Kysy SATHY:lta

Tältä sivulta löytyy SATHY:ltä useimmiten kysytyt kysymykset ja vastaukset. Jos Sinulla on kysyttävää niin lähetä kysymyksesi info@sathy.fi Kaikki kysymykset julkaistaan nimimerkillä.


Onko mahdollista päästä amstaffin tai muun kuin sathy-rotuisen kanssa esim. vetotreeneihin tai -kisoihin?

Toistaiseksi näyttää vähän pahalta. Tämä ihan vaan siitä syystä kun SATHY on nimenomaan tiettyjen koirarotujen yhdistys ja lajeja/treenejä pyöritetään näitä tiettyjä ja harvinaisia rotuja varten. Suomessa on tällä hetkellä esim. n. parikymmentä pitbullia. Nämä jäävät auttamattomasti alakynteen, jopa omassa yhdistyksessään, jos paikalle tulee vain murto-osa Suomen tuhannesta x-rodusta tai tuhannesta y-rodusta :-( ja sen jälkeen tulisi perustaa taas uusi yhdistys sathy-roduille.
Tästä on ensi käden kokemusta kun SATHY on sallinut muiden kuin sathy-rotuisten koirien osallistumisen. Lopputulos oli hyvin nopeasti se, että treenejä veti yhdistyksen aktiivijäsen mutta paikalla oli melkein pelkästään satunaisia moni- ja muunrotuisia koiria. Vähälukuiset sathy-rotuiset koirat taasen joutuivat hakeutumaan toiseen tapahtumaan.
Kyse ei siis ole mistään roturasismista, syrjinnästä tai sisäänpäinlämpenemisestä vaan siitä, että yhdistyksen resurssit ovat kovin rajalliset ja ne on aivan pakko kohdistaa yhdistyksen omiin rotuihin.


Pyytäisin neuvojanne amerikanpitbullterrierin tuottamisesta USA:sta. Etsin netistä kasvattajia, mutta lähes kaikilla joista olin kiinnostunut, oli ehdoton ei-asenne USA:n ulkopuolelle myynnistä. Kaipaisin rednose-pit bullien USA:n kasvattajien yhteystietoja ( www-sivuja) joiden tiedetään tuottavan koiriaan myös ulkomaille.

Tässä kaksi hyvää vinkkiä, joita kannattaa noudattaa koiran hankinnassa ulkomailta 1) unohda sähköpostit ja soita puhelimella kasvattajalle. Yhdellä puhelinsoitolla selviää koko joukko asioita ja pääset käytännössä aina koko pentujonon ohi. 2) tutustu 1.10.2004 voimaan tulleisiin uusiin EU-tuontimääräyksiin. Nämä on hyvä selvittää ensin itselleen, jotta voi opastaa lähettäjää asioissa. Määräyksistä löytyy kooste sivulta http://www.sathy.fi/maahantuontiopas.html


Olisiko teillä tietoja niistä, mitkä rodut ns. kuuluvat taistelukoiriin, taistelutetaanko koiria vielä nykypäivänä jne. Aiheeseen liittyvät internet osoitteet olisivat suureksi avuksi.

"Taistelukoira" on jonkinlainen suomalaisen lehdistön keksimä nimitys jonkin tyyppiisille koirille. Nimityksellä on yritetty niputtaa yhteen koko joukko muuten täysin erirotuisia koiria kuten rottweiler, bullterrieri, bodreauxindoggi, canecorso, hovawart, amerikanstaffordshirenterrieri, dobermanni, dogoargentiino, napolinmastiffi yms. Todellisuudessa näillä koirilla ei ole muuta yhteistä kuin ehkä lyhyt turkki ja neljä jalkaa.
"Taistelukoira" nimitys on kuitenkin jäänyt sitkeästi elämään koska nimityksessä on ns. potkua.


Minulla on noin reilu vuoden ikäinen koira ja häntä ei ole vieläkään koulutettu. Onko mitenlään mahdollista vielä aloittaa koulutus, vai onko se jo liian myöhäistä?

Kyllä on mahdollista. Itse asiassa paras ikä kouluttaa koiraa alkaa vasta 2. ikävuoden jälkeen.

Tee näin: opeta aivan tavallisia pikkujuttuja mutta älä painosta koiraasi liikaa. Parempi usein ja vähän kuin kerralla liikaa.
Palkitse koira kehuilla heti kun se tekee edes vähän "sinne päin". Esimerkiksi jos opetat koiraasi istumaan ja pysymään paikallaan kunnes toisin käsket, sano selvästi "istu" ja kehu heti kun koira edes näyttää ajattelevan istuvansa. Seuraavalla kerralla vähän enempi. Vähitellen voit yrittää poistua paikalta kun koira istuu mutta mene takaisin koiran luokse ja palkitse se ENNEN kuin se lähtee perääsi.

Opeta koiralle ensin yksi juttu, aloita vasta sitten seuraava (mutta kertaa vanhoja). Jotkut sanovat, että temppu vuodessa on hyvä tahti, ehkä käsky joka toinen kuukausi on hyvä.


Miksei amstaffi ole mukana SATHY:ssa?

Vaikka amerikanstafforshirenterrieri jalostettiin omaksi näyttelykoiraroduksi amerikanpitbullterrieristä vasta vuonna 1936 niin kyse on nykyään kuitenkin puhtaasti näyttelykoirarodusta (kts. alla).
SATHY:n resurssit ovat rajalliset ja sen takia päähuomio keskitetään niihin koirarotuihin, joita varten SATHY ry. alunperin perustettiin. Hyvä uutinen on se, että amstaffeilla on erinomainen rotuyhdistys, joka järjestää paljon toimintaa yms.
Tällä hetkellä amstaffi-harrastajien kiinnostus SATHY-toimintaan on kuitenkin ollut niin huima, että SATHY:ssa harkitaan toiminnan laajentamista niille kaikille harrastajille, jotka katsovat amstaffinsa olevan enemmän työkoira kuin näyttelykoira.

Kyse ei missään tapauksessa ole eri koirarotujen hyvyydestä tai arvostuksesta, päinvastoin, kaikki koirarodut ovat mukavia. Tästä syystä myös yhdistyksiä on paljon.


"... mikä on työkoira? Mitä työtä sathy-koirat tekevät?"

Työkoira on näyttelykoiran vastakohta. Näyttelykoirat pisteytetään sen mukaan miten pärjäävät ulkomuotonäyttelyissä ja mitä mieltä tuomari on koiran ulkonäöstä. Työkoirarotuja ei arvostella ulkonäön perusteella vaan sen mukaan miten toimivat, millainen on terveys ja miten vastaavat koiran käyttötarkoitusta.
Hyvä esimerkki on vaikkapa ne FCI-koirarodut, joita käytetään paljon eri tehtävissä. Huolimatta tällaisen rodun yksilön menestyksestä työtehtävissä, metsästyksessä tms. niin tärkeän osan hyvyydestä ratkaisee pakolliset koiranäyttelyt. Näin ei ole työkoiraroduilla.


 

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2006 SATHY