Ulkomaiset yhdistykset ja kattojärjestöt

Amerikasta kotoisin olevien koirarotujen tärkeimmät yhdistykset ovat amerikkalaiset rekisteröintiyhdistykset. Tämä koskee myös Suomessa ja muissa maissa olevia koiria. Yhdistysten kirjo on valtava ja osa yhdistyksistä on keskittynyt pelkästään tiettyihin koirarotuihin, toiset ovat monirotujärjestöjä.

United Kennel Club (UKC) - Yhdysvaltojen toiseksi suurin kennelyhdistys, rekisteröi vuosittain n. 250 000 koiraa. Perustettu 1800-luvun loppupuolella. Tarkoituksena oli perustaa yhdistys työkoirille vastineena AKC:n jo silloin liiaksi paisuneelle näyttelytoiminnalle. Ensimmäinen koirarotu, jota UKC alkoi rekisteröimään oli amerikanpitbullterrieri. Nykyään UKC rekisteröin mm. amerikanbulldoggia, amerikankääpiöterrieriä, amerikanpitbullterrieriä ja montaa sataa muuta koirarotua. UKC on yksi ensimmäisiä rekisteröintiyhdistyksiä, joka on ottanut käyttään mm. dna-testeihin perustuvan koirien rekisteröinnin. Erikoisuutena mainittakoon, että UKC antaa koiralle "purple ribbon (PR)" -merkinnän jos koiran sukupuu on aukottomasti UKC-rekisteröity 6 sukupolven ajan.
UKC:n kotisivut tästä linkistä.

American Kennel Club (AKC) - maailman suurin kennelyhdistys, rekisteröi vuosittain n. 1,1 milj. koiraa. Perustettu 1800-luvulla ja rekisteröi useimpia tunnettuja koirarotuja, mm. amerikankääpiöterrieriä. Erikoisuutena mainittakoon, että AKC:n aloittaessa vuonna 1936 rekisteröimään amerikanstaffordshirenterrierinä (tämä nimi otettiin käyttöön v. 1972) niin sen kantarekisteri muodostettiin runsaasta kymmenestä PR UKC-pitbullista (kts. alla).
AKC:n kotisivut tästä linkistä
.

Bona Fide Kennel Club (BFKC) - aitojen APBT-koirien ykkösrekisteri. Tällä hetkellä yksi tärkeimmistä amerikanpitbullterrierien rekisteröintipaikoista. BFKC rekisteröi ainoastaan aitoja amerikanpitbullterriereitä, ei pitbull-muu rotu-miksejä.
BFKC:n kotisivut tästä linkistä.

American Dog Breeder's Association (ADBA) - yli sata vuotias "Yhdysvaltojen koirankasvattajien liitto". 1980- ja 1990-luvuilla tärkeä amerikanpitbullterrierien rekisteröintipaikka, joka rekisteröi vuosittain n. 10 000 koiraa. ADBA:n tavoite on ollut säilyttää amerikanpitbullterrieri mahdollisimman hyvänä työkoirana, tätä tarkoitusta varten ADBA on kehittänyt koirille mm. taakanvetokilpailun. Merkittävää on myös se, että ADBA ei ylläpidä amerikanpitbullterriereille ulkomuotoa määrittelevää rotumääritelmää. Nykyään, alkaen vuodesta 2006, ADBA on monirotujärjestö, jossa voi rekisteröidä myös muita koiria kuin amerikanpitbullterriereitä.
ADBA:n kotisivut tästä linkistä.

Olde English Bulldogge Association (OEBA) - alunperin se "ainoa oikea" vanhaenglanninbulldoggien rekisteröintijärjestö. Nykyään koirien rekisteröinti on tasaantunut eri rekisteröintiyhdistysten kesken ja useimmat vanhaenglanninbulldoggit rekisteröidään moniroturekisteröintiyhdistyksissä, kuten Continental Kennel Club, Rare Breed Associationissa, National Kennel Clubissa, jne.

Animal Research Foundation (ARF) - vanhaenglanninbulldoggien suosittu rekisteröintijärjestö. ARF on monirotujärjestö, jossa voi rekisteröidä myös muita koiria kuin vanhaenglanninbulldoggeja.
ARF:n kotisivut tästä linkistä.

National Kennel Club (NKC) - aitojen työkoira-amerikanbulldoggien rekisteröintijärjestö. Ensimmäiset amerikanbulldoggit rekisteröitiin National Kennel Clubissa ja tänä päivänä järjestö on erittäin suuressa arvossa amerikanbulldoggien omistajien keskuudessa. NKC on monirotujärjestö, jossa voi rekisteröidä myös muita koiria kuin amerikanbulldoggeja.
NKC:n kotisivut tästä linkistä.

 

Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2006 SATHY