SATHY ry.

SATHY on lyhenne Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys r.y.:stä. Yhdistys on ensisijaisesti perustettu niiden harrastajien tarpeeseen, joiden koirat edustavat sellaisia alkujaan Amerikasta kotoisin olevia rotuja joita rekisteröidään muissa kuin FCI :n alaisissa järjestöissä.

SATHY:n perustamisen, 1990-luvun alussa, sai aikaan tiettyjen koirarotujen omistajien huoli siitä tosiasiasta, että kukaan ei tuntunut tietävän eikä välittävän näistä koiraroduista kovinkaan paljoa. Asian tekee kiusalliseksi myös se, että näistä koiraroduista antavat asiantuntijalausuntoja herkästi sellaiset ihmiset, jotka eivät asioista mitään tiedä (hyvän esimerkin antaa mm. Helsingin Sanomat, poliitikot, Suomen kennelliitto ry, yms.).

Edelleen SATHY ry.:tä huolestuttaa poliittiset tai taloudelliset vaikuttimet omaavat yritykset rajoittaa tai määräillä tavallisten lemmikkikoiraomistajien harrastuksia.

Toiminnan laajentuessa ilmoitettiin SATHY yhdistysrekisteriin vuonna 1996. Samalla käynnistettiin määrätietoinen ohjelma, jolla pyritään järjestämään mielekästä ja mukavaa toimintaa sekä yhteydenpitoa kaikille niille koiraharrastajille, joiden mielenkiintona ovat nämä erinomaiset koirarodut.

SATHY ry. eroaa monesta muusta koirayhdistyksestä siinä, että se ei pyri lisäämään tiettyjen koirarotujen suosiota, ei tue kennel- tai kasvatustoimintaa eikä järjestä ulkomuotonäyttelyjä. Sen sijaan SATHY ry. auttaa mielellään tiedon hankinnassa, neuvoo koiran hankinnassa järjestää koiratapahtumia ja sponsoroi toiminnallaan koiraharrastuksia.

Puhdasrotuiset SATHY-rotukoirat

SATHY:n toiminnan päähuomio kohdistuu tällä hetkellä kuuteen koirarotuun:

Näitä rotuja harrastavat maailmanlaajuisesti useat yhdistykset (Suomessa SATHY ry.) ja osalla yhdistyksistä on omat kattojärjestöt, kuten United Kennel Club (UKC). Koirien rekisteröinti tapahtuu omissa kansainvälisissä yhdistyksissä (esimerkiksi valtaosa amerikanpitbullterriereistä on rekisteröity 1800-luvulta lähtien UKC:ssa tai ADBA:ssa.

Kaikki SATHY ry.:n mielenkiinnon kohteena olevat koirarodut ovat puhdasrotuisia, rekisteröityjä koirarotuja. Kaikki nämä koirat ovat siis aina rekisteröityjä omissa kansainvälisissä järjestöissään. Toiset rekisteröintiyhdistykset ovat monirotuyhdistyksiä (UKC, AKC, ARF) toiset ovat tiettyjen rotujen yhdistyksiä (BFKC, ADBA, OEBA).

Jokaisella puhdasrotuisella jotakin ylläolevaa koirarotua edustavalla koiralla on aina rekisteritodistus ja yleensä myös erikseen hankittu sukutaulu - jos rekisteritodistus puuttuu tai se on jonkun muun yhdistyksen kuin yllämainittujen, on kyseessä mitä ilmeisimmin jonkun muun rotuinen koira (tai monirotuinen).

Yhdistys- ja rekisteröintiasioista saa lisätietoja saa ostajan oppaasta ja ottamalla yhteyttä SATHY-yhdistykseen.

SATHY-yhdistyksen mielenkiinnon kohteena on myös monia muita amerikkalaissyntyperäisiä rotuja, kuten coonhoundit, ajokoirat, ym. Jos Sinua kiinnostaa tietää lisää SATHY:sta ja sen koirista - ota yhteyttä. Soita tai lähetä sähköpostia.

SATHY-asenne!

Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2006 SATHY