausi. Treenit ovat hauskat, kivat ja helppo osallistua. Tarkoitus on, että treenejä järjestetään vähän eri paikkakunnilla.
Katso lisää Tuholaistorjunta- ja treeni-sivulta.

Seuraavana vuorossa on Petojahti. Tästä lisää kohta. Kats Petojahti- ja treeni-sivulta uutisia.

Suunnitelmissa on myös Taakanvetotreenit mutta tämä treeniohjelma on vielä alkutekijöissä. Lisää uutisia tulossa.

Koira pitää terveenä - kirjoittaa uusin Tekniikan Maailma

02.09.2017 - Uusimmassa Tekniikan Maailma -lehdessä on massiivisesti juttua autoista, puhelimista ja muista tekniikan kommervenkeistä. Näiden tekniikkajuttujen lisäksi on aivan super-hieno artikkeli koiran terveysvaikutuksista.

Tekniikan maailman jutussa kerrotaan arvovaltaisessa Journal of Epidemiology ja Communal Health -lehden artikkelista näin:

Koira pitää terveenä
Nyt se on oikein tutkittu: koiran hankkiminen on yksi tehokkaimmista tavoista estää kansalaisen muuttuminen sohvaperunaksi esimerkiksi ikääntymisen myötä.
Journal of Epidemiology and Communal Health -lehden artikkelissa havaittiin, että koiraa ulkoiluttavat harjoittivat jopa sateisina päivinä ulkoilmassa enemmän liikuntaa kuin muut samanikäiset kansaliaset keskimäärin edes aurinkoisina ja kauniina päivinä.
Koirista on havaittu olevan muutakin terveyshyötyä: esimerkiksi lapsuusiän eli ykköstyypin diabeteksen todennäköisyys on keskimääräistä pienempi perheissä, joissa on koira. Syyksi arvellaan sitä, että koira pitää lapsen puolystysjärjestelmän hyvässä iskussa ja terveellä tavalla aktiivisena.

Journal of Epidemiology ja Communal Health -lehden julkaisemasta tutkimuksesta selviää paljon mielenkiintoisia asioita. Tutkimukseen osallistui 3 123 henkilöä, joista noin viidennes oli koiranomistajia ja ulkoiluttivat koiraansa vähintään kerran päivässä. Koiranomistajien ulkoiluun vaikuttivat sää- ja muut olosuhteet käytännössä ei ollenkaan.

Tekniikan Maailma -lehden kotisivut löytyvät tästä linkistä, klikkaa tästä.

Journal of Epidemiology ja Communal Health -lehden julkaisema tutkimus löytyy tästä linkistä, klikkaa tästä.

Teksasilaiset pelastavat lemmikit hirmumyrskystä

30.08.2017 - Meillä suomalaisilla on paljon koiria ja muutenkin pidämme hyvää huolta koirista. Suomessa on yksi koira jokaista seitsemää ihmistä kohden. Paljon koiria siis.

Hämmästyttävää on se, että Yhdysvalloissa on vielä enemmän koiria lemmikkeinä. Suhteessa koiria on siellä tuplasti, yksi koira jokaista kolmea ihmistä kohden.

Elokuun lopulla Texasiin iski hirmumyrsky Harvey ja se aiheutti paljon tuhoa. Myrskyn seurana tuli paljon rankkasateita ja vettä tulvi kovasti. Ihmisiä jouduttiin pelastamaan veneillä omista asunnoistaan. Pelastushenkilökunta on kertonut, että lähes jokaisen kuiville turvaan pyrkineen ihmisen mukana on ollut kissa, koira tai muu lemmikki mukana. Kaveria ei jätetä!

Monen SATHY-koirarodun alkuperä on juuri tuolla päin maailmaa, Yhdysvaltojen etelävaltioissa. On mukava nähdä, että koirista pidetään huolta hädän keskellä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Yhä enemmän eläimiä laittomasti Suomeen

21.08.2017 - Ilmeisesti eläinten ja koirien laiton maahantuonti Suomeen on hot topic. Ainakin sen mielikuvan saa uutisoinnista ja virkamiesten lausunnoista. Luultavasti tuohon laittomaan maahantuontiin ja rescue-koirien tuontiin liittyy osittain ns »helppo raha», ei siis suomalaisille mutta ulkomaailaisille. Suomessa elintaso on yksinkertaisesti juuri tarpeeksi korkeampi kuin vaikkapa Baltian maissa tai Välimeren maissa ja se riittää siihen, että noissa maissa koiran vienti Suomeen tulee houkuttavaksi.
Suomessa hyvin jalostettu ja terveystarkastettu rotukoiran pentu maksaa useita tuhansia euroja. Edellä mainituissa maissa muutama satanen on suuri raha ja jos saa myytyä useamman pennun niin päästään jo huomattavaan ansiotuloon paikallisesti.
Vastaan on tullut tapauksia, joissa on jopa taitavasti väärennetty asiakirjoja ja rokotustarroja, sen sijaan, että olisi oikeasti vaivauduttu madottamaan ja rokottamaan koira.
Toinen juttu on se, että Suomessa on erilainen koirakulttuuri. Tämä vetoaa helposti suomalaiseen koiranostajan mieleen. Vastuu on kuitenkin ostajalla. Koiranostajan tulisi malttaa sen verran, että selvittäisi koiranostoon ja -tuontiin liittyviä asioita etukäteen.

HUOM - Suomeen tuodaan hurjan paljon myös todella hienoja ja vähemmän hienoja koiria täysin asianmukaisesti ja laillisesti. Esimerkiksi SATHY-rotuisia koiria tuodaan Suomeen useampia vuodessa. Joukossa myös todella arvokkaita, aikuisia jalostuskoiria, joilla on lähtömaassaan ansaittua meriittiä.

Alla Pekka Virkin artikkeli Verkkouutisissa, maanantaina 21.8.2017.

USU: Yhä enemmän eläimiä laittomasti Suomeen

Sekä EU-alueelta että sen ulkopuolelta salakuljetettujen eläinten määrä on jopa kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana, kertoo Uutissuomalainen.

Viime vuonna viranomaiset löysivät yhteensä 248 laittomasti Suomeen tuotua eläintä, joista 179 tuotiin EU-maista ja 69 EU:n ulkopuolelta. Eläimistä 76 prosenttia oli koiria. Vielä vuonna 2014 kiinnijääneiden määrä oli 97.

Eviran ylitarkastaja Virva Valle uskoo Uutissuomalaisessa, että tänä vuonna vähintään yhtään moni eläin paljastuu salakuljetetuksi kuin viime vuonna.

Eviran tiedossa ovat luonnollisesti vain ne salakuljetustapaukset, jotka ovat paljastuneet. Valle ei halua arvioida sitä, kuinka paljon eläimiä todellisuudessa salakuljetetaan Suomeen.

– Todennäköisesti nämä viranomaisten tietoon tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, hän sanoo.

Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki sanoo, ett laittomasti maahantuodut koirat saattavat olla peräisin pentutehtaasta, jossa koirien olot ja hoito ovat eläinsuojelullisesti arveluttavia.

– Pentuja tuodaan myös ennen luovutusikää, mikä vaikuttaa varmasti koiran koko tulevaan elämään negatiivisesti. Toisekseen laittomaan maahantuontiin sisältyy tautiriski, joka uhkaa myös ihmisiä. Pitäisi miettiä, pystyttäisiinkö valvontaa tehostamaan nykyisestä, hän toteaa.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Terapiakoiratoiminta

19.08.2017 - SATHY ry virallinen terapiakoiratoiminta aloittaa lähiaikoina uusia koulutuksia. Jos sinulla on intoa ja koira, joka ehkä pystyy terapiakoiratoimintaan niin ilmoittaudu nyt.
Ensimmäistä kertaa mukaan otetaan nyt myös pentukoiria, näille on omat tutustumiset ja koulutukset.

Kyse on siis
- terapiakoiraohjaajakoulutuksesta
- terapiakoiramateriaalilpaketista
- kädestäpitäen terapiakoira-treenausta
- koiran treenaamisesta terapiakoiraksi
- vierailuista hoitolaitoksissa ja instansseissa
- yms.

Kyse on melko vaativasta, ei niinkään koirahupiharrastuksesta vaan asiakaslähtöisestä terapiakoiratoiminnasta. Vaatimukset ovat aika kovat koiralle ja koiran handlerille.

Jos haluat mukaan niin laita viestiä SATHY-yhdistykselle. Klikkaa tästä ja saat lisätietoja.

Yhteisöjen ja laitosten - kuten vanhainkotien - on mahdollisuus sopia SATHY ry.:n kanssa terapiakoirien vierailuista. Kyse on hyväluontoisista ja vieraiden ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevista koirista, jotka jo pelkällä läsnäolollaan saavat ihmiset ja laitosten asiakkaat - jopa henkilökunnan - hyvälle mielelle.
Terapiakoirien vierailukohteet ovat: laitokset, sairaalat, vanhainkodit, mielenterveyslaitokset, nuorisokodit, lastenkodit,...

Laitokset voivat ottaa yhteyttä SATHY ry.:hyn ja kertoa miten heille sopisi vierailu tai kysyä mitä tahansa tarkempia lisätietoja terapiakoiratoiminnasta. Yhdessä laitoksen ja terapiakoiran omistajan kanssa sovitaan tarkempi vierailuaikataulu ja menettelytapa. Koko terapiakoiratoiminta on vapaaehtoistyöhön perustuvaa ja maksutonta.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koiralle temppuja!

18.08.2017 - Mitä kaikkea voi opettaa koiralle? No ainakin paljon ihmeellisiä temppuja.
Katso tämä video niin saat inspiraatiota kouluttamiseen.

Klikkaa tästä!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tarkkana tuontikoirien kanssa

11.08.2017 - Poliisi uutisoi erikoisesta koirantuontitapauksesta. Lähinnä jutussa on kai erikoista se jos kyseessä todellakin on näin suuresta määrästä koiria, tavallaan järjestelmällisestä jutusta.

Jos olet tuomassa koiraa ulkomailta niin varmista, että koira on oikeasti
- perinpohjaisesti loishäädetty, ivermektiini, prasikvanteeli yms
- rokotettu, parvo yms.
- eläinlääkärin terveystarkastama.

Probleema on esmes se, että jos on koira, jolla paljon loisia (vaikkapa sydänmatoja) niin huonolla tuurilla koira kuolee kun se normi-loishäädetään. Taitava eläinlääkäri pystyy - tai ei pysty - loishäätämään pahemmin loisiintuneen koiran turvallisemmin. Päällepäin koira voi olla täysin ok vaikka on terveydellisesti ns. finaalissa.

Kysy neuvoja etukäteen maahantuonnista vaikkapa SATHYlta, ei maksa mitään.


Alla Poliisin julkaisema juttu:

Naisen epäillään tuoneen satoja koiria laittomasti Suomeen – poliisi ja eläinlääkäri varoittavat tuontikoiriin liittyvistä vakavista riskeist

Helsingin poliisin ja Etelä-Suomen Aluehallintoviraston läänineläinlääkärin tietoon on tullut, että Helsingin Östersundomissa asuva nainen on myynyt netti-ilmoitusten kautta sekarotuisia koiranpentuja, jotka on tuotu laittomasti maahan lähinnä Virosta ja muualta Baltiasta. Tällä hetkellä syyteharkinnassa on noin 400 rikoksen vyyhti. Epäillyt petokset, salakuljetukset ja eläinsuojelurikokset ovat tapahtuneet vuosina 2014–2016. Näiden jälkeen tapauksia on tullut lisää.

Koiria on myyty netin myyntisivustoilla muutaman sadan euron hintaan. Sekarotuisia pentuja on arveltu tuodun Suomeen satoja, ja taloudellisen hyödyn uskotaan olleen satoja tuhansia euroja.

– Myyjä on väittänyt pentujen olevan suomalaisia tai laillisesti maahantuotuja, rokotettuja ja sirutettuja. Hän on esittänyt muun muassa koirien EU-passin ja muita virallisen näköisiä virolaisia asiakirjoja. Todellisuudessa koirat on tuotu maahan laittomasti, ja useilla koirilla on ollut parvovirus, johon koira on kuollut pian ostamisen jälkeen, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Kortelainen kertoo.

– Lisäksi pentujen on väitetty olleen esimerkiksi jackrusselinterrierien ja kääpiömäyräkoirien jälkeläisiä, mutta myöhemmin on selvinnyt, että tämä ei ole pitänyt paikkaansa. Myyjä ei itsekään välttämättä ole tiennyt kaikkien koirien vanhempia eikä sitä, millaisista olosuhteista koirat ovat lähtöisin.


Tuontikoiran ostamisessa isot riskit

Poliisi ja Aluehallintovirasto muistuttavat, että pentutehtailta hankittuihin ja ylipäänsä ulkomailta tuotuihin koiriin liittyy useita vakavia riskejä. Vaikka koira näyttäisi ulkoisesti ostohetkellä voivan hyvin, se saattaa kantaa erilaisia tauteja, kuten rabiesta ja ekinokokkoosia, jotka voivat olla ihmiselle hengenvaarallisia.

– Esimerkiksi ekinokokkoosi ei aiheuta oireita koiralle, joten koiran ei voi havaita kantavan sitä. Ihmiselle oireet tulevat vasta monen vuoden jälkeen, ja tautia on vaikea hoitaa. Ulkomailta tuoduilla koirilla on lisäksi useita sellaisia sairauksia, joita ei suomalaisilla koirilla ole, mikä on iso riski sekä koirille että ihmisille, varoittaa läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta.

Poliisi ja läänineläinlääkäri ovat huolissaan pentutehtailun ja koirien salakuljetuksen kasvusta. Usein koiran hankkimista suunnittelevat ihmiset eivät ota asioista riittävästi selvää etukäteen vaan edistävät laitonta ja eläinten etujen vastaista toimintaa.

– Kun koira sairastuu ja mahdollisesti kuolee, omistajat havahtuvat siihen, että pentu taisikin olla pentutehtaan tuotoksia. Moni kuvittelee tekevänsä hyvän työn ”pelastaessaan” tällaisen koiran hyvään kotiin, mutta ei tule ajatelleeksi sitä, että tällainen vain edistää pentutehdasilmiön kasvua ja olemassaoloa. Seurauksena on paljon surua ja murhetta, Kortelainen sanoo.

– Ongelma ei ratkea koirien pelastamisella Suomeen. Jos on aitoa auttamishalua, pitäisi auttaa kohdemaissa, Haikka sanoo.

Halpa koira voi tulla ostajalle kalliiksi

Käteismaksu ja se, että koiran saa mukaansa heti, viittaavat usein pentutehtaaseen, jossa elinolot ovat tavallisesti huonot. Mikäli harkitsee ostavansa ulkomailta koiran, kannattaa pyytää etukäteen koiran passista kuva ja varmistaa Aluehallintovirastolta, että myyjä on ilmoittanut viranomaiselle ammattimaisesta tuonnista. Ammattimaisella tuojalla tulee olla esittää TRACES-terveystodistus, Eviran voimassaoleva rekisteröinti-ilmoitus ja eläinkuljettajalupa. Mikäli näitä papereita ei ole, kannattaa ilmoittaa laittomasta toimijasta toimijan kunnan valvontaeläinlääkärille. Lisäksi myyjää kannattaa pyytää tekemään kauppakirja.

– Monet ihmiset haluavat nopeasti halvan koiran, joita ei Suomesta saa. Suomessakin on pentutehtaita, mutta meillä ei ole myynnissä pieniä sekarotuisia koiria. Rotukoirat maksavat Suomessa normaalisti 1000–2000 euroa. Tunnolliset kasvattajat kysyvät, millaiseen perheeseen koira tulee, ja haluavat tutustua perheeseen ennen koiran luovuttamista. Lisäksi emä on yleensä nähtävillä, Haikka sanoo.

Vaikka ulkomailta tuodun halvan koiran hankkimisen helppous ja halpuus houkuttavat, kannattaa ottaa huomioon se, että halvan koiran hankkiminen voi tulla ostajalle kalliiksi.

– Usein myyjiä ei saada kiinni eikä vastuuseen, joten ostaja joutuu maksamaan laittoman tuonnin tarkastusmaksun, joka on 200–400 euroa, sekä esimerkiksi madottamisesta, rokotuksista ja sirusta koituvat kulut, Haikka sanoo.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tuholaistorujnta- ja nopeusjuoksu-kisat

04.08.2017 - Runsaan viikon päästä on Tuholaistorjunta- ja nopeusjuoksukisat amerikankääpiöterriereille. Tapahtuman järjestää ETFTA. Sathylta tulee paikalle kalustoa em. kisoihin ja muuta jänskää.

Tuholaistorjunta on amerikankääpiöterriereiden virallinen kuninkuuslaji ja -urheilu. Kisassa pärjäävätä kaikki käpät mutta parhaat ovat suorastaan yliluonnollisia. Monta viehettä, yksi koira, todella nopeatempoista - armotonta kisaa!

ETFTA:n tapahtumassa on myös UKC (United Kennel Club) Drag Race kisat. Kyse on koiraurheilusta, joka on hyvin lähellä flat race yms. super-sprinttejä.

Toivottavasti sää suosii, tapahtuma on ulkoilmatapahtuma Espoon ja Kirkkonummen tuntumassa, siis aivan Helsingin lähellä.

Katso tarkemmat tiedot ETFTA:n sivuilta, klikkaa tästä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Mielenkiintoinen näkökulma koiranomistamisesta

30.06.2017 - Koirasi ongelmat johtuvat todennäköisesti sinusta – "Ei ole liian vaikeita koiria, mutta ihmiset ottavat rotuja väärin perustein"

Hyvä otsikko toimittaja Madeleine Hahlin jutussa Keski-Uusimaa-lehdessä. Jutussa haastatelaan koira-asiantuntijoita ja tarkastellaan millaisia ongelmia koirien kanssa voi olla - ja missä mahtaa olla syy.

Monimutkaisia asioita mutta onneksi vain harvoin. Lue juttu linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2017

02.01.2017 - Hyvää uutta vuotta 2017. Tästä vuodesta tulee hauska, iloinen ja hyvä kaikille koiraharrastajille ja koirafaneille. SATHY-yhdistyksellä on kivoja suunnitelmia uudelle vuodelle ja näistä lisää juttua kohta.
Valmistaudu riehakkaaseen talveen ja reippailuun!

KORJAUKSIA SATHY.FI-SIVUILLA

09.10.2016 - SATHYn nettisivuille tehdään muutoksia. Tarkoitus on saada ehkä uusia juttuja ja toimintoja sivuille, järjestellä vanhoja systeemejä uuteen uskoon ja paljon muuta.
Harmi kyllä, jotkut vanhat tiedot ovat kadonneet taivaan tuuliin.
Muutokset valmistautuvat pikatahtiin, ole siis tarkkana :)

Varmista, että saat ensimmäisenä tietää:
- uudesta lehdestä
- uusista tapahtumista
- uutisista
- ja paljon muusta!

Klikkaa tästä - ei maksa mitään!

======================================================

08.10.2016 - ======================================================
SATHY-SIVUJA KORJATAAN JA UUDISTETAAN
Alla vanhempia uutisia
======================================================

Kisatuloksia

24.11.2015 - Sunnuntaina pidettiin Espoon koirakeskuksessa UKC-tapahtuma. Näyttelytoiminnan järjesti ETFTA ja paikalla oli Amerikasta asti tuomari.

Ennen ulkomuotonäyttelyä pidettiin SATHY:n toimesta kaksi kisaa, pienten koirien nopeusjuoksu ja tuholaistorjunta.

Paikalla oli mukavasti pieniä koiria, amerikankääpiöterriereitä ja amerikankarvattomiaterriereitä, kaikki koirat toinen toistaan hienompia.
Ensin pidettiin tuholaistorjuntakisa. Kilpailussa käytettiin neljää viehettä. Kisailevat koirat tehtailivat toinen toistaan parempia tuloksia!

Tulokset on nähtävillä SATHY:n tulospalvelusta, tästä osoitteesta http://www.sathy.fi/tulospalvelu/

Tuholaistorjunnan kolme parasta olivat:
1.Pörrö, tulos 8,928
2. Hippu, tulos 12,466
3. Elvis. tulos 13,847
Nopeimmat koirat tässä kisassa olivat kaikki amerikankarvattomiaterriereitä, nopeita kuin salamat!

Nopeusjuoksuun osallistui 17 koiraa, kaikki suurella ilolla ja kukin omalla tyylillään.
Katso YouTube-video tästä linkistä https://youtu.be/uTJF05dtOfo.

Nopeusjuoksun kolme nopeinta olivat:

1. Simmu (AKT) 1,446 s.
2. Osku (AKAT) 1,519 s.
3. Hippu (AKAT) 1,823 s.

Lisää raporttia, videoita, kuvaa ja tekstiä tapahtumasta tulossa...

Uutisia SATHY Rescue -toiminnasta

04.09.2015 - SATHY Rescuen kautta on vuosien varrella jo koko joukko koiria löytänyt uuden kodin. Uutta kotia hakevat koirat ovat tuikitavallisia kotikoiria, joista omistaja joutuu luopumaan.

Yleisimmät syyt luopumiseen ovat yksinkertaisesti ajanpuute tai muuttunut elämäntilanne. Kotia hakevat koirat ovat aivan lupsakoita ja tavallisia, toistaiseksi ei ole tullut vastaan yhtään tapausta, joissa koira olisi käyttäytynyt huonosti tai ongelmallisesti.

Tuorein tapaus on koira, joka on luonteeltaan kiltti ja hieno. Olemus hauska, reipas ja osin jopa räväkkä.

Omistaja otti yhteyttä SATHY Rescueen ja sovittiin, että koira sijoitetaan tilapäiseen kotiin. Yhdistyksessä on muutama aktiivijäsen, jolla on tarpeeksi isot tilat, tarhat ja mahdollisuus pitää ekstrakoiria vaikka pidempään. Tällä poistuu omistajalta paine tehdä hätiköityjä toimia omistajan tahosta. On helpotus kun tietää, että koira pääsee uuteen kotiin.
Tällä kertaa koira sai uuden, pysyvän kodin oltuaan tilapäisessä kodissa viisi päivää.

Tällä kertaa SATHY Rescuen ilmoittelu toi tuloksena yhteensä vajaat 100 yhteydenottoa. Kaikki hyvin järkeviä ja silti erilaisia omistajaehdokkaita. Osalla jo koiria, osalla valtava kokemus koirista, osalla vähemmän.

Koira itse taas käytettiin eläinlääkärillä, joka teki perusteellisen terveystarkastuksen. Koiralta tutkitiin kaikki mahdollinen ja tämä koira sai tästä kirjallisen, monisivuisen todistuksen. Samalla koira mikrosirutettiin, rokotettiin nelosrokotteella ja rabiesta vastaan. Aikaisemman normimadotuksen lisäksi koira sai injektiona loishäädön.

Uusi omistaja saa siis koirista parhaan ja voi olla varma, että uusi perheenjäsen on terve kuin pukki. Henkisesti ja fyysisesti.

Jos olet kiinnostunut SATHY Rescue -toiminnasta niin ota yhteyttä!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Eduskuntavaaliehdokkaat ja kansanedustajat vastustavat pakollista koirien ja kissojen mikrosiruttamista ja rekisteröintiä

08.04.2015 - Hyviä uutisia: eduskuntavaaliehdokkaat vastustavat pakollista koirien ja kissojen mikrosiruttamista ja rekisteröintiä.

Sathy lähetti kyselyn lukuisille ehdokkaille ja kaikille kansanedustajille. Kyselyssä kysyttiin mielipidettä pakollisesta koirien ja kissojen rekisteröinnistä (kts. alla).

Vastauksia on tullut runsaasti - ei vielä kaikilta - tällä hetkellä 89 % vastanneista vastustaa, lopulla ei ole mielipidettä tai eivät näe mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

Tarkempi selostus asiasta tulee seuraavassa SATHY Uutiset -lehdessä.

Lisäys: SATHYn lähettämä kysely kansanedustajille ja vaaliehdokkaille on saanut paljon vastauksia. Selvän vastauksen ovat antaneet mm. Kari Toivanen, Ben Zyskowicz, Ari Jalonen, Päivi Lipponen, Mika Raatikainen, Oras Tynkkynen, Osmo Soininvaara, Matti Saarinen, Marjo Matikainen-Kallström, Tarja Filatov, Sirkka-Liisa Anttila, Markku Eestilä ... Suuri kiitos kiireisille päättäjille.

Kevään ja kesän tapahtumia?

01.03.2015 - Nyt tarttis pikkuhiljaa kartottaa jos järjestetään tapahtumia ja kisoja. Ja kuinka paljon. Palkinnot on jo saatu kasaan heti alkuvuodesta, kisakiinnostusta on...
Tutkaillaan asiaa ja ehdotuksia vastaanotetaan. Petojahti, Taakanveto (isot), Taakanveto (pienet), niihin löytyy jo osallistujia.
Laita viestiä info@sathy.fi jos on hyvää ideaa, paikasta, ajasta ja lajista.

Hyvää uutta vuotta

01.01.2015 - Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2015 kaikille koirille ja koirien ystäville.

SATHY RESCUE ilmoittaa: Narttukoira etsii kotia

30.09.2014 -
Ilmoitus jätetty 30.9.2014

Aitoakin aidompi (pitbullin kaltainen) työkoiranarttu etsii uutta kotia. Omistaja joutuu luopumaan tästä hurjan hienosta narttukoirasta. Täysipäinen, hyväkuntoinen, muutaman vuoden ikäinen, elämänsä kunnossa. Iloinen, raisu ja menevä. Omistaja kertoo: Sopii harrastuskoiraksi, pihakoiraksi, nokkela ja oppii helposti. Parhaaksi kaveriksi, vaikka metsälle tai kotisohvalle takkatulen ääressä kirjoja lukemaan. Tässä on enemmän koiraa kuin missään lussussa ja degeneroituneessa wannabe-koirassa.

Jos olet kiinnostunut tästä koirasta tai tiedät jonkun muun, joka pystyy antamaan tälle uroskoiralle hyvän kodin niin ota yhteyttä SATHY-yhdistykseen. Laita sähköpostitse yhteystietosi ja lyhyt selostus uudesta kodista. Viestisi välitetään koiran nykyiselle omistajalle, joka voi halutessaan ottaa sinuun yhteyttä. Toimi heti.

Sankaripitbulli uutisissa

03.09.2014 - Perheen pitbulli pelasti koiran vihaisten ampiaisten hyökkäykseltä. Suomessa tarvittaisiin myös tällaisia pitbulleja nyt kun kesän aikana on raportoitu moninaisista ampiaisista...

Katso lisätietoja tästä uutisesta


(ilman SATHY, SAB tms.)

14.08.2014 - Tässä juttu tutkimuksesta, joka todistaa koirien älykkyyden. Tosin jokainen koiranomistaja taitaa tietää tämän ihan ilman tutkimusta.

Koirista on tehty useita tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että koirat ovat yllättävän älykkäitä ja koirilla on yllättävän paljon yhteistä ihmisten kanssa. Uusi Suomi listasi neljä tutkittua tietoa koirista, jotka saattavat yllättää.

1. Keskiverto koira on älyllisiltä kyvyiltään kaksivuotiaan lapsen tasolla, kertoo koiria tutkinut kanadalainen psykologi Stanley Coren. Hänen mukaansa koirat voivat laskea, ymmärtää yli 10 sanaa ja ne myös pystyvät huijaamaan tarkoituksellisesti sekä ihmisiä että muita eläimiä.

2. Koirien aivot reagoivat ääneen samalla tavalla kuin ihmisten, tutkijat kertoivat helmikuussa. Löytöä pidetään biologisena todisteena ihmisten ja koirien menestyksekkäälle kommunikaatiolle.

3. Koirat tekevät asiansa mieluiten vartalon ollessa etelä-pohjois-suunnassa, tutkijat kertoivat tammikuussa. Tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja, miksi koirat tekevät näin.

Tutkijat mittasivat 70 koiran kehon akselin suhteessa maapallon magneettikenttään.

4. Koirat saattavat muistuttaa tunne-elämältään enemmän ihmisiä kuin tutkijat ovat aiemmin luulleet, koirien aivotoimintaa tutkinut professori Gregory Berns kertoi viime vuonna.

Hänen mukaansa kyky kokea myönteisiä tunteita, kuten rakkautta ja kiintymystä tarkoittaisi, että koiran tunne-elämää voi verrata ihmislapsen tunne-elämään.

Petojahti-kisan päivämäärä on varmistunut

23.06.2014 - Päivämäärä tulevalle Petojahtikisalle on varmistunut.
Kisa pidetään lauantaina, 26.7.2014.

Kyse on virallisesta, avoimesta, törkeän hyvästä ja tiukasta Petojahti-kisasta!
Ilmoittaudu kisaan jo nyt sähköpostitse info@sathy.fi tai kysy lisätietoja.

* paikka on tarkentunut, se on Helsinki - kahden paikan välillä neuvotellaan vielä *

Huomaa - kyse on Petojahti-kisasta, ei mistään karvaturrien kilpajuoksusta. Vain hyvät bulldoggit pärjäävät tässä kisassa...

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Petojahti-kisa lähestyy

12.06.2014 - Sadetta pukkaa mutta se ei haittaa. Parhaillaan SATHY valmistelee Petojahti-laitteita ja -tapahtumaa. Jos kaikki sujuu ok niin seuraavassa kisassa on käytössä

- automaatti lähtö
- automaatti pisteytys
- tulospalvelu.

Tämä kaikki takaa tasaväkisen kisan ilman "tuomaripeliä".
Kisa lähestyy, näillä näkymin kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa. Ilmoittaudu jo nyt info@sathy.fi

Kääpiögrillaus oli Super!

07.06.2014 - Tampereella, lauantaina pidetty vuosittainen Kääpiögrillaus oli super. Aivan ehdottomasti kesän paras grilli-tapahtuma. Suuri kiitos järjestäjille, Katjalle ja Paulille - tarjoilu oli niin herkkua!

Eikä ollut hassumpia paikalla olleet koiratkaan! Nurmikenttä oli valkoisenaan toinen toistaan hienompia amerikankääpiöterriereitä. Aivan fantastista. Joukkoon oli eksynyt äkkiseltään laskettuna ainakin kaksi bona-fide amerikanpitbullterrieriä, yksi bostoninterrieri ja yksi vakiokalustoon kuuluva karvaturri. Amerikankääpiöterriereitä oli huimasti.


Itse ukkonen ilmestyi melkein paikalle ja sotki suunnitelmia kovalla sateella. Juuri sopivasti tuli melkoinen rankkasade, joka hyydytti osan taakanvetäjistä. Sade paheni ja grillimakkarat hidastivat ohjelmaa ja oli pakko jättää Tuholaistorjunta pois ohjelmasta.

Taakanveto oli huima. Mukana vanhoja ja uusia konkareita. Erinomaisen hyvä rata. Taakkaa oli parhaimmillaan yli 180 kiloa! Ja vetäjinä siis pikkiriikkiset amerikankääpiöterrierit!

Lisää juttua ja kuvia tulossa, kunhan tästä mahtavan hienosta tapahtumasta toivutaan. Kiitos osallistujille, yleisölle ja järjestäjille.

Taakanvedon tulokset alla:

SATHY - TAAKANVETO - TULOKSET KÄÄPIÖGRILLAUS 2014


Osallistujat:

Cherry
Dali
Miina
Mocca
Munkki
Pico
Rocky
Spendor

Osallistujia yhteensä 8 kpl.


Sijoitukset:
Sija
Nimi
Paino
Aika
Taakka
Kerroin
1.
Miina
3,8
28,996
181,7
47,816
2.
Rocky
3,3
63,268
91,0
27,576
3.
Spendor
2,8
42,358
62,9
22,464
 
4.
Mocca
2,1
15,809
32,5
15,476
5.
Munkki
2,4
22,407
34,6
14,417
6.
Cherry
3,1
93,368
32,5
10,484
7.
Pico
3,4
49,099
32,5
9,559


Taakanvetotuloksia 23.5.2014

06.06.2014 -
TAAKANVETO 23.5.2014 SATHY / UKC / ETFTA
Koira Koira kg Taakka kg Paras
1. Miina 3,6 113,0 31,389
2. Unna 2,4 36,5 15,208
3. Ilona 2,8 36,5 13,036
4. Elmo 6,1 79,0 12,951
5. Osku 3,0 36,5 12,167
6. Hertta 4,7 45,0 9,574
7. Saimi 5,6 53,5 9,554
8. Simmu 5,3 45,0 8,491
9. Doris 4,7 36,5 7,766
- Beni 4,9 0,0 0,000
- Boubolino 7,7 0,0 0,000

NOPEUSJUOKSU-TULOKSET KISASTA 23.5.2014

06.06.2014 -
NOPEUSJUOKSU 23.5.2014 SATHY / UKC / ETFTA

Sija Koiran nimi Aika
1 Simmu 1,73
2 Tonka 1,91
3 Siiri 1,92
4 Doris 1,95
5 Peppi 2,00
6 Iggy 2,00
7 Roosa 2,04
8 Niilo 2,12
9 Hertta 2,19
10 Unna 2,20
11 Osku 2,27
12 Boubolino 2,29
13 Beni 2,42
14 Miina 3,05
15 Selma 3,23
16 Jesse 3,36
17 Ilona 3,55
18 Luna 5,98
19 Mosse 15,00

TUHOLAISTORJUNTA 23.5.2014 TULOKSET

06.06.2014 -
TUHOLAISTORJUNTA 23.5.2014 UKC/ETFTA/SATHYKoira 1, Viehe 2, Viehe 3, Viehe TULOS 1

Iggy 1,36 0,72 1,52 6,24
Miina 1,89 0,47 0,93 7,08
Jesse 3,48 0,78 1,53 12,78
Badu 3,81 1,07 1,30 14,64
Tonka 10,00 10,00 10,00 36,00
Unna 10,00 10,00 10,00 36,00
Ilona 10,00 10,00 10,00 36,00
Osku 10,00 10,00 10,00 36,00
Doris 10,00 10,00 10,00 36,00
Simmu 10,00 10,00 10,00 36,00
Boubolino 10,00 10,00 10,00 36,00
Hertta 10,00 10,00 10,00 36,00
Saimi 10,00 10,00 10,00 36,00
Rosa 10,00 10,00 10,00 36,00

Kääpiögrillauksen tulospalvelu

04.06.2014 - Tulevassa Kääpiögrillauksessa otetaan käyttöön SATHY:n hieno on-line tulospalvelu. Tulokset näkyvät siis heti ja suoraan Internetissä, osoitteessa http://www.sathy.fi/tulospalvelu/

Katso lisätietoja tästä uutisesta


nettisivujen tapahtuma-sivu ajantasalla

29.05.2014 - Pitkään reistaillut Sathyn tapahtumasivu näyttäisi nyt taas toimivan. Nyt saadaan näkyville tulevat ja menneet tapahtumat.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Taakanvetoa ja tuholaistorjuntaa

23.05.2014 - Nyt rävähti taakanvedossa ja tuholaistorjunnassa. Molemmissa viralliset SATHY ja UKC -kisat. Näillä näkymin osallistujia on tulossa kivasti.
Lisää rapsaa kisojen jälkeen, pidetään peukkuja!

Petojahti-kisa

20.05.2014 - Petojahti-kisa. Tarkoitus on pitää kisa pääkaupunkiseudulla. Paikka on vielä hakusessa.
Ilmoittaudu kisaan jo nyt jos tuntuu siltä, että on rahkeita… :)

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Uroskoira etsii kotia

10.02.2014 - Hyvää ja uutta kotia etsii n. 2,5-vuotias komea "pitbullin kaltainen" kiltti koira. Koiralla on hyvä luonne sekä terve fysiikka.

Nykyinen omistaja kertoo näin:

Koirasta luovutaan pitovaikeuksien vuoksi. Pitovaikeus on, että haluaa puuhastella tilan muiden eläinten kanssa. Perheenlisäyksen vuoksi ei riitä aika. Tämä koira ei ole tottunut lapsiin. Opetettu tottelevainen ja vahva, koiran isoisä voittanut vetokilpailuja amerikassa, ja tälläkin on kovat halut vetää, mukaan annetaan vetovaljaat ja hiihtovaljaat.

Koira on tottunut olemaan olemaan pihapiirissä vapaana. Tämä koira on steriloitu yksivuotiaana. Ei tule toimeen pienten koirien kanssa, mutta vertaistensa kanssa leikkii. Kotona on ollut tiukat rajat ja oma huone jossa viihtyy hyvin.

Tätä koiraa ei anneta kerrostaloihin.

Jos olet kiinnostunut tästä koirasta tai tiedät jonkun muun, joka pystyy antamaan tälle uroskoiralle hyvän kodin niin ota yhteyttä SATHY-yhdistykseen. Laita sähköpostitse yhteystietosi ja lyhyt selostus uudesta kodista. Viestisi välitetään koiran nykyiselle omistajalle, joka voi halutessaan ottaa sinuun yhteyttä. Toimi heti.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hyvää Uutta Vuotta!

01.01.2014 - Oikein iloista, koirakasta ja hyvää uutta vuotta 2014 kaikille SATHY-rotujen ystäville. Vuodenvaihde on lumeton mutta mukavan lämmin. Tässä kelissä on hyvä miettiä tulevan vuoden kivoja juttuja, joita jo suunnitellaan.
Tulevista tapahtumista kerrotaan näillä sivuilla.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hyvää joulua

22.12.2013 - Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2014!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Joulukalenteri on avattu!

01.12.2013 - SATHY-yhdistyksen joulukalenteri on avattu. Luukkujen takaa löytyy suomalaisia aitoja pittejä, amerikankääpiöterriereitä, patterdaleja, amerikanbulldoggeja, oldeja... Joulu- ja talvimaisemissa.

Jos olet lähettänyt kuvia kalenteriin niin katso jos luukun takaa löytyy oma kuva.

Iloista joulun odotusta kaikille!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Joulukalenteri

29.10.2013 - SATHY:n perinteinen joulukalenteri on työn alla. Jos SINULLA on kiva kuva tai useampi, pitbullista, kääpiöstä, oldesta, aabeesta tai patterdalesta niin laita kuva tulemaan nyt heti osoitteeseen info@sathy.fi

Kuvaa käytetään SATHY:n joulukalenterissa mutta etukäteen ei tietenkään kerrota mikä kuva on minkäkin luukun takana.

Uusin lehti painossa

16.10.2013 - Uusin SATHY Uutiset -lehti on painossa. Lehti saadaan postitettua kohta. Lehdessä on historiallisen hyviä juttuja, mm. aikaisemmin mainittu rotuhistoriasarja. Tällä kertaa amerikankääpiöterrierin osuus (edellisessä numerossa oli amerikanbulldoggi).
Tästä tulee vielä muutama lisämainita aivan kohta.

x x x x x


Joulu lähestyy. Kyllä! Jos ehditään niin laitetaan pystyyn joulukalenteri. Lähetä koirankuva info@sathy.fi-osoitteeseen niin kuva on mukana kalenterissa.

Sathyn nettisivut

12.08.2013 - Hyvä uutisia Sathyn nettisivuista. SATHY:n nettisivut ovat siirtyneet/siirtymästä paremmalle serverille. Saadaan lisää kivoja juttuja, joita voidaan ihmetellä tässä syksyn alkaessa.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Amerikankääpiöterrierin historia Suomessa

30.07.2013 - Sathylaisille kääpiöharrastajille on luvassa todellista herkkua. SATHY Uutiset -lehden dokumenttisarjassa on vuorossa amerikankääpiöterrierirodun historia Suomessa (edellinen osa oli amerikanbulldoggin historia Suomessa).

Jutussa kerrotaan sekunnintarkasti akt-rodun ensimmäisistä tassutteluista viime vuosisadan puolelta aina näihin päiviin asti. Jos luulit tietäväsi jotakin amerikankääpiöterriereistä tarkista asia lukemalla tämä juttu. Jos haluat tietää lisää amerikankääpiöterriereistä niin sama juttu - lue tämä juttu.

Parasta SATHY Uutiset -lehden dokumenttijutuissa on se, että juttuja kirjoittamassa ja tarkastamassa ovat ne, jotka todella ovat olleet mukana tapahtumissa.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


UKC-taakanvetokisat tulossa

26.07.2013 - SATHY-yhdistyksen ahkera yhteistyökumppani, ETFTA sai 25.7.2013 kirjallisen ja virallisen luvan United Kennel Clubilta järjestää jatkossa virallisia, hyväksyttyjä United Kennel Club Weigt Pull taakanveto kisoja.

Tähän liittyy paljon mielenkiintoisia asioita. Isojen koirien taakanvetoa selvitetään ym.

Näillä näkymin vuonna 2014 on tarkoitus järjestää ensimmäiset viralliset UKC-taakanvetokilpailut.

Asiasta lisää SATHY Uutiset -lehdessä.

Taakanvetouutisia

14.07.2013 - Lauantaina 13.7.2013 pidettiin taakanvetotapahtuma, jossa oli mukavasti osallistujia. Tämä taaakanvetotapahtuma oli tärkeä koska siinä otettiin aimo askel kohti UKC-taakanvetokisoja.

Tulokset olivat hyvät, paras tulos oli päälle 44,1. Vielä paremmaksi tuloksen tekee sen, että vetäjinä oli harjoittelun puutteista kangistuneita jermuja...

Tästä ja muista taakanvetotapahtumista on tulossa lisää informaatiota.

UKC taakanvetokisat

27.02.2013 - Kiovan UKC-kennelklubi tiedottaa virallisista UKC-taakanvetokisoista. Tuomarit ovat Kanadasta ja USAsta.

Julia Kulida kertoo - We invite you to participate in UKC Licensed Weight Pull & Conformation Show 05/18/2013 in Ukraine.
Will be glad to see you and your dogs on our Events.


Lisätietoja yo. linkistä tai sähköpostitse info@sathy.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Amerikanbulldoggin historia Suomessa

19.11.2012 - SATHY Uutiset -lehti on postitettu. Jos ei oma lehti kolahda luukusta noin tällä viikolla niin ota yhteyttä Sathyyn

Lehdessä on mm. nämä jutut:

- asiaa laatukasvattajista
- terapiakoiratoiminta
- asiaa SATHY-terapiakoiratoiminnan nyt marraskuussa saamasta tunnustuspalkinnosta
- koiranomistaja - ota iisisti, hyvää tietoa koiran handlaamisesta
- koirapanta-juttua, mielenkiintoinen artikkeli
- amerikanbulldoggi-jytky: iso, monisivuinen ja todella tarkka juttu amerikanbulldoggi-rodun historiasta Suomessa. Paljon kiinnostavaa tietoa rodun harrastajalle, kasvattajalle ym ym. Suomen ensimmäiset amerikanbulldoggit, kuka, missä, koska. Ensimmäiset kasvattajat ym ym
- katkaise kierre, miten koiran häiriköinnin saa katkaistua. Yllättävää tietoa kokeneellekin omistajalle
- tuleva United Kennel Club -mahtitapahtuma, tärkeää infoa sathylaisille
- koiraurheilu- ja kisatietoa
- tulevia suunnitelmia ja happeningejä
- ym ym.

Tuo amerikanbulldoggin historia -juttu on mielenkiintoinen. Jatkossa seuraa muut rodut, amerikankääpiöterrieri, olde, pitti ... Tarkoitus on julkaista nämä tiedot ennen kuin dementia haalistaa muistot.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Taakanvetoa, nopeusjuoksua ....

21.10.2012 - Lauantaina pidettiin vuosittainen kääpiökemu ja tapahtuma sujui tiukasti eri kisalajeissa: Sovellettu Terrier Race eli viehejuoksu, Nopeusjuoksu, Taakanvetoa, Esterata ...
Suuri kiitos buffetin pitäjälle (hyvät herkut!), järjestäjille, lukuisille sponsoreille (hyvät palkinnot!), osallistujille.
Tapahtumapaikka oli hyvä, Malminkartanossa ja vieläpä sisätiloissa. Tätä paikkaa toivoisi käytettävän useammin.
Tarkempi selostus on tulossa, kuvia ja juttua.

Terrier Race kisat pidettiin Vääksyssä

16.09.2012 - Suomen Amerikankarvatonterrierit -yhdistys piti upean UKC Terrier Race -kisan Vääksyssä lauantaina 15.9.

UKC-säännöillä ja -tuomareiden valvonnassa kisat juostiin siten, että koirat starttaavat erityisistä lähtölaatikoista, jotka kaikki aukeavat samaan aikaan. Koirat juoksevat suoraa rataa vieheen perässä ja nopein on voittaja. Kisassa on tasaisainen kisa ja esteratakisa.

Amerikankarvattomatterrierit pyyhälsivät eri kokoonpainoissa ja joukossa nähtiin myös rottaterriereitä ja amerikankääpiöterriereitä.
Paikalla oli ainakin Miina- ja Osku-nimiset amerikankääpiöterrierit, jotka pääsivät kunnialla perille asti.

Tästä kisasta ja kisakokemuksista on tulossa enemmän juttua SATHY Uutiset -lehteen ja ETFTA Newsletteriin.

Suomen Amerikankarvatonterrierit ry. -yhdistys oli tehnyt erinomaisen hienot järjestelyt ja kisarata oli luultavasti tämän lajin Euroopan paras rata. Tuhannet kiitokset hyvistä järjestelyistä!

Terapiakoirat kunnostautuivat

01.09.2012 - Syyskuun alussa oli mahdollista tutustua SATHY:n terapiakoriatoimintaan etelä-suomalaisessa palvelukodissa. Tapahtumassa oli vohvelinpaistoa, ulkoilmavirkistäytymistä, tutustumista eläimiin ja leppoisaa jutustelua.
Paikalla oli muiden joukossa terapiakoira-alan konkari, joka valmistui terapiakoiraksi jo monen monta vuotta sitten.
Lue lisää terapiakoiratoiminnasta SATHY:n terapiakoirasivulta. Tulossa on juttu myös uusimpaan SATHY Uutiset -lehteen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kotisivuja parannellaan

14.08.2012 - Yhdistyksen kotisivuja parannellaan ja tehostetaan. Tarkoitus on myös saada uusia toimintoja.
Pahoittelemme muutostöistä aiheutuvia häiriöitä mm. keskustelupalstalla.

Kesän suunnitelmat

27.06.2012 - Yhdistyksen puuhamiehet ja -naiset ovat saaneet pahimmat kiireet pois alta ja tulossa on lisävauhtia yhdistyksen tapahtumajärjestelyihin ja tiedotuksiin.

Tulevat tapahtumat ovat yksi tai useampi kisapäivä ja kesän jälkeen SATHY Expo. Jos aikaa riittää niin Expon jälkeen yritetään järjestää vielä tapahtuma ennen talvea. Paikat ja tarkat ajankohdat ovat vielä avoimena, niistä tiedotetaan hyvissä ajoin.

Lisää informaatiota tulee mm. www.sathy.fi -sivulle, sähköpostilistan kautta ja jäsenille suoraan postitse.

Iloista kesää kaikille koiramiellisille!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Urospitbulli etsii pysyvää ja luotettavaa kotia! RESCUE!

10.06.2012 - * KOTI LÖYTYNYT *
KIITOS KAIKILLE KIINNOSTUNEILLE.

Omistaja kertoo:

"Rekisteröimätön pitbull uros etsii kotia? Koira on leikattu maaliskuussa, huhtikuussa kaksi vuotta täyttänyt pitbull (tai pitbullin kaltainen), joka ei jostain syystä enään sulata 7kk narttu pentuamme. On ruvennut hyökkäilemään satunnaisesti (vailla syytä) pennun kimppuun. Koira ei myöskään tule toimeen urosten kanssa, mutta on muuten täydellinen koira.

Vaikea päätös on jouduttava tekemään jotta kaikilla olisi hyvä olla. Koira on ihmisrakas/lapsirakas,rauhallinen sylivauva joka kaipaa rapsutuksia ja pitkiä lenkkejä, unelmana olisi jos koiran kanssa jotain voisi ruveta harrastamaan. Olen koiran kanssa perus tottelevaisuutta harjoitellut ja aloitettiin omatoiminen jäljestys, mutta ajanpuutteen vuoksi se lopetettiin. Koiraa en meinaa keltaiseen pörssiin tms. sivuille laittaa, koska koira ei ole munan/egon jatke vaan oikeissa käsissä mitä parhain perheenjäsen. Koira ei ole "ongelmakoira" vaan vaatii oikeanlaisen ympäristön ja koulutuksen, tätä minä en ole osannut koiralle tarjota. Koira on ollut minulla marraskuusta asti ja raskain mielin joudun päätöksen tekemään. Toivon että koiralle löytyisi tätä kautta täydellinen lopunelämän harrastava koti, jossa joko ainoana koirana tai oikealla koulutuksella nartun kaverina saisi elellä. Asumme pääkaupunkiseudulla. "

Jos Sinä pystyt tarjoamaan tälle koiralle pysyvän kodin tai tiedät jonkun muun, joka pystyy niin ota yhteyttä SATHY-yhdistykseen.
Omistaja ottaa sen jälkeen halutessaan yhteyttä sinuun ja voitte sopia jatkosta. Toimi heti.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Taakanvedon maailmanennätys!

10.06.2012 - Uusi Suomen-, Skandinavian-, Euroopan- ja MAAILMANENNÄTYS
amerikankääpiöterrierien taakanvedossa.
Voittoveto teki tuloksen 49,5 massiivisella taakalla 188,1 kg.
Lue lisää tapahtumauutisista.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kisavideoita

17.05.2012 - UKC ETFTA -tapahtumassa pidetyistä Taakanveto-, tuholaistorjunta- ja nopeusjuoksukisoista on julkaistu YouTubessa hienot kisavideot. Videot löytyvät näistä linkeistä:

Taakanveto

Nopeusjuoksu

Tuholaistorjunta

Taakanveto-, tuholaistorjunta- ja nopeusjuoksukisat

13.05.2012 - Lauantaina 12.5. pidettiin Espoossa UKC ETFA 2012 -tapahtuma yhteistyössä SATHY:n kanssa. SATHY oli mukana järjestämässä Taakanveto-, Tuholaistorjunta- ja nopeusjuoksukisat.
Osallistujia oli paljon, kisasuorituksia vielä enemmän. Uutta näissä kisoissa oli, että käytössä oli ensimmäistä kertaa on-line tulospalvelu, sähköinen ajanotto millisekunnin tarkkuudella ja muuta jännittävää.
Laitteisto oli käytössä ensimmäistä kertaa ja toimi melkein täydellisesti. Merkittävin parannus oli tulosten sähköinen kirjaaminen, joka on yllättävän suuri etu vähänkin isommassa tapahtumassa.
Tämä sama systeemi tullaan ottamaan käyttöön isojen koirien taakanvedossa ja Petojahdissa.
Systeemit ovat melko lailla toimivat mutta vaativat vielä pientä säätöä. Jos jotakuta kiinnostaa lisätieto tästä niin sitä saa sähköpostitse info@sathy.fi

Tapahtumassa nähtiin runsaasti amerikankarvatonterriereitä ja amerikankääpiöterriereitä. Paikalla oli yleisöä, osallistujia ja rotujen kasvattajia.

Tapahtumasta on tulossa tarkempi raportti kuvineen myös www. sathy.fi -sivuille ja SATHY Uutiset -lehteen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tule avustajaksi!

07.05.2012 - Lauantaina on hauska ja mahtava koiratapahtuma Espoossa. Tule mukaan avustajaksi!

ETFTA-tapahtumissa tekemistä riittää ja kaikki ovat tervetulleita avustajaksi. Jokaiselle löytyy sopivaa ja kivaa tekemistä. Kun tulet avustajaksi on Sinulle tiedossa koko joukko etuja:

+ pääset näkemään ETFTA-toimintaa todella läheltä
+ tutustut amerikankääpiöterrieriharrastajiin ja -kasvattajiin
+ näet aitoja ja hienoja amerikankääpiöterriereitä
+ resurssien mukaan avustajat saavat kivoja palkkioita
+ ja paljon muuta!

Se mitä avustajalta vaaditaan on

+ 15–100 vuoden ikää (tietyt poikkeukset ovat mahdollisia)
+ valmiutta tulla paikalle ja toimia sovitulla tavalla

Tule mukaan jo nyt! Voit kysyä lisätietoja myös sähköpostitse emma.mussalo@gmail.com

Nyt tarvitsemme avustajia UKC ETFTA SHOW 2012 -tapahtumaan lauantaina 12.5.2012 alkaen klo 9.00 Espoon Koirakeskuksessa. Tiedossa on todella mahtava tapahtuma ja avustajille tiedossa kaikkea kivaa! Avustajat saavat jokainen itselleen pienen ensiapulaukun, hiustenhoitotuotteita, mahdollisesti koirajutskia, sekä tietenkin evästä! Ilmoittaudu NYT heti avustajaksi joko tämän lomakkeen kautta: http://www.etfta.fi/avustajaksi.php taikka sähköpostitse emma.mussalo@gmail.com

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kansainvälinen työkoiratapahtuma 12. 5.

15.04.2012 - Kansainvälinen koiratapahtuma Espoossa 12. 5. 2012.United Kennel Club (UKC) on maailman suurin ja vanhin työkoirayhdisys.
Yhdistys rekisteröi amerikanpitbullterriereitä, amerikanbulldoggeja, amerikankääpiöterriereitä ja monia muita koirarotuja. UKC:n painoarvo on koiran toimivuudessa, terveydessä ja työkoira-arvoissa.

SATHY-rotuharrastajille tämä tapahtuma on ainutlaatuinen tilaisuus saada omalle koiralle kansainvälistä meriittiä.

Toimi näin:
- ilmoittaudu
- tule paikalle
- osallistu!

LISÄKSI: SATHY on mukana järjestämässä viralliset kisat taakanvedossa, tuholaistorjunnassa ja nopeusjuoksussa.

Ilmoittaudu mukaan ja katso lisätietoja täältä www.etfta.fi/UKC2012/

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tulospalvelu SATHY-urheilulajeille

16.03.2012 - Tänä vuonna on tarkoitus saada vauhtia koiraurheilulajeihin. Taakanvetoon, Petojahtiin, Tuholaistorjuntaan - kaikkiin.

Yhdistyksen insinööriryhmä on saanut melko pitkälle valmiiksi uuden tulospalvelujärjestelmän, joka on tarkoitus ottaa käyttöön seuraavissa kisoissa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin systeemiä koekäytetään seuraavissa harjoutuksissa.

Etu tässä tekeillä olevassa systeemissä on automaattiset ajanotot ja automaattiset tulosten kirjaamiset. Tämän tulisi nopeuttaa kaikkia tapahtumien kisoja olipa osallistujia muutama tai tusinoittain.

Aikaisemmin tällainen tulossysteemi ei ole ollut mahdollista yksinkertaisesti siksi, ettei tarvittavaa tekniikkaa ole ollut käsillä. Nyt on. Se mikä systeemissä yritetään vielä varmistaa on, että se todella toimii kisatapahtumissa. Jokainen tapahtumissa ollut tietää, että välillä sataa räntää, olosuhteet voivat olla karut ja mitä tahansa voi tapahtua.

Jos Sinä olet kiinnostunut tulemaan mukaan kehitystiimiin niin ota yhteyttä info@sathy.fi

Vuoden treenikausi alkaa

01.03.2012 - Vuodenaika on nyt jo niin selvästi menossa kohti ns. kesää, että treenikausi on alkamassa. Tulossa on taakanveto, petojahti, tuholaistorjunta ja muita sportti-treenejä. Ei kuitenkaan pulkkavetoa!
Jos olet aktiivi niin tule mukaan vetämään treenejä. Jos haluat koiralle muskeleita ja reipasta mieltä niin osallistu treeneihin.
Katso lisätietoja treenisivuilta ja tarvittaessa kysy lisää info@sathy.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Pulkkarieha ylitti odotukset

26.02.2012 - Lauantaina pidetty Pulkkarieha avasti kauden ja ylitti odotukset monessa suhteessa. Paljon koiria, ihmisiä, hyvä sää ja kaikilta osin kiva tapahtuma.
Lue lisää ja katso kuvia ja tuloskia tapahtuman omilta sivuilta.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Pulkkarieha 2012 on nyt! Sivut avattu!

20.02.2012 - Kaikille tiedoksi, että vuoden 2012 ensimmäinen tapahtuma on juuri nyt käsillä. Pulkkarieha. Helsingissä.
Sivut on jo avattu. Nähdään Pulkkariehassa.
Tervetuloa kaikille!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Keskustelufoorumin bugi korjattu

06.02.2012 - Sathyn keskustelufoorumilla on ollut bugi ja sen takia uusien tunnusten käyttöönotto on takkuilut. Vika on nyt korjattu ja keskustelufoorumi toimii kaikinpuolin normaalisti.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Pulkkarieha 2012!

30.01.2012 - SATHY Pulkkarieha 2012 -koiratapahtumaa vietetään Helsingissä, Sirkuskentällä, lauantaina 25.2.2012 alkaen klo 11!

Koko perheen iloiseen talvitapahtumaan ovat tervetulleita kaikki SATHY-rotuiset koirat omistajineen!

Luvassa mm. pulkkavetoa, petojahtia, koirahiihtoa, kuumaa makkaraa ja paljon muuta hauskaa talvista koirameininkiä.

Tapahtuma on maksuton, buffet on maksullinen.

Tervetuloa mukaan!

Vuosi 2012 käynnistyy nyt

08.01.2012 - Kiirettä pukkaa ja suunnitelmia itää tuoreelle vuodelle 2012. Tänä vuonna on tarkoitus saada järjestettyä useampi tapahtuma, julkaista lehteä, kehittää toimintaa ja paljon muuta.

Mukaan toimintaan on tulossa (ehkä) pari "uutta" amerikkalaisperäistä työkoirarotua riippuen siitä miten rodun aktiiviharrastajat kerkiävät.
Ensimmäinen tapahtuma on luultavasti Pulkkarieha, johon voivat osallistua kaikki - isot ja pienet.

Ei siis yhtään hassumpi vuosi tiedossa.

Hyvää alkavaa uutta vuotta 2012

29.12.2011 - Hyvää alkavaa uutta vuotta 2012 kaikille koirille ja koirien ystäville.
Tulevan vuoden tapahtumakalenteri, uutissivusto ja muut saavat sisältönsä vuoden alkumetreillä. Nyt on aika sulatella kinkut pois ja kaivaa koiran urheilutamineet ullakolta.
Tästä vuodesta 2012 on tulossa erinomaisen hyvä meille kaikille! Oikein hyvää alkavaa uutta vuotta 2012 toivottaa SATHY!

Koira etsii kotia

18.12.2011 - Koiranpentu etsii kotia. Perhekriisin vuoksi omistaja joutuu luopumaan 10 kk ikäisestä urospennusta. Koira on terve, reipas ja hieno. On tärkeää, että löytyisi koti, jossa on ymmärrystä tämän tyyppiselle koiralle.

Katso lisätiedot rescue-sivulta. Toimi heti!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY-joulukalenteri

17.11.2011 - Joulukalenteri on totta! Lähetä jouluinen koirakuva jos haluat sen mukaan kalenteriin. Laita sähköpostitse info@sathy.fi ja laita otsikoksi JOULUKALENTERI

PS. Muista myös käynnissä oleva kuvakisa. Katso ohjeet alla.

Agility-treeniä pienille koirille!

14.11.2011 - Yhteistyöyhdistys, ETFTA, järjestää kolmen Agility-treenin tapahtumasarjan Helsingin keskustassa. Treenit on tarkoitettu ensisijaisesti amerikankääpiöterriereille mutta kaikki muut pienikokoiset - ja itsensä pieneksi tuntevat - työkoirarodut ovat tervetulleita!

Kuten aina, tiedossa EI ole tiukkapipoista hammastenkiristelyä vaan mukavaa yhdessäoloa koiranomistajien ehdoilla. Koirat ja koiramaisuudet tervetuloa.

Kts. lisätiedot linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Valokuvakilpailu

23.10.2011 - Osallistu SATHY:n valokuvakilpailuun. Voit osallistua kahdella eri tavalla, vaikka molemmilla:

1) ota kuva ja lisää se sathy foorumi -galleriaan, ja/tai
2) valitse sathy foorumi -galleriassa jo oleva paras kuva
3) ilmoita kuvan numero (näkyy kuvan yhteydessä) info@sathy.fi, laita otsikoksi KUVAKISA muista kuvan nro, omat yhteystiedot

Foorumi galleria löytyy tästä linkistä.

Palkintoina upeita sponsoreilta saatuja koiratarvikkeita (tarkemmat tiedot tulossa).
Kilpailuun ehtii osallistua 15.12.2011 asti.
Parhaat kuvat palkitaan. Äänestäjien kesken arvotaan myös palkintoja.

Tarkempia tietoja tulossa. Osallistua voi jo nyt.
Katso lisätietoja tästä uutisesta


Telkkarissa MTV3 / 45 minuuttia: Kaduilla yhä enemmän aggressiivisia koiria

21.09.2011 - Keskiviikkona 21.9.2011 MTV3 / 45 minuuttia klo 20.00:
Kaduilla yhä enemmän aggressiivisia koiria


Rikosilmoitukset uhkaavasti käyttäytyvistä koirista ovat lisääntyneet Helsingissä. Koirakuriin liittyviä rikosilmoituksia on Helsingissä tehty tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 72 kappaletta. Viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 56.

Tyypillisimpiä ovat tapaukset, joissa vapaana juossut koira on purrut ihmistä tai toista koiraa. Rangaistuksena on useimmiten sakot.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa Helsingin Viikissä koiranpuremia hoidetaan päivittäin.

- Pahimpia ovat sellaiset tapaukset, joita pystytään vielä hoitamaan, mutta ne voivat vaatia useiden viikkojen tehohoitoa. Ja jos on vakavat rintaontelovauriot, joudutaan tekemään rintaontelon avausleikkaukset, vatsaontelon avausleikkaukset tai joudutaan poistamaan pahasti vaurioituneita kudoksia tai elimiä, kertoo eläinlääkäri Jenni Ranki.


Marja Juonala
marja.juonala@mtv3.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tärkeä tiedotus - pystytkö ottamaan aikuisen uroskoiran hoitoosi noin vuodeksi?

27.08.2011 - Tärkeä tiedotus - pystytkö ottamaan aikuisen uroskoiran hoitoosi noin vuodeksi? Katso lisätiedot SATHY:n rescue-sivulta.

Koiran omistaja on matkustamassa vuodeksi ulkomaille jo jos on huono tuuri niin joutuu lähettämään koiran Suomeen täksi ajaksi. Koiralle tulisi siis löytää tilapäinen, koiraystävällinen koti. Koira on terve, varttunut, ihmisystävällinen, terapiakoiraluonteinen, kiltti ja hyvätapainen, uroskoira.

Tässä on ainutlaatuinen tilaisuus saada hieno pitbullin kaltainen koirakaveri perheen jäseneksi vuoden päiviksi.

Ilmoittaudu heti jos sinä olet sopiva kotiehdokas tai tiedät sellaisen.
Lisätietoja sopimuksesta, mahdollisista korvauksista ja muusta sähköpostitse info@sathy.fi

Kiire! Ota yhteyttä heti!

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Toimialue6 Ylis' Festarit 2011

21.08.2011 - SATHY ry. yhdistystä pyydettiin keväällä 2011 lähtemään mukaan syksyllä Tampereella järjestettävään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tapahtumaan. Kyseessä oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koko perheen tapahtuma 20.8.2011 Tampereen kupeessa Ylöjärvellä. Tapahtumassa oli erilaisia bändejä soittamassa mm Fintelligens, Laura Närhi, Antti Tuisku, Aarne alligaattori jne jne.

SATHY ry.:n osallistuminen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tapahtumaan oli positiivinen ja tärkeä asia sekä yhdistyksellemme että edustamillemme koiraroduille. Esillä olivat edustamamme koirarodut:
• amerikankääpiöterrieri
• amerikanbulldoggi
• amerikanpitbullterrieri.

Ehdottoman tärkeitä asioita mitä toimme esille olivat:
• terapiakoiratoiminta
• avustajakoiratoiminta.

Yleisön viihdykkeeksi lajit joita paikan päällä esitimme olivat:
• petojahti
• taakanveto.

Paikan päällä olivat yhdistystämme, rotujamme ja toimintaamme esittelemässä varapuheenjohtaja Katja Kokki, taakanveto™ -vastaava & petojahti™ -vastaava Petri Helevirta, amerikankääpiöterrieri-asiantuntija
Emma Mussalo, sekä muutamia muita aktiivijäseniä. Tapahtuman aikana SATHY ry. ja sen toiminta esiteltiin kahteen eri otteeseen ja molempiin esityksiin tuli mukavasti porukkaa paikalle. Uusia SATHY-esitteitä jaettiin kiinnostuneille, amerikanpitbullterriereitä rapsuteltiin ja amerikankääpiöterrierit sekä amerikanbulldoggit herättivät ansaittua huomiota. Se mitä yleisö jäi selkeästi kaipaamaan olivat paikan päältä kokonaan puuttuneet vanhaenglanninbulldoggit, erityisesti kun tätä oli etukäteen luvattu.

Erityiskiitokset varapuheenjohtaja Katja Kokkille erinomaisista järjestelyistä. Syksyn 2011 SATHY Uutiset -lehteen on tulossa artikkelia sekä kuvia Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Toimialue6 Ylis' Festarit 2011 -tapahtumasta, sitä odotellessa voi muutamia kuvia ja tunnelmia käydä katsomassa tapahtuman SATHY ry. Facebook-sivulla: http://www.facebook.com/event.php?eid=158792577511282

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Uudet 2011 -esitteet

17.08.2011 - Pitkään käytössä olleet SATHY-esitteet on uudistettu ja nyt jaossa on kahta eri esitettä: SATHY-yhdistys- ja SATHY-rodut-esitteet. Molemmat kätevää kokoa, neliväripainatus, hyvälle paperille ja kätevän kokoisia.
Uusien esitteiden ensijakelu tapahtuu nyt tulevassa Tampereen tapahtumassa.

UKC-tapahtuma räjäytti potin

14.05.2011 - ETFTA ja SATHY yhteistuumin järjestetty UKC-tapahtuma Vantaalla oli menestys. Väkeä ja koiria oli paljon, Tuholaistorjunta, Taakanveto ja Nopeusjuoksu (SATHY-lajit) saivat ansaittua huomiota, hyviä tuloksia ja uusia kiinnostuneita harrastajia.

Lisää tietoa, kuvia ja tuloksia tulossa aivan kohta.

Tärkeää ja ajankohtaista tietoa ekinokokkoosilääkityksestä

25.03.2011 - Tärkeää ja ajankohtaista tietoa kaikille koirien omistajille!

Huhtikuun 2011 alusta lähtien ekinokokkoosilääkitys on annettava EU:n ulkopuolisessa maassa ennen Suomeen paluuta tai saapumista. Lääkityksen voi antaa lemmikille 31.3.2011 saakka Suomessa ennen lähtöä EU:n ulkopuoliseen maahan, mikäli eläin palaa takaisin 30 päivän kuluessa lääkityksestä. Koska lääkitys tehoaa vain elävään loiseen, on sen antaminen etukäteen kuitenkin hyödytöntä.

EU:n ulkopuolisesta maasta matkustajan mukana kulkevan, ei-kaupallisesti tuotavan koiran, kissan tai fretin mukana on oltava lähtömään virkaeläinlääkärin tai lähtömään muun toimivaltaisen viranomaisen hyväksymän eläinlääkärin antama eläinlääkärintodistus ei-kaupallisia kuljetuksia varten.

Heisimatolääkityksen antaminen lähtömaassa on ollut vaatimuksena myös toisesta EU-maasta tuotaville lemmikeille jo vuoden 2011 alusta alkaen.

Lemmikkieläinten tuontiin hyväksytyn rajanylityspaikan tulli valvoo, että asiakirjojen merkinnät ovat vaatimusten mukaiset ja maahantuonnin edellytykset täyttyvät.

Koiraeläimet, kuten koirat, ketut ja supikoirat ovat Echinococcus multilocularis -loisen pääisäntiä. Loinen voi tarttua myös ihmiseen. Heisimatolääkityksen tarkoituksena on estää vakava, usein ihmisen kuolemaan johtavan ekinokokkiloisen leviäminen Suomeen. Loisen aiheuttamat rakkulat väli-isännäksi joutuneen ihmisen maksassa kehittyvät taudiksi kliinisin oirein 5-15 vuodessa.

Lähde: www.epressi.com

Pulkkariehasivut avattu!

11.02.2011 - Pulkkarieha 2011 -tapahtumasivut on avattu. Lue sivut, valmistaudu ja tervetuloa!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kansanedustajat vastaavat

30.01.2011 - SATHY ry. lähetti kyselun kaikille kansanedustajille. Tarkoitus on saada selville mitä mieltä kansanedustajat ovat Pertti Hemmilän tekemästä lakialoitteesta tiettyjen koirarotujen kieltämiseksi.

Kysymykset kansanedustajille ovat:
1) puollatteko tätä tai vastaavaa lakialoitetta nyt tai tulevaisuudessa
2) ilmentääkö Pertti Hemmilän lakialoite mielestänne Suomessa tärkeää asiaa
3) onko mielestänne jokin koirarotu tai kaikki koirat uhka suomalaisille
4) jos Pertti Hemmilän ehdottama laki astuisi voimaan niin olisiko se teidän mielestänne hyvä asia.

Tällä hetkellä (tätä uutista päivitetty maanantai aamulla) vastauksia on tullut yllättävän monelta kansanedustajalta. Kaikki kansanedustajat eivät ole vastanneet, mm. Pertti Hemmilä on toistaiseksi jättänyt vastaamatta.
Suuri osa tyrmää lakialoiteen, osan mielestä asia ei ehdi käsittelyyn ennen vaaleja, osa ei vastaa kysymyksiin vaan kertoo muita mielipiteitä.
Vastauksista on tulossa kooste.

Hälyttäviä uutisia kaikille Suomen koiranomistajille

28.01.2011 -

Lakialoite koirarotujen kieltämiseksi Suomessa.Kansanedustaja Pertti Hemmilä on tehnyt lakialoitteen eduskunnalle, jonka tarkoitus on kieltää useita koirarotuja Suomessa.

Kieltolistan koirarodut ovat
- amerikanstaffordshirenterrieri
- amerikanbuldoggi
- dogoargentiino
- filabrasileiro
- boerboli
- tosa
- kangal
- sarplanina
- tornjak
- keskiaasianpaimenkoira
- kaukaasianpaimenkoira
- etelävenäjänpaimenkoira.

Perusteluina kiellolle Pertti Hemmilä esittää viime aikojen uutisoinnin Turun Sanomissa ja Kalevassa.

Pertti Hemmilä väittää, että Suomessa on sattunut viime aikoina useita tapauksia, joissa koirat ovat hyökänneet sivullisten kimppuun ja aiheuttaneet näille eriasteisia vammoja. Osassa tapauksista uhreille aiheutuneet vahingot ja vammat ovat olleet merkittäviä, useita leikkauksia ja pitkällistä hoitoa vaativia.

Pertti Hemmilä väittää myös, että lähes kaikissa tapauksissa ihmisten kimppuun hyökänneet koirat ovat olleet taistelu- ja laumanvartijakoiriksi jalostettuja tai niistä polveutuvia sekarotuisia koiria.

Hälyyttävää tässä on se, että Pertti Hemmilän väitteet ovat täysin vääriä ja valheellisia. Jos tutkitaan Suomessa tapahtuneita koirien aiheuttamia onnettomuuksia ei yhdessäkään kuolemaan johtaneessa tapauksessa ole ollut ainuttakaan Pertti Hemmilän luettelossa mainittua koirarotua, ei taistelukoiraa, eikä laumanvartijakoiraa.

Suomessa on tällä hetkellä n. 600 000 koiraa. Koirien puremat ovat marginaali-ilmiö, joka kyllä saa aikaan suuret otsikot mutta ovat todellisuudessa hyvin vähälukuisia.

Jos lakiehdotus hyväksytään eduskunnassa ei sillä aikaansaada muuta kuin harmia koiranomistajille.

Toimi nyt


- lähetä palautetta Pertti Hemmilälle
- lähetä palautetta eduskunnalle
- kysy kansanedustajien mielipidettä asiasta, vaalit on tulossa
- kerro tutuille tästä lakialoitteesta, mahdollisimman monen tulee tietää tästä
- allekirjoita ADRESSIPertti Hemmilä
Puh (09) 432 3068, matkapuhelin 050 - 511 3068
Sähköposti: pertti.hemmila@eduskunta.fi
http://www.perttihemmila.net/
Pertti Hemmilän tekemä lakialoite 86/2010 vp
http://www.parliament.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_86_2010_p.shtml


Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY joulukalenteri 2010 on avattu

01.12.2010 - Perinteinen SATHY joulukalenteri on avattu.

SATHY JoulukalenteriHyvää ja rauhallista joulunodotusta kaikille.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Taakanvedon PM-kisat pidettiin paukkupakkasissa!

27.11.2010 - Taakanvedon PM-kisat pidettiin paukkupakkasissa, Tampereella. Paikalla oli muskelikoiria omistajineen. Käytössä oli myös uudet vetokärryt (kiskoilla).
Tuloksia, kuvia ja raporttia tulossa... kunhan kerkiää vähän sulamaan :-)

Kääpiökemuilla paljon kääpiöitä :-)

20.11.2010 - Vuoden 2010 kääpiökemut pidettiin Helsingissä. Ulkona pyrytti lunta mutta sisällä tuli hiki kun katsoi amerikankääpiöterriereiden hulinaa. Koiria oli paikalla paljon ja ihmisiä vielä enemmän.
Ohjelmassa oli Tuholaistorjunnan PM-kisat uusilla G2-luokan rottakoneilla. Nopeusjuoksu. Este- (tai temppu?) rata.
Lisäksi oli ETFTA (kts. www.etfta.fi) järjestämä näyttely.

Kiitos kaikille osallistujille, järjestäjille, avustajille ja yleisölle. Erinomainen tarjoilu, hyvät arpajaiset, mukavia ihmisiä ja kivoja koiria.

Kuvia, tuloksia ja raporttia tulossa...

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Expo-viikonloppu oli vauhdikas!

10.10.2010 - Tämä viikonloppu oli vauhtia täynnä. SATHY Expo 2010 -tapahtumassa kisailivat isot ja pienet koirat monessa eri lajissa.
Tuloksia ja kerrottavaa kertyin melkoinen kasa ja tapahtumaviikonlopun kooste on avattu omalle sivulleen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset 9/2010

24.09.2010 - Tuorein SATHY Uutiset -lehti on jakelussa jäsenille juuri nyt.
Tärkeää! Jos osoitetietosi on muuttunut 2010 aikana niin ilmoita uusi osoitteesi sähköpostitse info@sathy.fi heti.

Uusimmassa upeassa 32-sivuisessa SATHY Uutiset -lehdessä on juttuina mm:
- SATHY Expo 2010, Euroopan tykeimmät työkoirat kokoontuvat
- amerikanbulldoggi metsällä
- suruvirsi rodulle (William Stuartin juttu)
- Kääpiökemut 2010 lähestyy
- amerikanbulldoggi-vierailu Venäjälle
- jalka paketissa, Damla-amerikankääpiöterrierin stoori
- Remmiräyhä-kurssilla, tuliko tulosta
- amerikankääpiöterrierit maailman huipulla
- Hyvä koira kotiin -kirja, SATHY-harrastajan ykkösvalinta
- Rocky ja Mini
- naksutin koulutus
- Chilli, mukana menossa
- koiria rapakon takaa, kertomus SATHY-rotuisten koirien tuonnista USAsta 2010
- koiran juomaongelmat
- Pittimuorin tarinat
- terrieri ja kissat, näin sujuu yhteiselo
- ja paljon muuta!Tämän verran Sathy uutiset -lehteä lähtee kerralla, muutama sata. Mukana lehden lisäksi kirje, etuja yms.

SATHy Expo 2010

24.09.2010 - SATHY Expo 2010 - EUROOPAN TYKEIMMÄT TYÖKOIRAT KOKOONTUVAT

Tervetuloa mukaan seuraamaan tai osallistumaan Pohjoismaiden Mestaruuskisa-mittelöön lokakuun alussa Etelä-Suomeen. Tiedossa upeat kisat, hienoja työkoiria ja mahtava työkoiratapahtuma koko perheelle!


SATHY Expo 9.10.2010
Ranch Dunkel, Arolantie 48, Vihti.

Ohjelma lauantaina 9.10.2010
klo 9.30 SATHY Expo 2010 alkaa
klo 9.30 ilmoittautuminen, punnitukset
klo 10.00 Lisenssivedot
klo 10.00 Taakanveto˙, 0 - 10 kg koirat
klo 12.00 Lisenssivedot
klo 12.00 Taakanveto˙, yli 10 kg koirat
klo 17.00 Palkintojen jako ja BIS

Lisäksi:
- taakanvedon esittely
- paikalla eläinlääkäri
- koiratarvikemyyntiä www.pingopet.fi
- ei buffettia
- koirille mukaan rekisteripaperit tai SATHY Easy Entry Card, taakanveto-lisenssit sekä rokotuskortti
- ei juoksuaikaisia koiria kisapaikalle.

Huomaathan, että lauantain tapahtumaan on PAKOLLINEN ilmoittautuminen etukäteen info@sathy.fi


SATHY Expo 10.10.2010
Sirkuskenttä, Kartanonkaari- Ruosilanmutka, Helsinki.

Ohjelma sunnuntaina 10.10.2010
klo 9.30 ilmoittautuminen, punnitukset, mittaukset
klo 10.00 Tuholaistorjunta˙
klo 10.45 palkintojen jako tuholaistorjunta
klo 11.00 Nopeusjuoksu
klo 11.15 palkintojen jako nopeusjuoksu
klo 11.30 Korkeushyppy
klo 12.15 palkintojen jako korkeushyppy
klo 12.30 Petojahti˙
klo 13.45 palkintojen jako petojahti
klo 14.00 Voimaveto˙
klo 15.45 palkintojen jako voimaveto
klo 16.00 SATHY Expo 2010 päättyy

Lisäksi:
- rotuesittelyjä
- lajiesittelyjä
- kisaesittelyjä
- SATHY ry. yhdistyksen toiminnan esittelyä
- runsas ja edullinen buffet, grillimakkaraa ja kahvia sekä muuta herkkua
- koirille mukaan rekisteripaperit tai SATHY Easy Entry Card sekä rokotuskortti
- paikalla eläinlääkäri
- jne.


SATHY Expo 2010 Hinnat

Osallistuminen:

Taakanveto SATHY ry.:n jäsenille
0-10 kg koirat 5 e
yli 10 kg koirat 8 e

Taakanveto ei-jäsenille
0-10 kg koirat 10 e
yli 10 kg koirat 20 e


Kaikki muut kisalajit

SATHY ry.:n jäsenille
0-10 kg koirat 2 e / kisa
yli 10 kg koirat 3 e / kisa

Kaikki muut kisalajit ei-jäsenille
0-10 kg koirat 5 e / kisa
yli 10 kg koirat 10 e / kisa


Yleisö:
Lauantaina - ei yleisöä, vain kisaajat.

Sunnuntaina - SATHY ry.:n jäsen ilmaiseksi.
Ei-jäsenet 10 e/hlö, alle 15-vuotiaat vain aikuisen seurassa, mutta maksutta.

Northern Winner 2010

18.09.2010 - Northern Winner 2010 NKC show järjestetään 18-19.9.2010. Tuomarit Roy King ( GB) ja Robert Bjurling ( SWE)Paikka Vesan Lomakylä

Haapalantie 157

16670 LAPPILA

p. 03 - 7654 570

Varaa yöpaikkasi jos olet tulossa yöksi!

Roturace voitto

02.08.2010 - Roturace on juoksukilpailu kaikille roduille! Kisassa on joukkueet jokaisessa joukkueessa on 4 koiraa. Kisassa oli 125 joukkuetta. Amerikanbulldoggi joukkue joka koostui Petes Bulldogsin ja Snow Whiten koirista voitti koko kilpailun hyvä Amerikanbulldogit!

Kasvattajaluento

05.07.2010 - Tulossa on kasvattajatapahtuma tälle vuodelle. Kyse on yhden päivän kestävästä luentosarjasta, jossa käydään läpi koirankasvattajalle tärkeitä asioita.
Osallistuminen on maksullinen, hintaan sisältyy mm. aineistopaketti.
Aiheita esittelevät koti- ja ulkomaiset työkoirakasvattajat, eläinlääkärit ja asiantuntijat.
Päivämäärä, tarkka ohjelma ja muu tarkentuu vielä tässä kesän mittaan.
Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse.

Hyvä koira kotiin -rotukirja

21.04.2010 - 20.4.2010 on ilmestynyt WSOY:n kustantamana uusi koirarotukirja HYVÄ KOIRA KOTIIN. Esittelyssä on SATHY-roduista amerikankääpiöterrieri, vanhaenglanninbulldoggi, amerikanbulldoggi sekä amerikanpitbullterrieri. Erinomaista tekstiä, upeita kuvia. Ovh 45 €.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tämän vuoden tapahtumat ja kisat

13.03.2010 - Pulkkarieha on pidetty ja seuraava tapahtuma on Kinkerit. Muita tämän vuoden tapahtumia ovat mm. Expo, Kääpiö Grillaus ja Kääpiö Kemut, BOTB ja moni muu.
Taakanvedot tullaan tänä vuonna 2010 järjestämään muista tapahtumista erillisinä Taakanveto™ CUP -kisana. Taakanveto-osakilpailut pidetään Kinkereiden ja muiden tapahtumien yhteydessä (mutta eri päivinä ja eri paikoissa lähinnä järjestelyjen helpottamiseksi) ja kunkkutapahtuma on BOTB 2010. Osakilpailuihin kannattaa osallistua tai tulla kannustamaan totta kai. Vielä pähkäillään lasketaanko cup-osallistujien vetojen summa erikoispalkintoa varten vai mitä.
Joka tapauksessa, tänä vuonna on tulossa hurja tapahtumakausi isoille ja pienille, laihoille ja paksuille amerikkalaisperäisille työkoirille!

SATHY Pulkkarieha 2010

15.01.2010 - Pian se on täällä... Jokavuotinen, jo perinteeksi muodostunut SATHY-Pulkkarieha on talvinen, iloinen työkoiratapahtuma, jossa ei turhia nipoteta! Tule mukaan reippaaseen työkoiratapahtumaan lauantaina 20.2.2010 klo 11.

Tänä vuonna kisaohjelmassa Petojahtia, Pulkkavetoa, Nopeusjuoksua, Koirahiihtoa, Temppukisa, Lapsi & koira -kisa... Ohjelma alkaa heti klo 11 ja jatkuu iltapäivään. Ole siis ajoissa paikalla!

Paikalla grilli, BBQ, buffet, virvokkeita. Edulliset hinnat!

Hurja talvikauden pamaus, lumiset kisat keskellä Helsinkiä! Varaa mukaan lämpimät vaatteet, kakkipusseja, oma SATHY-rotuinen koirasi ja paljon reipasta mieltä.

Osoite sama vanha tuttu, Helsinki, Malminkartano, Sirkuskenttä, Ruosilanmutkan lähellä.

Tervetuloa mukaan kaikki SATHY-koirat omistajineen!

Lisätietoja info@sathy.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Kääpiö Kemut 2009

20.10.2009 - HURJAN HAUSKA SATHY Kääpiö Kemut pidetään lauantaina 28.11.2009 kello 10.00 - 16.00 Helsingissä, Konalassa. Paikka Helsinki, Koiraurheilukeskus Lily's (sisätilat). Osoite: Konalankuja 4, Helsinki.

SATHY Kääpiö Kemut on SATHY ry.:n oma, pienille roduille tarkoitettu supertapahtuma!
Tervetuloa mukaan!

SATHY Kääpiö Kemut -tapahtuma on tarkoitettu puhdasrotuisille amerikankääpiöterriereille sekä amerikankarvatonterriereille sekä näistä roduista kiinnostuneille ihmisille.
Paikan päällä esitettävä voimassa oleva rokotustodistus sekä koiran rekisteripaperit tai SATHY Easy Entry -kortti. Muista myös madottaa koirasi 10 päivää ennen tapahtumaa!

Ohjelma:
9.30 Ilmoittautuminen ja sisäänpääsy alkaa
10.00 SATHY Kääpiö Kemut alkaa
10.10 Tuholaistorjunta™ kisa
11.00 Tuholaistorjunnan palkintojen jako
11.15 Pienten koirien nopeusjuoksu kisa
11.45 Nopeusjuoksun palkintojen jako
12.00 Esterata kisa
12.45 Esteradan palkintojen jako
13.00 Korkeushyppy kisa
13.45 Korkeushypyn palkintojen jako
14.00 Leikkimielinen koirien ulkomuotonäyttely alkaa
15.45 Näyttelyn palkintojen jako
16.00 SATHY Kääpiö Kemut päättyy.

TERVETULOA MUKAAN!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SM-kisat 2009 on Kärkölässä

17.10.2009 - Suomenmestaruus ratkotaan tänän vuonna Kärkölässä, SATHY:n järjestämissä Superkisoissa. Lajeina taakanveto, petojahti, korkeushyppy jne. Isoille ja pienille koirille.

Superkisojen omat sivut on avattu. Ilmoittaudu nyt kisoihin tai avustajaksi.

Suomenmestaruuskisat 2009 on Kärkölässä!
Katso lisätietoja tästä uutisesta


Best of the Best

14.10.2009 - Best of the Best -tapahtuman päivämäärä on lyöty lukkoon, se 14.11.2009.
Ilmoittautumimen on alkanut jo nyt.

Vuoden tykein taakanvetotapahtuma, jossa erotellaa jyvät akanoista. Parasta taakanvetoa.


Katso lisätietoja tästä uutisesta


Ensimmäisenä Expo-päivänä rikottiin ennätyksiä

10.10.2009 - Kaksipäiväisen SATHY Expon 2009 1. päivänä rikottiin Euroopan ennätyksiä.

Tulokset, kertoimet, p4p:
Alle 10-kiloiset, paras tulos 26,52
Isot koirat, alle 29-kiloiset, paras tulos 150,26 EUROOPAN ENNÄTYS!!!
Isot koirat, 29-kiloiset ja isommat, paras tulos 137,96.

Painavin taakka oli peräti 4 001 kg, tämän taakan veti kaksi koiraa.

Lisää tuloksia tulossa. Katso expo-sivut.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset -lehti nro 02/2009 on ilmestynyt

02.10.2009 -
Messevä työkoirien ykkösaviisi on jälleen ilmestynyt. Tässä lehdessä teemana on koirien terveys. SATHY Uutiset -lehdessä numero 02/2009 on mm. nämä mielenkiintoiset ja ajankohtaiset työkoira-artikkelit:

- Miten rakentaa toimiva suhde eläinlääkäriin?
- Koiran allergiat, diagnoosi ja hoitomuodot
- SATHY Expo 2009, mitä, missä, milloin
- SATHY Taakanveto Boot Camp 2009 -tunnelmia
- SATHY Superkisat & SM-kisat 2009, mitä, missä, milloin
- SATHY Kääpiö Kemut 2009, mitä, missä, milloin
- upea terapiakoira-artikkeli Suomen suurimmassa aikakauslehdessä
- Rocky, hurja pieni amerikankääpiöterrieri
- koiran pelko - usein pentuajan perua
- meidän sakin elämää
- koiran koulutuksen peruspilarit
- amerikankääpiöterrieri nenä/jälkikurssilla
- Espanjassa koiranomistajat iskevät takaisin
- amerikanbulldoggi-guru David Farnettin haastettelu
- taakanveto nyt
- koiralääkäripalsta - uutta!
- koirien korkeushyppy
- SATHY Kesäpäivä -tunnelmia
- ja paljon muuta!

Oman aviisin saat tottakai olemalla SATHY ry.:n jäsen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Vuoden TUPLA-JÄTTI-EXPON sivut avattu

17.09.2009 - Vuoden 2009 SATHY Expo -sivut on avattu. Sivuilla on jo nyt paljon tietoa ja lisää tulee.
Varaa kalenterista aika hurjaan viikonloppuun, jotta kerkiät mukaan kaksipäiväiseen työkoiratapahtumaan. Tule mukaan osallistumaan, kannustamaan ja tapaamaan mukavia koiraharrastajia.
SATHY Expo on ainutlaatuinen tapahtuma sille, joka haluaa tutustua Suomessa harvinaisiin aitoihin amerikanbulldoggeihin, amerikankääpiöterriereihin, pitbulleihin, vanhaenglanninbulldoggeihin ...
Tervetuloa!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Petojahti tapahtuma

12.09.2009 - 12.9.2009 petojahticup alkaa aidolla villisikatilalla 12.9. Juupajoen Villisikatarha
Postiosoite: Valkeajoentie 385, 35540 Juupajoki - tarkempaa tietoa ja
aikataulua löytyy linkistä!!!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Expo 2009 jyrää pian!

06.09.2009 - Odotettu, kysytty, vaadittu - nyt se on täällä: SATHY Expo 2009 - vuosittainen työkoirien suurin, upein ja paras jättitapahtuma!

Vuonna 2009 SATHY Expo on ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen suurtapahtuma.

SATHY EXPO 2009 Osa 1: Taakanveto™. Lauantaina 10.10.2009

SATHY EXPO 2009 Osa 2: Petojahti™, Tuholaistorjunta™, Voimaveto™, Korkeushyppy, Nopeusjuoksu, Koirapussijuoksu. Sunnuntaina 11.10.2009.


Ilmoittautuminen molempina päivinä etukäteen SATHY Expo-sivuston kautta (aukeaa tuota pikaa) tai paikan päällä klo 9.30 alkaen.
Kisat alkavat molempina päivinä klo 10.00.
Tarkka ohjelma tulossa SATHY Expo-sivustolle tuota pikaa.

Tule mukaan! Ole ajoissa paikalla! Tiedossa Euroopan tykeimmät työkoirat, viralliset Pohjoismaiden Mestaruuskisat ja upeat, massiiviset palkinnot. Kisaohjelma tarkentuu vielä, kisamaksut jne. tulossa pian. Palkintojenjako on sunnuntaina 11.10.2009 illalla, johon päättyy huima SATHY Expo 2009 supertapahtuma!

Muista mukaan koiran rekisteripaperit, rokotuskortti ja runsaasti reipasta kisamieltä. Paikalla molempina päivinä aamusta iltaan eläinlääkäri.
Lisätietoja tulossa pian, stay tuned!

Syksyn tapahtumia lyöty lukkoon

05.09.2009 - Syksyn päheimmät kisatapahtumat on juuri lyöty lukkoon!

Yhdistyksen puuhapetet ja puuhapirjot ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen, järjestelleet kalentereita, buukanneet paikkoja ja hurjat järjestelyt kisasyksyn onnistumisen eteen on nyt aloitettu täydellä tohinalla.

Syksyn 2009 SATHY-kisoissa on tiedossa paljon uudistuksia, mm. upouudet kiskokärryt ja kiskot taakanvetoon (armottomia tuloksia odotellessa), upouusi korkeushyppylaite (ei enää urputusta koirien alastulosta, vaan täydellinen terveyspoliittisesti hyväksytty metodi), täysin uudella tavalla viritetty petojahtilaite (tätä ei enää pikku kaverit pysäytä!) ja paljon, paljon muuta. Nämä ja monet muut mahtiuutuudet näet VAIN ja AINOASTAAN luultavasti maailman tykeimmissä työkoiratapahtumissa, eli tottakai SATHY ry.:n työkoirakisoissa!

Pistä kalenteriin ylös nyt ja heti nämä tärkeät päivämäärät:
- Lauantai 10.10.2009 alkaen klo 9.30 SATHY Expo 2009 Osa 1: Taakanveto™ (Vihti)
- Sunnuntai 11.10.2009 alkaen klo 9.30 SATHY Expo 2009 Osa 2: Petojahti™, Tuholaistorjunta™, Voimaveto™, Korkeushyppy, Nopeusjuoksu, Koirapussijuoksu (Vihti)
- Lauantai 31.20.2009 alkaen klo 10.30 SATHY SM 2009 (Kärkölä)
- Lauantai 28.11.2009 alkaen klo 9.30 SATHY Kääpiö Kemut 2009 (HKI, Konala).

Lisätietoja tulossa uudessa SATHY Uutiset -lehdessä, SATHY foorumilla ja SATHY kotisivuilla www.sathy.fi

Bootcampilla rikottiin ennätyksiä

09.08.2009 -
Lauantaina ja sunnuntaina pidetty taakanvetoharjoitus-leiri, SATHY Bootcamp sujui paahtavassa helteessä. Paikalla oli arviolta tusina amerikanbulldoggia ja amerikanpitbullterrieriä omistajineen.

Tapahtuman teemana oli taakanveto, lajin harjoittelu ja kehitys.

Harjoittelutulokset olivat timantin kovia. Hämmästyttävimmät tulokset tulivat amerikanbulldoggi-Candylta, joka veti 2 400 kg. Kertoimeksi (p4p) tulee n. 90,0, joka on uusi Euroopan ennätys koirien taakanvedossa.

Mukana oli vanhoja konkareita, joiden vetämän harjoittelutaakat sivusivat kaikki viime ja edellisvuosien ennätyksiä luokassa 1 000 - 2 000 kg per veto. Konkarien lisäksi mukana oli uusia lupauksia. Suomi näyttää vahvasti olevansa johtava maa koirien taakanvedossa.

Katso lisätietoja tapahtuman omalta sivulta.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kesäpäivä oli Loviisassa

13.07.2009 - Kesäpäivä vietettiin muhkeassa kesäsäässä kauniissa Loviisassa.
Katso kuvat, tulokset ja raportit tapahtuman omilta sivuilta.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Koira etsii kotia

18.03.2009 - Pitbullin kaltainen noin 2 v. uroskoira etsii itselleen asiantuntevaa ja vastuullista omistajaa.
Katso lisätiedot oheisesta linkistä ja ota yhteyttä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Petojahti CUP 6.osakilpailu! Isojärven leirimajalla Pornaisissa

17.03.2009 - Katso tapahtumat sivulta tarkempi info!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Talvisää suosi Pulkkariehaa

14.03.2009 - Aurinko ja sää suosi tämän vuoden Pulkkariehaan osallistujia. Tänä vuonna lunta ja hankea riitti juuri sopivasti. Valmistelut alkoivat tuntia aikaisemmin ja tapahtuma itse alkoi kello 11. Paikalle saapui mukavasti eri koirarotujen edustajia omistajineen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset -lehti nro 01/2009

04.03.2009 -
SATHY Uutiset -lehti nro 01/2009 on painossa. Lehti on äärettömän paksu ja sisältörikas.

Lehdessä artikkeleina mm.:
- Johnson amerikanbulldogit rantautuvat Suomeen
- herkullisia ruokaohjeita koirille, nami nami
- SATHY Pulkkarieha maaliskuussa, tule mukaan!
- poliisi varoittaa koirahuijareista
- amerikankääpiöterrierin suolistotukos
- Varoitus koiranostajille! Huijareita liikkeellä! Kohujuttu mm. siitä miten suomalaiset ovat väärentäneet paperittomille koirille amerikanbulldoggi-rekisteripaperit.
- Apua! Karvat lähtee korvista!
- Koiranhakumatkalla USA:ssa
- Chaos SATHY Kääpiö Kemuissa
- SATHY Expo 2008 – työkoirien juhlaa, kisaraportti ja tulokset
- Designer Dog – muotirotu vai sekarotuinen?
- koirascene New Yorkissa
- Wok the Dog – Korean karut koiramarkkinat
- verenluovutus amerikanpitbullterrierin kanssa
- hiivatulehdus - allergiaako?
- Kia amerikankääpiöterrierin laihdutus ja siedätyshoito
- Sarasvuo kommentoi Obaman koiraa
- koirien tarttuva syöpä
- Alien versus Predator – olde versus ranskis tottiksessa
- uudet SATHY-rotulehdet!
- pyometra eli märkäinen kohtutulehdus koiralla
- ja paljon, paljon muuta.

Lehti lähtee painosta suoraan postiin jäsenille, uusille sekä vanhoille, mukana jäsenmaksulappu vuodelle 2009. Varoitus - jos et ole saanut lehteäsi postissa ensi viikon loppuun mennessä, johtuu se siitä että lehti ei ole mahtunut luukusta sisään... niin paksu se on!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Pulkkarieha 2009

10.02.2009 - Jokavuotinen, jo perinteeksi muodostunut SATHY-Pulkkarieha on talvinen, iloinen työkoiratapahtuma, jossa ei turhia nipoteta!
Ohjelmassa Petojahtia, Pulkkavetoa, Nopeusjuoksua, Koirahiihtoa, Temppukisa, Lapsi & koira -kisa... Ohjelma alkaa heti klo 11 ja jatkuu iltapäivään.

Paikalla grilli, BBQ, buffet, virvokkeita. Edulliset hinnat!

Hurja talvikauden pamaus, lumiset kisat keskellä Helsinkiä! Paikka vanha tuttu Malminkartanon Sirkuskenttä, Ruosilanmutkassa. Varaa mukaan lämpimät vaatteet, kakkipusseja, oma SATHY-rotuinen koirasi ja paljon reipasta mieltä.

Lisätietoja SATHY Uutiset 01/2009 -lehdessä.

Pulkkariehan päivämäärä

08.02.2009 - SATHY-pulkkariehan päivämäärää saatetaan vielä muuttaa, jottei se osu samalle päivälle muiden tapahtumien kanssa.
Lisätietoja tulee tapahtumat-sivulle (kts. linkki alla).

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Vuoden 2009 tapahtumat

08.01.2009 - Vuoden 2009 SATHY-tapahtumia suunnitellaan ja yritetään löytää kaikille sopivia päivämääriä. Ehdotuksia ja toivomuksia voi lähettää info@sathy.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Viime vuoden uutiset

05.01.2009 - Viime vuoden uutiset löytyvät omalta sivulta.
SATHY-uutisarkistoista löytyy paljon mienenkiintoista tietoa.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hyvää uutta vuotta 2009

01.01.2009 - Hyvää uutta vuotta 2009 kaikilla sathy-rotuisten koirien ystäville.
Koiraharrastajat ovat olleet kovasti kiireisiä ja nyt katseet on suunnattu kohti tämän vuoden riehakkaita tapahtumia.

Kääpiöiden supertapahtuma keräsi tuvan täyteen

22.11.2008 - SATHY-kääpiökoirarotujen oma tapahtuma, Kääpiökemut, pidettiin ensimmäistä kertaa.
Järjestäjinä olivat SATHY:n lisäksi suomalaiset amerikankääpiöterrierilaatukasvattajakennelit.
SATHY järjesti paikalle Tuholaistorjunta-, korkeushyppy-, nopeusjuoksu ja esteratakisa.
Järjestäjäkenneleiden toimesta järjestettiin myös ensimmäiset suomalaiset amerikankääpiöterriereiden ulkomuotokisat.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Petojahti CUP 3.osakilpailu!

15.11.2008 - Petojahti Cupin kolmas osakilpailu järjestetään Jyväskylässä. Ilmoittautuminen alkaa klo. 10.00 ja kisa klo. 11.00 Osoite: Köyhänpelto, Köhniönkatu 34 Jyväskylä

SAB Petojahticup lauantaina 25.10.2008

25.10.2008 - Ilmoittautuminen alkaa klo.10.00 ja kilpailu klo 11.00.
Mahdollisuus myös voimavetokisaan jos riittävästi innostuneita paikalla.

SATHY Expo 2008 sivut päivitetty

19.10.2008 - SATHY Expo 2008 -sivut on juuri päivitetty. Sivuilta löytyy nyt lopullinen kuvagalleria, lopulliset & tarkistetut kisatulokset, upeita kuvia kisoista sekä video Koirapussijuoksusta.

SATHY Expo promokisan arvonta suoritetaan tällä viikolla puheenjohtaja Raimo Kallion toimesta. Kisojen voittajat julkistetaan ja palkinnot lähetetään ensi viikon alussa.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY APBT SF Kekrit sunnuntaina 7.12.2008

19.10.2008 - Tulevaa talvea juhlistetaan mukavalla APBT SF Kekrit-tapahtumalla, jonka yllätysvieraana Kekripukki! Viime vuonna Kekripukki teki niin suuren vaikutuksen, että tästä lähin vietämme Kekrit joka vuosi. Tervetuloa!

Paikalla on kelien salliessa taakanvetoa, petojahtia, hang-timea, jennyssä juoksua, slat mill juoksua, koira-aiheista keskustelua ja reilut syömingit.

HUOM! HUOM! HUOM! Tapahtuma on nyyttikesti-periaatteella! Nyyttikestit -listalta voit valita omat tuomisesi, listan vapaina olevista tuotavista saat s-postilla info@sathy.fi

Amerikanpitbullterrieri-Suomi-Finland (APBT-SF) on amerikanpitbullterrieriomistajien ja harrastajien oma eksklusiivinen klubi, jossa puidaan erityisesti pitbull-asiaa. APBT SF Kekrit on tarkoitettu vain ja ainoastaan puhdasrotuisille amerikanpitbullterriereille omistajineen.

Ilmoittaudu APBT SF Kekrit -tapahtumaan nyt!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Kääpiö Kemut lauantaina 22.11.2008

19.10.2008 - SATHY Kääpiö Kemut pidetään Helsingissä, Konalassa, sisähallissa, lauantaina 22.11.2008 klo 12-16.
Kääpiö Kemut on SATHY ry.:n oma, pienille roduille tarkoitettu supertapahtuma!

SATHY ry. järjestää tapahtumassa:
- tuholaistorjunta
- pienten koirien nopeusjuoksu
- esterata
- korkeushyppy
Tuomarina tapahtumissa Katja Kokki, Matti Lehtinen sekä Irmeli Harlin.
Voittajille hulppeat pokaalit sekä muita hienoja palkintoja.


Toy Fox Terrier Kennel & Senefi's Toy Fox Terriers & Kennel Beleriad järjestää tapahtumassa:
- leikkimielinen koirien ulkomuotonäyttely
Näyttelytuomari Sari Niemi, Kennel Beleriad.
Kehäsihteeri Irmeli Harlin.
Voittajille mitalit sekä muita hienoja palkintoja.


Kääpiö Kemut -tapahtuma on tarkoitettu puhdasrotuisille amerikankääpiöterriereille sekä amerikankarvatonterriereille. Paikan päällä esitettävä voimassa oleva rokotustodistus sekä koiran rekisteripaperit tai SATHY Easy Entry -kortti. Muista myös madottaa koirasi 10 päivää ennen tapahtumaa!

Ilmoittautuminen ennakkoon pakollista. Sisäänpääsymaksy sekä osallistumismaksut maksetaan etukäteen. Tapahtuma-aika on klo 12.00 - 16.00. Ilmoittautuminen kisoihin alkaa klo 11.30. Tarkka ohjelma, maksut, maksuohjeet, ilmoittaumisohjeet ym. tapahtuman omilla sivuilla.

Kääpiö Kemut -tapahtumassa on mahdollisuus ostaa nimenomaan pienille koirille tarkoitettuja tarvikkeita ja asusteita. Paikalla myös buffet.

Tule mukaan oman koirasi tai koiriesi kanssa, nyt pistetään pystyyn Kääpiö Kemut!!!

Lisätiedot:
SATHY ry., info@sathy.fi
Toy Fox Terrier Kennel, Jonna Dunkel, info@toyfoxkennel.com
Senefi's Toy Fox Terriers, Emma Mussalo, emma.mussalo@gmail.com
Kennel Beleriad, Sari Niemi, beleriad@gmail.com
Turilaat, Katja Kokki, katja.kokki@dnainternet.net

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Tilatkaa Easy Entry -kortit nyt

08.10.2008 - Vuoden 2008 Expon jälkeinen -tapahtumasuma lähestyy hurjaa vauhtia.

Älkää jättäkä ilmoittautumisia ja Easy Entry -tilauksia viime tinkaan.
Muiden yhdistysten, kuten UKC, ADBA, BFKC -kortit kelpaavat edelleen hyvin.

Tilatkaa Easy Entry -kortit nyt.
Tästä linkistä löytyy lisäohjeita Easy Entry -kortista.

Ilmoittautukaa tapahtumiin, BOTB, Kekrit, Kääpiö Kemut, nyt.
Tästä linkistä löytyy lisäohjeita.

Lisätietoja sähköpostitse info@sathy.fi

Tulevat tapahtumat

05.10.2008 - Expon jälkeen ei jäädä lepäämään laakereilla. Tulossa on tapahumia jokaiselle, Kääpiö Kemut, Best of the Best, Kekrit...

Kääpiö Kemut
SATHY-rotujen alle 10-kiloisten ikioma tapahtuma, jossa puuhaa riittää kaikille.
Katso lisätiedot tapahtumat-sivulta.

Best of the Best
Taakanvetäjien vuoden 2008 huipputapahtuma, jossa jokainen voi yrittää vuoden parasta tulosta.
lmoittautuminen Best of the Best -taakanvetoon on jo alkanut.
Säännöt ja painoluokat: modifioitu EWPF-basic.
Pakollinen ennakkoilmoittautuminen.
Sisähalli. Tuomarina Ruotsin johtava taakanvetäjä.
Katso lisätiedot tästä linkistä.

Kekrit
Tulevaa talvea juhlistetaan mukavalla kekri-tapahtumalla, jonka yllätysvieraana Kekripukki. Viime vuonna Kekripukki teki niin suuren vaikutuksen, että tästä lähin vietämme Kekrit joka vuosi. Tervetuloa!
Katso lisätiedot tapahtumat-sivulta.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Expo 2008 -tulokset

29.09.2008 - Teräksenkovat SATHY Expo 2008 on julkistettu.
Tässä voittajat. Expo-sivulla tarkat tulokset ja tilastot.

BEST IN SHOW
Pohjoismaiden mestari 2008
CANDY

PIENTEN KOIRIEN NOPEUSJUOKSU / SPEED RUN (SMALL DOGS)
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: MUNKKI

VOIMAVETO™ POWER PULL
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja (painoluokka isot): TITO

VOIMAVETO™ POWER PULL
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja (painoluokka keskikoko): DANA

VOIMAVETO™ POWER PULL
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja (painoluokka pieni): ROCKY

TUHOLAISTORJUNTA™ RAT RACING
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: BLACKIE

KORKEUSHYPPY / HIGH JUMP
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: ARES

KOIRAPUSSIJUOKSU / BAG RUN
Voittaja: CANDY

TAAKANVETO / WEIGHT PULLING
RASKAS SARJA / HEAVY WEIGHT
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: NITRO

TAAKANVETO / WEIGHT PULLING
KESKISARJA / MIDDLE WEIGHT
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: CANDY

TAAKANVETO / WEIGHT PULLING
ULTRAKEVYT / ULTRA LIGHT
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: PIPARI

PETOJAHTI™ / BEAST CATCHING
Pohjoismaiden mestari 2008
Voittaja: TITO


Katso lisätietoja tästä uutisesta


Expo-kirje jäsenille

24.09.2008 - Expo-valmistelut on loppusuoralla. Jäsenille tulee postitse tänään (tai viimeistään huomenna) muheva infopaketti, sisältäen mm. ohjelman, ilmoittautumiset, alennus- ja vapaaliput yms.
Jos olet jäsen, etkä ole saanut postitse info-pakettia viimeistään torstaina niin ota välittömästi yhteyttä info@sathy.fi

Käy katsomassa expo-sivuille lisättyä expo-tietoa. Sivuille tulee jatkuvasti lisää tietoa.
HUOM! Ennakoilmoita koirasi kisoihin nyt - katso ohjeet http://expo.sathy.fi

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Expo 2008 -promootiokisa aloitettu

13.09.2008 - Hei vaan kaikille

SATHY Expo 2008 on parin viikon päästä ja järjestelyt on kovassa tohinassa.
Viime hetken treenauksen ohella on hyvä muistaa kertoa tulevasta jättitapahtumasta muille koiraharrastajille.

OSALLISTU heti. Jokaisesta expo-promootiosta saat expo-pisteen. Expossa arvotaan pisteiden perusteella hienot palkinnot.

Promo-kisa on julistettu alkavaksi NYT!
Klikkaa oheista linkkiä

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SAB tapahtuma 12-13.9.2008 Isojärven leirimajalla Pornaisissa

12.09.2008 - Koitokset alkavat perjantaina klo.18.00 ja päättyvät lauantaina klo.12.00, paikalle voi saapua jo klo 16.00 alkaen. Ohjelmassa petojahti cupin ensimmäinen osakilpailu, voimavetoa, puruja maalimiehen kanssa, pennuille omat kisat. Yöpyminen 10€/ hlö. Saunat käytössä, uimaan pääsee jos haluaa.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Superkisa-sivut valmiit

19.08.2008 - Tampereella pidettiin SATHY Superkisat lauantaina 16.8.
Tapahtuma oli täynnä tiukkaa kisailua eikä sen vähempää kuin Suomenmestaruustitteleistä kilvoittelu.
Superkisojen omat sivut, ajo-ohjeet yms. löytyvät oheisesta linkistä.

Sivuilta löytyy:
- tapahtumaselostus
- kisatulokset
- valtavasti hienoja kuvia, usealta eri kuvaajalta, kahdessa eri galleriassa!

SUPERKISAT 2008 - KLIKKAA!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Expo 2008

05.08.2008 - Tämän vuoden Expon päivämäärä on varmistunut. Se on lauantaina 27.9.2008.
Tapahtumalle on avattu oma Internet-sivu osoitteessa expo.sathy.fi. Expo-sivulle päivitetään rivakkaan tahtiin tietoa, joten sivua kannattaa seurata.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Bootcamp avasi kisakauden

14.07.2008 - Taakanveto Bootcamp -harjoitusleiri pidettiin 12.-13.7. ja avasi kisakauden.
Koirien kanssa treenattiin taakanvetoa ja samalla esiteltiin uudet, kääpiöluokan kiskokärryt. Näitä uusia kärryjä tullaan käyttämään tulevissa kisoissa ja myös harjoituksissa. Isojen koirien uudet kisakärryt ehtivät vasta Tampereen kisoihin.
Bootcampin aikana ehdittiin keskustella myös kisa-, sääntö-, treeni- ja muista taakanvetoasioista. Tulossa on tämän vuoden kovimmat taakanvetokisat, Tampereen kisat ja tietysti SATHY Expo 2008.
Bootcampilla paljastui se ikävä puoli, että tuloksia varten on pakko harjoitella! Harjoittelu sujuu hyvin vanhoilta mestareilta mutta ennätyskuntoon tarvitaan vielä kovaa työtä.

Tulossa Bootcamp-raportti ja kuvakavalkaadi.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset -lehti 3/2008 jakelussa

23.06.2008 - SATHY Uutiset -lehti 3/2008 jakelussa

SATHY Uutiset -lehti numero 3/2008 postitetaan jäsenille alkaen 24.6.2008. Mikäli et saa omaa lehteäsi noin viikon sisällä ja olet maksanut jäsenmaksusi, ota yhteyttä info@sathy.fi

Edellinen lehti, 2/2008 on nyt luettavissa maksutta www.sathy.fi -> SATHY Uutiset -lehti.

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen.


Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset -lehti 3/2008

22.06.2008 - SATHY Uutiset -lehti 3/2008

SATHY Uutiset -lehti numero 3/2008 on nyt painossa ja kohta jakelussa jäsenille. Massiivisessa sportti-kesän lukupaketissa on artikkeleina mm.

- kesä koiran kanssa, iloisesti ja turvallisesti
- koirien rokotusmääräykset muuttuvat alkaen 1.8.2008
- SATHY Taakanveto Boot Camp 12.-13.7.2008 Vihdissä, tule mukaan!
- koirajuoksijan perusohjeet
- Northern Winner 2008 amerikanbulldoggien suurtapahtuma, kisaraportti, kisatulokset ja kuvagalleria
- SATHY Superkisat & SM kisat 16.8.2008 Tampereella, tule mukaan!
- amerikanpitbullterrieri Euroopasta
- uusi turva koiralle: koiran turvasiru
- SATHY Kevätkinkerit 2008, kisaraportti, kisatulokset ja kuvagalleria
- pitbullit pyöräilemässä
- taistelevat toverukset, jälleen hyvissä väleissä
- tee se itse: kestävä lelu pienelle ja isolle koiralle
- vuoden 2008 eläinlääkärit
- SATHY -kasvattajat tiedottavat
- tunnista koiran stressi
- verenluovutukseen amerikanpitbullterrierin kanssa
- sisäkoirasta ulkokoiraksi, kuinka se meiltä onnistui
... lisäksi todella suuri määrä muita mielenkiintoisia työkoira-artikkeleita!

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hungary Weight Pull Competition

05.06.2008 - Hungarian Standard Weight Pulling Assosiation järjestää kolmipäiväisen taakanveto-, korkeushyppy- ja urheilutapahtuman viikonloppuna 13., 14. ja 15. kesäkuuta.

Paikalla on mahdollisuus edulliseen yöpymiseen omassa teltassa yms. Paljon mukavaa ohjelmaa. Tervetuloa!

Huom! Taakanvetokisat on EWPF-sanktioidut, joten kaikki kynnelle kykenevät taakanvetoon!

Lisätietoja tapahtumat-sivulla. Tulossa myös kuvareportaasi tuloksineen seuraavassa SATHY Uutiset -lehdessä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Super-kärryt edistyvät

30.05.2008 - SATHY:n uudet superkärryt valmistuvat vaihe vaiheelta. Länsi-Uudenmaan Ammattikorkeakoulun sponsoroimat ja tarkkussorvaamat kiskopyörät saapuivat tänään.
Näin hienojen pyörien etu on se, että jokaisella vedolla ja jokaisella koiralla - taakasta riippumatta - on aina sama kitkakerroin. Tasaista kisaa!Northern Winner 2008 NKC Show 7-8.6.2008

07.05.2008 - Northern Winner 2008 NKC Show 7-8.6.2008

2 päiväinen amerikanbulldoggi näyttely, myös taakanvetoa ja muuta kisailua koirille. Yöpymismahdollisuus, paikanpäältä voi ostaa ruokaa, juomaa yms. Saunat käytettävissä, järven rannassa. Paikalle voi tulla jo 6.6 perjantaina!

Tuomarit Alan Scott (USA) Angelika Schubert(GER)

Tule siis nyt jos et viimeks päässyt Legendaa näkemään! Harvinaista herkkua saada Alan kaks kertaa tänne!

Näyttely maksu 1 päivä 30e 2 päivää 50e rekistöröinti 15e.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kinkeri-kuvat, tulokset ja selostus on julkaistu.

22.04.2008 - Kinkeri-sivuilla on nyt:
- kisatulokset
- selostus
- galleria, lähes 300 kuvaa.

Sivuille pääsee alla olevasta linkistä.

Lisää kuvia voi ja saa lähettää info@sathy.fi
Kinkereistä tulossa kuvallinen tapahtumaselostus seuraavaan jäsenlehteen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Kevätkinkerit -sivut avattu

20.04.2008 - Kevään avaus, SATHY Kevätkinkerit 2008 pidettiin lauantaina 19.4 loistavassa kevätsäässä. Aurinkoa ja napakkaa tuulta. Ohjelmassa oli korkeushyppyä, Taakanvetoa™, Petojahtia™, käpiöiden esterata ym.
Buffe ja grilli sai kiitosta ja koko järjestely oli ensiluokkaista - kiitos avustajille ja järjestäjille.

Kinkeri-sivut löytyvät alla olevasta linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset -lehti 2/2008 jakelussa

08.04.2008 - SATHY Uutiset -lehti numero 2/2008 postitetaan jäsenille alkaen 10.4.2008. Mikäli et saa omaa lehteäsi noin viikon sisällä ja olet maksanut jäsenmaksusi, ota yhteyttä info@sathy.fi

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen.


Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset -lehti 2/2008

07.04.2008 - SATHY Uutiset -lehti numero 2/2008 on pian painossa ja kohta jakelussa jäsenille. Massiivisessa lukupaketissa on artikkeleina mm.

- SATHY Kevätkinkerit, tule mukaan!
- EM-kisat Puolassa toukokuussa
- koiran etologiaa -luennolla
- koirien hammashuolto
- amerikanbulldoggi -toimintaa
- vanhaenglanninbulldoggin rotumääritelmä
- amerikanpitbullterrieri kloonataan
- uudet PRO-luokan SATHY taakanvetokärryt
- SATHY Kevätkävelyllä
- SAB työkoiratapahtumassa Lahdessa
- verenluovuttaja -koiria tarvitaan
- terveyspuuro kuudelle koiralle
- uusia vanhaenglanninbulldoggeja Suomeen
- SATHY-kasvattajat tiedottavat
... lisäksi todella suuri määrä muita mielenkiintoisia työkoira-artikkeleita!

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kolumnisti Ilkka Peltoniemi sekoilee?

30.03.2008 - Torilehden (oletko koskaan kuullut tästä?) kolumnisti Ilkka Peltoniemi kirjoittaa koirista siihen sävyyn, että ei todellakaan nyt oikein tiedä mistä kirjoittaa. Ilkka Peltoniemi sössöttää jotakin eri yhdistyksistä, sotkee eri koirarotuja keskenään ja yrittää muutenkin olla ns. ajan tasalla... Limbon kolumnissaan Ilkka Peltoniemi tekee kun kirjoittaa:

”...Jos ei hämärälle niin ainakin harmaalle alueelle sijoittuu Suomessa harrastettu työkoiratoiminta. Katsokaa itse osoitteesta www.sathy.fi....”

Öh, tuota noin, mitä harmaata on SATHY ry.:n 12-vuotisessa toiminnassa verrattuna esim. Ilkka Peltoniemen omiin uravalintoihin? SATHY ry. kysyi asiaa Ilkka Peltoniemeltä mutta vastausta ei ole vielä kuulunut ...

Asiasta lisää uusimmassa SATHY Uutiset -lehdessä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Kevätkävely 2008 kotisivut on avattu

19.03.2008 - SATHY Kevätkävely 2008 tapahtuman kotisivut on avattu. Sivuilla juttua ja kuvia sekä kuvagalleria Kevätkävelystä.
SATHY Kevätkävely on vapaamuotoinen ihmisten ja SATHY-rotuisten koirien kävelytapahtuma, jossa tarkoituksena on kävellä reipas lenkki ja jutella samalla mukavia koirajuttuja.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Uudet PRO-luokan taakanvetokärryt

18.03.2008 - SATHY:n uudet PRO-luokan taakanvetokärryt ovat koneistettavana. Uusissa kärryissä on aikaisemmista aivan uusi tekniikka ja lujuus. Edellisten kisakärryjen pyörät ovat olleet ongelmallisia kun parhaimmillaa painoa on ollut reilusti yli 2 000 kiloa. Tällä hetkellä kärryissä on järjestyksessä jo kolmannet pyörät, jotka lähestyvät loppuaan. Uudet pyörät saatiin lahjoituksena veneliikkeeltä, jonka omistaja on intohimoinen bulldoggi-fani. Kiitos!
Tavoitteena on lisäksi saada uusiin PRO-kärryihin mm. automaattinen ajanotto, helpompi kuljetus yms.
Vanhat kisakärryt eivät suinkaan jää eläkkeelle vaan siirtyvät vaativaan treenikäyttöön. Suunnitteilla on mm. treenikärryjen lainaus yhdistysten jäsenille ja treenivastaaville.
Myös kääpiökoirille on tulossa uudet kiskokärryt, joihin näillä näkyminen tulee edellisten kisakärryjen viimeistä edelliset pyörät.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SAB työkoira-tapahtuma -kotisivut on avattu 12.3.2008

12.03.2008 - SAB työkoira-tapahtuman kotisivu on avattu. Sivulla on juttua tapahtumasta ja hienoja kuvia, sekä kuvagalleria. Juttua ja kuvia julkistetaan myös SATHY Uutiset -lehdessä nro 02/2008.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Kevätkävely lauantaina 15.3.2008 - tule mukaan!

10.03.2008 - SATHY Kevätkävely 2008 järjestetään lauantaina, 15.3.2008 alkaen klo 11.00. Ole ajoissa paikalla, sillä kävelyreittiä ei ole ennalta määrätty ja jos myöhästyt, et enää tavoita muuta joukkoa!
SATHY Kevätkävely on vapaamuotoinen ihmisten ja SATHY-rotuisten koirien kävelytapahtuma, jossa tarkoituksena on kävellä reipas lenkki ja jutella samalla mukavia koirajuttuja. Varaa mukaan lämpimät vaatteet, kakkipusseja, oma SATHY-rotuinen koirasi ja paljon reipasta mieltä.
Lisätietoja puhelimitse 040 583 7371 / Emma

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Amerikanpitbullterrieri kloonataan

02.03.2008 - Maailman ensimmäinen kloonattu koira on amerikanpitbullterrieri (15.2.2008 Iltalehti)
Kuollut lemmikki kloonataan
Pitbullin "valmistaminen" maksaa 105 000 euroa.
Eteläkorealainen RNL Bio -niminen yritys ilmoitti tänään tehneensä ensimmäisen kaupallisen sopimuksen lemmikkikoiran kloonaamisesta. Tilaaja on amerikkalaisnainen, joka haluaa kuolleen pitbullinsa tilalle samanlaisen. Kopiolemmikin hinnaksi tulee noin 105 000 euroa.
- Vaikuttaa siltä, että tilaajalla on jokin vamma ja että koira auttoi häntä selviytymään sen kanssa, joten hän haluaa lemmikkinsä kloonin, RNL Bion johtaja Ra Jeong-Chan sanoi Korea Times -lehdelle.
- Länsimaissa on paljon ihmisiä, jotka haluavat kloonata koiransa näinkin korkeaan hintaan.
Kloonaus tapahtuu Soulin kansallisessa yliopistossa, ja RNL Bio vastaa hankkeen kaupallisesta puolesta. Ra sanoi odottavansa muutamassa vuodessa jopa 500:aa kloonaustilausta rikkailta eläinten ystäviltä Yhdysvalloista ja muista maista.
Ensimmäisiä maailmassa
Soulin kansallisen yliopiston tutkijaryhmä kloonasi koiran ensi kertaa vuonna 2005.
- Tähän mennessä mikään muu ryhmä ei ole onnistunut kloonaamaan koiraa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun koira kloonataan kaupallisella sopimuksella, RNL Bion markkinointijohtaja Cho Seong-Ryul sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Booger-nimisen koiran korvasta on otettu talteen ja jäädytetty soluja. Nyt Boogerin geeniperimää kantavat, hedelmöitetyt munasolut on siirretty kahdeksan nartun kohtuun.
Chon mukaan koirakloonauksen onnistumisprosentti on korkea - joka neljäs sijaisemo, jonka kohtuun kloonaamalla aikaansaatuja munasoluja istutetaan, synnyttää pentuja.
SIRPA KULONEN
sirpa.kulonen@iltalehti.fi

Kloonaa koirasi (21.2.2008 Iltalehti)
Amerikanpitbullterrieri Booger kuoli pari vuotta sitten, mutta pian sen klooni tassuttelee emäntänsä rinnalla, jos amerikkalaisnaisen toive toteutuu.
Boogeriin syvästi kiintunut kalifornialaisnainen on tehnyt ensimmäisenä maailmassa tilauksen kuolleen lemmikkikoiran kloonaamiseksi.
KATARINA PIMIÄ
katarina.pimia@iltalehti.fi

Suomen Amerikan Bulldogit ry. kotisivut avattu

01.03.2008 - SATHY ry.:n kanssa tiiviisti amerikanbulldoggi-rodun hyväksi yhteistyötä tekevä Suomen Amerikan Bulldogit ry. on avannut omat kotisivunsa. Sivulle on tulossa lähiaikoina paljon asiaa amerikanbulldoggeista, harrastusmahdollisuuksista ym.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Uusia SATHY Laatukasvattajia

01.03.2008 - Vuoden 2008 alusta SATHY Laatukasvattajien joukkoon on tullut työkoira-amerikanbulldoggikennel Pete's Bulldogs.

SATHY Laatukasvattaja noudattaa seuraavia pykäliä:
1) pentueen vanhemmat on aina virallisesti rekisteröity ja pyydettäessä rekisteröintipaperit näytetään pennun ostajalle
2) pentue on virallisesti rekisteröity suuressa, yleisesti tunnustetussa järjestössä, kuten ADBA, UKC, BFKC, NKC, NABA, AFR, tms.
3) jokainen pennun ostaja saa oston yhteydessä pennun rekisteripaperin käteensä tai kasvattajalta todistuksen, että pentue on rekisteröity ja paperit ovat tulossa rekisteröintijärjestöstä
4) pentueen vanhemmat on tarkastettu eläinlääkärin toimesta ja tästä pyydettäessä näytetään kirjalliset todistukset ja annetaan kopiot pennun ostajalle
5) pentue on terveystarkastettu eläinlääkärin toimesta ja tästä annetaan kirjallinen todistus pennun ostajalle
6) jokaiselle pennulle kasvattaja myöntää kirjallisen terveystakuun, jolla taataan ostajalle terve pentu.

Lisäksi parhaan kykynsä mukaan SATHY Laatukasvattaja lupaa noudattaa seuraavia pykäliä:
1) pentu on rokotettu parvo-virusta vastaan seitsemän viikon ikäisenä, ennen luovutusta
2) pennulle tehdään luonnetesti seitsemän viikon ikäisenä, ennen luovutusta
3) pennun ostajan kanssa tehdään kirjallinen ostosopimus
4) pennun mukana annetaan kirjallinen pennun hoito-ohje.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset 01/2008

01.03.2008 - SATHY Uutiset -lehti numero 1/2008 on postitettu jäsenille alkaen 8.2.2008. Mikäli et saa omaa lehteäsi noin viikon sisällä ja olet maksanut jäsenmaksusi, ota yhteyttä info@sathy.fi

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen. Liity jäseneksi tästä linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY ry. tiedottaa 02/2008

28.02.2008 - Tutkinta mahdollisesti järjestetystä koiratappelusta on saatu päätökseen ja syyttäjän toimesta asiaa puidaan käräjäoikeudessa. Koiratappelutoiminta on kitketty Suomesta jo heti alkuunsa. Tämä on hyvä asia. SATHY ry. on tuominnut koiratappelut ja kaiken siihen liittyvän toiminnan aina erittäin jyrkästi.

SATHY ry. on tehnyt selvitystä yllä mainitusta asiasta omalla sarallaan ainoastaan virallisten tietojen pohjalta. Yhdistyksemme tietoon tulleet tiedot ja alkuperäinen, yhdistyksemme elokuussa
2007 julkistettu tiedote
pitää edelleen paikkansa 100 %:sti. SATHY ry.:n yksikään hallituksen jäsen taikka rivijäsen ei ole missään tekemisissä minkään koiratappeluiden kanssa, taikka minkään koiratappeluihin liittyvän tai siihen rinnastettavan toiminnan kanssa.

Syvästi huolestuttavaa on se, että SATHY ty.:n tietoon on tullut jo useasta eri, täysin toisistaan riippumattomista lähteistä (esim. Turun Sanomat, Forssan oikeuskäsittely yms.) tietoja ja vihjeitä siitä, että jotkut pienet, parina viime vuonna perustetut yhden- tai kahden-miehen-yhdistykset ovat onnistuneet liittämään kohuun erittäin negatiivisella tavalla asiaan mitenkään kuulumattomat taakanveto-urheilun, amerikanpitbullterrieri-koirarodun ja ilmeisesti myös jopa terapiakoiratoiminnan. Tämän tyyppinen valehtelu, vääristely ja lokaaminen on todella ala-arvoista ja lapsellista. Taakanveto tai amerikanpitbullterrieri-koirarotu eivät liity koiratappeluun tai siihen verrattavaan toimintaan millään tavalla.

Jos tällaiset pelkästään oman edun tavoittelua varten perustetut, käytännössä virtuaaliset muka-yhdistykset on perustettu vain siinä tarkoituksessa että aikaansaadaan savuverhoa omalle laittomalle koiratoiminnalle, pentumyynnille tai paperittomien koirien trokaukselle, on tällaisten muka-yhdistyksen tarkoitusperissä silloin jotain pahasti vialla eikä SATHY ry. voi tietenkään olla millään tasolla heidän kanssaan yhteistyössä.

SATHY ry. haluaakin nyt vielä aivan erikseen ilmoittaa että SATHY ry. yhdistyksenä tekee virallisesti yhteistyötä ainoastaan kahden suomalaisen työkoirayhdistyksen kanssa: Suomen Amerikan Bulldogit ry. (SAB) sekä Suomen Pitbull-yhdistys ry. (SPYRY). SATHY ry. ei ole tekemisissä millään tasolla eikä millään muotoa minkään muun suomalaisen yhdistyksen kanssa. Näiden kaikkien em. yhdistysten toiminta on rehtiä ja avointa koiraharrastusta.

SATHY ry. on ajanut amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajien asiaa erittäin menestyksekkäästi jo reilusti yli 12 vuoden ajan. Yhdistyksemme on tuonut Suomeen ja Eurooppaan useita hienoja työkoiralajeja ja kehittänyt niitä siihen muotoon mitä ne tänä päivänä yleisesti tunnetaan. Näitä ovat mm. taakanveto, tuholaistorjunta, voimaveto, petojahti sekä terapiakoiratoiminta. Lisäksi SATHY ry. ajaa puhdasrotuisten, rekisteröityjen amerikkalaisperäisten työkoirien asiaa, rotuina mm. amerikankääpiöterrieri, amerikanbulldoggi, vanhaenglanninbulldoggi ja amerikanpitbullterrieri.

Yhdistyksemme toiminta on monipuolisempaa ja laajempaa kuin koskaan aikaisemmin. Positiivinen palaute, runsas jäsenmäärä ja upeat koirat takaavat, että amerikkalaisperäisten työkoirien tulevaisuus Suomessa on valoisa.

Tervetuloa mukaan mukavaan toimintaan ja tapahtumiin. Lisätietoja SATHY ry.:n toiminnasta ja työkoiratapahtumista SATHY Uutiset -lehdestä sekä kotisivuiltamme www.sathy.fi

Työkoiraterveisin,
Raimo Kallio
puheenjohtaja
SATHY ry.

SATHY Pulkkarieha kotisivut on avattu 24.2.2008

24.02.2008 - SATHY Pulkkarieha 2008 kotisivu on avattu. Sivulla on juttua tapahtumasta ja kymmeniä hienoja kuvia. Tulossa pian myös viralliset kisatulokset sekä satojen kuvien kuvagalleria.
Kisatulokset ja kuvia julkistetaan myös SATHY Uutiset -lehdessä nro 02/2008.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Professori Marjatta Snellman kommentoi pitbulleja

21.02.2008 - YLE 1 Uutisissa keskiviikkona 20.2.2008 professori, vuoden eläinlääkäri Marjatta Snellman kommentoi pitbull-rotua ja pitbull-risteytyksiä. Kyseiset koirat ovat Snellmannin mukaan kilttejä, eivät räyhää ja ovat todella ihania koiria. Kuitenkin jossain vaiheessa ja tilanteessa ko. koirille voi päässä napsahtaa ja voivat hyökätä jos niitä ei pidetä täydellä voimalla kiinni. Lisäksi ko. koirat voivat Snellmannin miepiteen mukaan vaikka tappaa ihmisen.

Marjatta Snellman
professori
ELT, Dr.med.vet., DipECVDI
Kliinisen eläinlääketieteen laitos
Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Pl 57 (Hämeentie 57)
00014 Helsingin yliopisto
Tel. +358 9 191 49620
Fax +358 9 191 49670
marjatta.snellman@helsinki.fi

Henkilö joka näin väittää, ei voi olla kovinkaan suuri asiantuntija koirien käyttäytymisen suhteen yleensä ja pitbullien käyttäytymisen suhteen erityisesti, olkoon muilla aloilla miten ansioitunut tahansa. Miten henkilöt, jotka ovat omistaneet pittejä kymmenien vuosien ajan, yhden toisensa jälkeen tai useampia kerrallaan, tai kasvattaneet niitä kolmen omistajasukupolven ajan kuten amerikkalaiset Colbyt, ovat yleensä voineet säilyä hengissä ja edelleen vannovat rodun ihmisystävällisyyden ja raudanlujien hermojen nimiin?

Snellmannin antama mielipide-lausunto on omiaan antamaan tietämättömille aivan väärää tietoa ja tarpeeton pelko amerikanpitbullterrierejä vastaan voi näin lisääntyä. Snellmannille olisi äärettömän tärkeä antaa palautetta vaikka sähköpostitse hänen antamaansa lausuntoon liittyen ja kertoa, kuinka asiat ovat ja kuinka vaarallista ja jopa tuhoisaa on antaa tuollaisia kommentteja julkisuudessa.

SATHY ry. on pyytänyt professori Snellmannilta selvitystä hänen antamaansa lausuntoon liittyen torstaina 21.2.2008.

Vuoden 2008 Euroopan Mestaruuskisat Puolassa 10.11.5.2008

20.02.2008 - Euroopan taakanvedon™ kattojärjestö European Weight Pulling Federation (EWPF) on valinnut vuoden 2008 taakanvedon Euroopan Mestaruuskisojen pitopaikaksi Puolan.
Suunniteltu ajankohta on viikonloppu 10.-11.5.2008.
Puolan etu kisojen viralliseksi pitopaikaksi on sen keskeinen sijainti Euroopassa. SATHY:sta paikalle lähtee kisaamaan koko joukko maailman parhaita taakanvetäjiä, totta kai. Näyttää varmalta, että Suomi puolustaa mestaruutta hyvin, vastassa on kisaajia lähes jokaisesta Euroopan maasta.Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Pulkkarieha lauantaina 23.2.2008

20.02.2008 - SATHY Pulkkarieha pamauttaa tämän vuoden työkoirien omat tapahtumat käyntiin reippaasti helmikuussa, hiihtolomien aikaan. SATHY Pulkkariehaa vietetään lauantaina 23.2.2008 Helsingissä ulkokentällä. Tiedossa on mukavia työkoiralajeja kuten petojahti, tuholaistorjunta, koirahiihto (kelien salliessa), pulkkaveto (kelien salliessa), temppukisa, koira & lapsi -kisa, sekä muuta kivaa. Tapahtuma on tarkoitettu koko perheelle ja erityisesti perheen pienimmät kannattaa ottaa mukaan. Paikalla on SATHY buffet, josta saa omakustannushintaan kuumaa grillimakkaraa, kuumaa kahvia sekä muita talven herkkuja.
SATHY Pulkkarieha tapahtumapaikka ja -aika on ilmoitettu tarkemmin SATHY Uutiset -lehdessä nro 01/2008. Tervetuloa mukaan iloiseen, talviseen työkoiratapahtumaan!

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Tapahtumakalenteri 2008

18.02.2008 - Tämän vuoden SATHY tapahtumat on jo pitkälti sovittu ja kalenterissa ja luvassa on toimintaa ympäri vuoden.
Vuoden 2008 tulevat tapahtumat:
• SATHY Pulkkarieha 23.2.2008 (Helsinki)
• SATHY Kevätkävely 15.3.2007 (Luukki / Nuuksio)
• SATHY Kevätkinkerit 12.4.2007 (Vihti)
• EWPF Viralliset Euroopan Mestaruuskisat taakanvedossa 10.-11.5.2008 Working Pit Bull Show (Puola, Bolêcin Krakova)
• SATHY Kesäpäivä heinäkuussa 2008 (Läyliäinen)
• SATHY Taakanveto™ Boot Camp 12.-13.7.2008 (Vihti)
• SATHY Superkisat & Viralliset Suomen Mestaruuskisat 16.8.2008 (Tampere)
• SATHY Expo & Viralliset Pohjoismaiden Mestaruuskisat 20.9.2008 (Hki)
• SATHY Kekrit 2008 marraskuussa 2008

Tulossa on myös koko joukko treenejä ja paikallisia tapahtumia. Niistä tiedotetaan myöhemmin lisää.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset 01/2008

10.02.2008 - SATHY Uutiset -lehti numero 1/2008 on painossa ja kohta jakelussa jäsenille. Massiivisessa lukupaketissa on artikkeleina mm.
• SATHY Pulkkarieha
• UKC parhaat taakanvetäjät
• ARF Eurooppa
• Uusi urheilulaji: Dock Jumping
• Kirja-arvosteluja
• Paljon terveysasiaa
• Vuoden 2007 parhaat työkoirat
• Koirien määrä Suomessa kasvussa
• Tietoa kasvattajille
• Koirarotujen kehittyminen ja suojeleminen
• Tietoa Euroopan mestaruuskisoista
... lisäksi todella suuri määrä muista mielenkiintoisia työkoira-artikkeleita!

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen. Liity jäseneksi tästä linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Kuvagalleria

20.01.2008 - Laita omat koirakuvasi omaksi ja ennen kaikkean muiden iloksi uuteen SATHY-kuvagalleriaan. Voit lisätä ja poistaa rajoittamattoman määrän omia albumeita ja kuvia selostuksineen ja teksteineen.
Katsele / lisää kuvia tästä linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Vuoden 2008 tapahtumat

15.01.2008 - Vuoden 2008 parhaimmat työkoiratapahtumat ovat jo kovan työn alla ja kisakalenteri vahvistuu koko ajan. Koko vuodeksi on tiedossa todella hienoja ja mukavia tapahtumia, joihin kaikki SATHY-koirat omistajineen ovat tervetulleita. Vuosi rävähtää käyntii perinteisellä SATHY Pulkkariehalla helmikuussa, pääsiäisen aikaan käymme pirteällä SATHY Kevätkävelyllä, huhtikuussa vietämme kevätkauden avajaisia SATHY Kevätkinkereillä... Laita tärkeät päivämäärät kalenteriin ylös jo nyt, näitä tapahtumia ei kannata missata! Lisätiedot saat aina SATHY Uutiset -lehdestä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Rotutietokirjasarja

10.01.2008 - SATHY ry.:n jäseniä muistetaan vuonna 2008 mahtavan massiivisella sekä täysin ennennäkemättömällä rotukirjasarjalla. Valitse omasi ja saat sen kotiinkannettuna vuoden 2008 aikana.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


SATHY Uutiset 06/2007

08.01.2008 - SATHY Uutiset 06/2007 on painossa ja pian postissa kaikille jäsenille. Lehteä tehtiin pitkään ja hartaasti ja luvassa on melkoisen mahtava lukupaketti! Lehdestä löydät mm. nämä todella mielenkiintoiset työkoira-artikkelit:
• vuoden 2008 työkoiratapahtumia
• amerikanpitbullterrieri Abbien kotiintulotarina
• raivotautia Suomessa
• Euroopan Mestaruuskisat 2008 Puolassa toukokuussa
• huolestuttavia uutisia Kennelliitosta
• SAB ry. ja SATHY ry. tiivistävät yhteistyötään
• meidän lauma laavuilemassa tarina
• ruskea koirapunkki
• SATHY Expo 2007 kisaraportti, kisatulokset, jutut sekä kuvat
• rotutietokirja-asiaa
• APBT SF Kekrit järjestettiin joulukuussa
• Petojahti 2008
• petiketti
• koira kuntoon
• koiran iho-ongelmat
• äänestä vuoden 2007 parhaat työkoirat
• pittimuorin tarinat
• amerikankääpiöterrierin haku Jenkkilästä Suomeen
• ja paljon muuta hauskaa ja hyödyllistä luettavaa!

SATHY Uutiset lukupaketin saat itsellesi olemalla SATHY ry.:n jäsen. Liity jäseneksi tästä linkistä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Hyvää uutta vuotta 2008

02.01.2008 - Vuosi 2008 tempaistaan voimalla käyntiin.
Tulevista tapahtumista, uutisista ja uutuuksista kerrotaan SATHY Uutiset -lehdessä, tällä uutispalstalla, sähköpostilistalla ja keskustelufoorumilla.

Vuoden 2008 tapahtumia suunnitellaan juuri parhaillaan.
Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät täältä.

SATHY Uutiset -lehti ilmestyy vuonna 2008 kuusi kertaa.
Lisätietoja lehdestä ja vanhojen numeroiden pdf-versiot löytyvät tästä linkistä.

Vuoden 2007 uutiset

01.01.2008 - Viime vuoden uutiset löydät täältä.

Katso lisätietoja tästä uutisesta


Vuoden 2008 EM-taakanveto Puolassa

01.01.2008 - Euroopan taakanvedon™ kattojärjestö European Weight Pulling Federation (EWPF) on valinnut vuoden 2008 taakanvedon Euroopan Mestaruuskisojen pitopaikaksi Puolan.
Suunniteltu ajankohta on viikonloppu 10.-11.5.2008.
Puolan etu kisojen viralliseksi pitopaikaksi on sen keskeinen sijainti Euroopassa. SATHY:sta paikalle lähtee kisaamaan koko joukko maailman parhaita taakanvetäjiä, totta kai. Näyttää varmalta, että Suomi puolustaa mestaruutta hyvin, vastassa on kisaajia lähes jokaisesta Euroopan maasta.
Lisätietoja tulossa...

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2024 SATHY
Koirien taakanveto™, Koirien voimaveto™ ja Kääpiöterriereiden tuholaistorjunta™ ovat SATHY ry.:n tavaramerkkejä.