Koirat, koirarodut, yhdistykset, rekisterit ja monen monta muuta asiaa

Yhteen soppaan sotkeentuvat joskus yhdistykset, koirarodut, jalostus, kasvattaja, harrastukset, koiran terveys ja moni muu asia.
Näillä asioilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Kysymyksiä:
Rekisteröidäänkö kaikkia koirarotuja Suomessa?
Onko koirarotu virallinen?
Saako tietylle koirarodulle vakuutuksen?
Voiko moni- tai tietynrotuisen koiran ottaa mukaan ulkomaanmaktalle?
Onko mahdollista harrastaa millä tahansa koirarodulla jotakin koiraharrastusta?

Kyllä, kaikkiin kysymyksiin vastaus on kyllä.
Alla selostus perusteista, jotka jokaisen koiranomistajan tulisi tuntea ja tietää.

 

FAKTAA

Koira

Ihmisen paras kaveri jo yli 30 000 vuoden ajan. Koiria on eri kokoisia, eri näköisiä ja eri luonteisia. Yleinen käsitys on, että koira polveutuu susista. Miten ja koska on vielä hämärän peitossa mutta asia selkiytyy varmasti ajan myötä.

Kaikki koirarodut ja monirotuiset mukaanlukien ovat kaikki yhtä ja samaa lajia. Poikkeuksen tästä säännöstä muodostaa koiran ja suden risteytykset, koirasudet, mutta nekin ovat ainakin melkein samaa lajia.
Eri koirarotuja voidaan risteyttää keskenään ja näin saadut pennut ovat myös koiria ja oikein hienoja sellaisia.

Koirarodut

Koirarodulla tarkoitetaan koirien ryhmää, joka on valikoivan jalostuksen avulla saatu luonteeltaan ja ulkonäöltään yhtenäiseksi. Tietyn koiratyypin muuttuminen roduksi on täysin vapaasti määriteltävissä.

Viralliset koirarodut

Suomessa, eikä pääsääntöisesti muuallakaan, ei ole olemassa virallisia tai epävirallisia koirarotuja. Koirarotu on määrittelykysymys ja riippuu täysin siitä kuka minkäkin koirarodun määrittelee. Tästä esimerkkinä on olemassa koko joukko koirarotuja, jotka ovat eri nimisiä eri yhdistyksissä, tai ovat ovat rotukoiria tai eivät ole puhdasrotuisia yhdistyksestä tai rekisteristä riippuen.
Koirarotuja ei määritellä viranomaisten taholta.

Rotukoirat

Rotukoirat ovat sellaisia koira, jotka täyttävät jonkin tahon rotumääritelmän. Tämä taho on yhdistys, rotuharrastajien joukko, kasvattaja tai jokin muu koiraharrastusaktiivi.
Yleensä rotukoiralla on tämän jonkun tahon antama kirjallinen rekisteritodistus ja rotukoiran sukupuu on hyvin tiedossa.
Samalla koiralla voi olla useammat rekisteripaperit, eri yhdistyksistä tai rekistereistä, joissa samalle koiralle on kirjoitettu kuhunkin paperiin eri koirarotu. Koira on siis sama mutta voi olla eri rotuinen riippuen mitä papereita lukee.
Jos tuo tuntuu sekavalta niin on hyvä ymmärtää, että koirarotuja julistetaan koko ajan lisää ja voi olla, että uusi yhdistys alkaa nimittää vanhaa rotua uudella nimellä.
Koirarotu on todellakin määrittelykysymys.

Sekarotuiset

Monirotuiset, sekarotuiset koirat ovat käsitteenä vähän epämääräinen. Pääsääntöisesti kyse on kuitenkin koirista, joiden vanhemmista, suvusta ei ole tarkempaa tietoa. Rotukoira, jonka rekisteröintitiedot ovat hukassa luokitellaan ainakin yhdistyksen tai rotukasvattajien toimesta sekarotuiseksi. Sama koira voi olla yhdessä yhdistyksessä sekarotuinen mutta toisessa rotukoira.
Pääsääntöisesti koiran rotua ei voi määritellä ulkonäön perusteella. On olemassa paljon koirarotuja, jotka ovat keskenään hyvin samannäköisiä. On olemassa myös eri koirarotuja, jotka eroavat toisistaan pelkästään vaikkapa turkin värin perusteella, tai jopa pelkästään sen mukaan mistä ovat kotoisin, vaikka muuten ovat aivan samanlaisia koiria.

Yhdistykset

Yhdistys - siis myös koirayhdistys - on joukko ihmisiä, jotka päättävät toimia omien keskenään sopimiensa sääntöjen mukaan. Yhdistyksiä syntyy koko ajan lisää ja yhdistyksiä myös lakkaa olemasta. Käytännössä kuka tahansa voi perustaa melkein millaisen yhdistyksen tahansa.
Koirayhdistykset järjestävät toimintaa kukin omalle joukolleen, omilla ehdoilla ja säännöillään.
Suomessa on tällä hetkellä noin 135 000 rekisteröityä yhdistystä ja niissä arvioidaan olevan 15 miljoonaa jäsentä.

Suomessa on aika erityislaatuinen tilanne koirayhdistysten suhteen. Suomessa on yksi, todella suuri yhdistys (Espoossa toimiva Suomen kennelliitto ry.), joka on erikoistunut tiettyjen koirarotujen koiranäyttelyihin.

Siinä missä muissa maissa on kussakin koko joukko koiraharrastajien asialla toimivia toisistaan riippumattomia yhdistyksiä, säätiöitä, harrastaja- ja toimintaryhmiä on Suomessa asia monopolisoitunut Suomen kennelliitto ry. -yhdistyksen toimensta. Tämä yhdistys haluaa mielellään nähdä itsensä melkeinpä jonkinlaisena viranomaisena ja koira-asioiden asiantuntijana.

Asia on kovin harmillinen koirien ja koiraharrastajien kannalta.

Koirien ja koiraharrastajien kannalta harmillisesta yhdistyksen pöhö-taudista löytyy mm.

• Koirayhdistyskritiikkiä, mm. https://dogsasdogs.wordpress.com/2020/02/27/kennelliitto-ei-ole-kaikkien-koirien-yhdistys/

• Yliopistossa on tehty Riitta Ahon toimesta gradu-tutkielma tästä asiasta (kannattaa lukea)
https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/60388/Aho.Riitta.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Koirarekisterit

Koirarekisterit, joissa pidetään kirjaa koirista, koirien vanhemmista, sukutauluista ja omistajista. Nämä rekisterit ovat tai eivät ole eri yhdistysten, harrastajien tai muiden koirakiinnostuneiden ylläpitämiä. Harvoin, jos koskaan nämä rekisterit ovat viranomaisten ylläpitämiä.
Vanhimmat koirarekisterit ovat olleet toiminnassa 1800-luvulta asti, kuten United Kennel Clubin tai American Dog Breeder's Assosiationin pitämät rekisterit.
Jos koira on tarkasti rekisteröity niin sen sukupuuta voi seurata taaksepäin monen monta sukupolvea, jopa yli vuosisadan verran.

Sukupuu

Sukupuussa kerrotaan koiran vanhemmat, isä ja emo, näiden vanhemmat, isovanhemmat jne. Kun tämä tieto tulostetaan muodostuu sukutaulu. Riippuen rekisteristä niin sukutaulussa voi olla jopa satoja koiran esivanhempia.
Esimerkiksi United Kennel Clubissa rekisteröity PR (Purple Ribbon) -rekisteröity koira on sellainen, että siitä on tiedossa vähintään kuusi aikaisempaa sukupolvea, samaa koirarotua.

      isänisänisä
    isänisä  
      isänisänemo
  Koiran isä  
      isänemonisä
    isänemo  
      isänemonemo
Koira    
      emonisänisä
    emonisä  
      emonisänemo
  Koiran emo  
      emonemonisä
    emonemo  
      emonemonemo

Yllä esimerkki sukupuusta, neljä sukupolvea.
Työkoirilla sukupuu on yleensä 6, 7 tai useampi sukupolvi.



Harrastukset

Omalla koiralla voi harrastaa mitä haluaa. Koiran rotu tai tyyppi ei määrittele sitä mitä voi harrastaa vaikka koiran fyysinen olemus ja henkinen temperamentti saattaa asettaa monenlaisia rajoituksia harrastukselle. Tiedossa on kuitenkin tapauksia, joissa puhdasrotuinen pystykorva on ollut mainio noutaja, tai pienen pieni kääpiökoira on toiminut poikkeuksellisen hyvänä vahtikoirana.
Jos harrastustoiminta muuttuu kilpa-, koulutus- tai muuksi vaativammaksi toiminnaksi niin esiin saattaa nousta rajoituksia, jotka johtuvat kilpailu- tai koulutusjärjestäjien omista säännöistä.

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyt ovat tapahtumia, joissa kyseisen näyttelyn tuomarin toimesta koirat asetetaan paremmuusjärjestykseen ulkomuotonsa perusteella. Näyttelyn järjestäjästä riippun noudatetaan tai ei noudateta joitakin tiettyjä sääntöjä, kuka saa osallistua, miten rotu määritellään, kuka toimii arvostelijana tai tuomarina jne.

Kilpailut

Koiraurheilukilpailuissa osallistuvat koirat asettuvat paremmuusjärjestykseen kilpailusuoritusten mukaan. Nopeus, pituus, taito jne. Kilpailun järjestäjästä riippuen noudatetaan joitakin tiettyjä sääntöjä, kuka saa osallistua, palkinnot, mahdolliset osallistujaluokat, kuka toimii arvostelijana tai tuomarina jne.

 

ESIMERKKEJÄ


Esimerkki - lentomatkustaminen

Jos matkustaa lentoteitse koiran kanssa ulkomaille niin asiaan sekaantuu monta eri tahoa:

Eri lentoyhtiöillä on toisistaan poikkeavat säädökset lemmikkien kuljetukseen. Selvitä lentoyhtiöltä mitä ja miten koiraa voi kuljettaa.
Eri maiden säädökset koirien maahantuonti, myös turistina, ja maastavienti poikkeavat hyvin suuresti toisistaan. Selvitä aina etukäteen lähtö-, kauttakulku- ja kohdemaan säädökset ja vaatimukset. Mitä rokotuksia, lääkityksiä ja loishäätöjä tarvitaan. Joissakin maissa tietyt koirarodut - tai kaikki koirat - ovat maahantuontikiellossa.

Esimerkki - koiran vakuutus

Koiran vakuuttamisessa on ainakin nämä tekijät:

Vakuutusyhtiöiden koiravakuutusehdot ja käytännöt ovat hyvin kirjavia. Joillakin vakuutusyhtiöillä on alennuksia tiettyjen yhdistysten kanssa, joillakin vakuutusyhtiöillä on huomattavia etuuksia jos vakuutuksia yhdistetään koti- ja muihin vakuutuksiin. Vaikkuttavia tekijöitä saattaa olla koiran ikä, hinta, paikkakunta ym.
Vielä monimutkaisempaa on se, että jopa vakuutusvirkailija saattaa olla eri mieltä oman yhtiönsä vakuutusehdoista kuin mitä toinen virkailija on.


Esimerkki - koiranäyttelyn osallistuminen

Jos osallistuu koiranäyttelyyn niin nämä ovat tyypillisiä asiaan vaikuttavia:

Näyttely tai koirakilpailu, järjestäjä on aina se, joka laatii säännöt ja osallistumisehdot. Asiaa voi valaista vain järjestäjä, jolta kannattaa kysyä suoraan.

 

 

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja https://www.sathy.fi
© 1990 - 2024 SATHY